Imperiet angribes

De kommercielle radiostationer anses for næsten udryddet, og DR-Imperiet hersker over galaksen med noget nær uindskrænket magt. Hidtil er alle udfordrere blev knust og sendt ud på fjerne planeter. Trods kommerciel konkurrence sidder DR tungt på det danske radiomarked. Sky Radio blev succesfuldt bekæmpet under sloganet 'The Empire Strikes Back'. Nu bliver TV2 Radio mødt af 'Operation Modslaw'. På TV2 Radio undrer man sig over DRs aggression.

De kommercielle radiostationer anses for næsten udryddet, og DR-Imperiet hersker over galaksen med noget nær uindskrænket magt. Hidtil er alle udfordrere blev knust og sendt ud på fjerne planeter. Trods kommerciel konkurrence sidder DR tungt på det danske radiomarked. Sky Radio blev succesfuldt bekæmpet under sloganet 'The Empire Strikes Back'. Nu bliver TV2 Radio mødt af 'Operation Modslaw'. På TV2 Radio undrer man sig over DRs aggression.

Stjernekrig. Nordkoreanske tilstande. Det er de ord, Jens Rohde, den nye direktør for TV2 Radio, vælger at bruge. På The Voice siger de blot, at »tallene er abnormt høje.«

Det, de taler om, er DRs andel af de danske radiolyttere, den såkaldte share, der ligger på over 70 procent – et unikt højt tal i international sammenhæng. I de fleste andre lande sidder de kommercielle radiostationer på mindst halvdelen af lytterne.

Sådan et monopolbrud er der næsten ingen, der tør tro på i Danmark. Trods mere end 20 år på banen har de kommercielle stationer kun skudt tynde kiler ind i DRs magtbastion.

Hvad The Voice, Radio 2, Sky Radio og Radio 100FM ikke har magtet, forsøger TV2 Radio, når kanalen begynder at sende fra Sydhavnen i København den 1. februar.

For TV2 Radios direktør Jens Rohde handler det om mere end lancering af en ny radiostation.

»Det er en fantastisk mulighed for reelt at bryde monopolet og løfte det kommercielle radiomarked. I dag har DR 74 procent af lytterne – og det er for mange,« siger han.

Ifølge Jens Rohde er det TV2 Radios målsætning, at stationen i fjerde kvartal i år skal have 15 procent af den samlede lytning blandt de 21-50-årige, og at man sidder på 35 procent af den kommercielle radiolytning.

»Det har ingen gjort før. Men det er nødvendigt, hvis TV2 Radio skal blive en sund forretning,« siger Rohde.

TV2 Radio er hidtil gået direkte efter struben på DR. Centrale chefer, værter og nøglemedarbejdere på P3 Nyhederne er blevet headhuntet.

TV 2 har samlet kræfterne i en ny kanal og tilslutter sig de sidste modstandslommer. Men DR-Imperiet er klar til at slå igen.

DR har nedsat en task force, 'Operation Modslaw', der skal forhindre, at TV2 Radio blæser DR af banen. Der skulle nødig ske det samme, som da TV 2 brød tv-monopolet i 1988, fortæller 'Operation Modslaw's leder Jesper Grundwald fra P4 København.

»Jeg kan huske koret af latter i TV Byens gange, da TV 2 gik i luften. I topledelsen talte man om, at det jo bare var »tv med reklamer«. Derfor var det ikke nogen trussel. Den arrogance er blevet straffet én gang, og det skal ikke ske igen.«

Og DR er ikke for fin til at modprogrammere for at genere konkurrenten mest mulig og sende populære satireindslag, når reklamerne lyder på TV2 Radio.

'The Empire Strikes Back.' Med denne reference til Star Wars lancerede tidligere radiodirektør Leif Lønsmann i 2003 planerne for DRs modtræk mod Sky Radio og Radio 100FM. Denne gang har DR valgt den mere joviale betegnelse 'Operation Modslaw'. Lederen Jesper Grundwald siger, at der med TV2 Radio er kommet en ressourcestærk, velrenommeret og selvbevidst konkurrent på markedet. Derfor benytter DR lejligheden til at »pudse profilen.«

Medlemmerne af 'Operation Modslaw' har blandt andet besøgt BBC i London og public service-stationer i Norge og Sverige for at hente ammunition til kampen mod TV 2.

'Operation Modslaw' har blandt andet ført til, at Anders Lund Madsen og Anders Breinholt nu giver læsertips fra ugebladet Hjemmet og afholder tillidsbingo i »De Sorte Spejdere« hver eftermiddag på P3 – og ikke kun søndag formiddag. »De Sorte Spejdere« skal kæmpe imod Casper Christensens eftermiddagsshow. Også P3 Nyhedernes jingle har fået en twist med en ekstra dosis el-guitar.

Programchef på TV2 Radio Eik Frederiksen undrer sig over, at DR har så travlt med at lukke hullerne for en ny kommerciel konkurrent.

»Når man tænker på DRs skræmmende styrke, er det paradoksalt, at de er så optaget af at kortlægge vores ideer. Det er, som om de er lettere paranoide. Det er lige før, jeg oplever, at de har lavet en psykologisk profil af mig. »Eik kender vi jo. Hvad plejer han at gøre? Hvad er han mon ude på nu?«
Det er lidt spøjst,« siger Eik Frederiksen, der er tidligere chef for P3 og har udviklet konceptet for TV2 Radio det seneste år.

Programchefen advarer DR mod at skyde sig selv i foden.

»De risikerer at skabe politisk opmærksomhed, hvis de kommer til at ligne de kommercielle kanaler for meget. Hvilken berettigelse har en icensbetalt public service-virksomhed, der lyder som de reklamefinansierede stationer?« spørger Frederiksen.

Også Jens Rohde advarer DR mod at tænke mere på at bremse TV2 Radio end udvikle DRs kanaler med originalt indhold.

»Det er fantastisk, at en statsejet virksomhed, der har lavet radio siden 1926, er så optaget af at kopiere, hvad der kommer af nytænkning fra den kommercielle branche og så bare give det til folk reklamefrit. Men det er åbenbart betingelserne. Vi skal ikke definere os i forhold til P3, P4, Radio 100FM eller andre. Vi definerer os i forhold til TV 2. Vores profil skal ligge et sted mellem hovedkanalen TV 2 og TV2 Zulu. Vi går ikke op i, hvad de andre foretager sig,« siger Jens Rohde.

Jesper Grundwald svarer, at 'Operation Modslaw' blot har til formål at beskytte DRs position på markedet og sikre, at lytterne får noget for deres medielicens.

»Det er ikke nok at prædike the gospel, der skal også være nogle lyttere til det. Allerede i dag er det et problem, at 13 procent af licensbetalerne ikke lytter til et DR, som de betaler for. Da Sky Radio kom på banen med den femte radiokanal, var holdningen i DR, at det handlede om at have fedt på kroppen til at stå imod med. Vi må antage, at TV2 Radio er dygtigere end Sky Radio. Uden at håne Sky kan man vist rolig sige, at det var et utroligt stereotypt koncept, der ikke faldt i de danske lytteres smag,« siger Jesper Grunwald.

De kommercielle kanaler har held til at lokke flere af Imperiets tro tjenere fra public service siden og de frygtede stand-uppere.

Et af de områder, hvor TV2 Radio indtil videre har været dygtigere end Sky Radio, er i rekrutteringen af nuværende medarbejdere fra DR.

Ud over nyhedschefen Suzanne Moll – der selv blev headhuntet fra DR, hvor hun sad med i 'Operation Modslaw' – drejer det sig for eksempel om værterne Camilla Miehe-Renard, Lisbeth Østergaard, Mathias Buch Jensen og Mikala Dirckinck-Holmfeld. På nyhedssiden gælder det en række af P3 Nyhedernes nøglemedarbejdere.

TV2 Radio har også fået fingre i en stemme, der om noget er indbegrebet af P3. Det er den såkaldte »stations-speaker« Thomas Madvig, som har lagt stemme til P3s breaks og har præsenteret programmer som »Mads og Monopolet.«

Til sammenligning lykkedes det kun Sky Radio at kapre to DR-folk, nemlig Steen Bostrup og den daværende P3-chef Eik Frederiksen. De fleste andre var nyuddannede, kom fra
tv eller lokalradio.

TV2 Radios evne til at tiltrække DR-folk har ført til en ny situation, hvad angår radiojournalisters løn og ansættelse. DR er ikke længere den eneste arbejdsgiver på markedet. Da Suzanne Moll i slutningen af oktober begyndte at ringe til udvalgte journalister på P3 for at overtale dem til at skifte til TV2 Radio, førte det til lønforhandlinger i et helt uhørt omfang mellem medarbejdere og ledelsen på P3.

Ifølge Jesper Grundwald har TV2 Radio ikke været tilbageholdende med at betale høje gager for nøglemedarbejdere.

»TV2 Radio pøser penge ud for at hente folk. Der er tale om en helt anden økonomi, når det gælder lønninger til de enkelte personer,« siger Jesper Grundwald.

Han siger, at det er glædeligt for journaliststanden, at der er kommet en ny arbejdsgiver på banen, men han hæfter sig ved, at DR har haft held med at holde på nogle af sine bedste medarbejdere.

»Det drejer sig om journalister, som fik et tilbud fra TV2 Radio, men hvor det lykkedes
os at holde på dem efter en fornyet lønforhandling,« siger han.

Programchef Eik Frederiksen mener ikke, at der er lagt op til lønfest blandt radiomedarbejderne, bare fordi der er kommet en ny stor spiller på banen.

»Man tjener nødvendigvis ikke så meget på at skifte til os. Nogle af de højt profilerede værter har en høj markedspris, men vores generelle lønniveau passer meget godt til DR. Folk skifter til TV2 Radio, fordi de ønsker at være med til at bygge noget nyt op og præge stationen,« siger Eik Frederiksen.

Sammenligner man lønnen til de journalistiske medarbejdere med værterne fra stand up-miljøet, tjener de mindst kendte stand-uppere mindre end en journalist. Men …

»Der går nok et par journalister på en stand-upper, der har lavet meget radio og fjernsyn,« siger Eik Frederiksen, der pointerer, at TV2 Radio stiller store krav til værterne.

De skal være »hele« personer, der skal kunne være både sjove og alvorlige – og altså mindre entydige end for eksempel P4-værterne.

I 'Operation Modslaw' vurderer man, at især P3 bliver hovedkonkurrent til TV2 Radio.

»P3 bliver udsat for et frontalangreb. Hvis TV 2 skal tjene penge, er det en kommerciel nødvendighed. Jeg tror, TV2 Radio vil kigge mest på P3, men vi er meget opmærksomme på styrkerne ved P4, der har 2,4 millioner ugentlige lyttere,« siger Jesper Grunwald.

Eik Frederiksen forklarer, at TV2 Radios målgruppe er de 21-50-årige, der lytter til Radio 100FM, P3 og P4 – men synes, at Radio 100FMs musikprofil er for kedelig, P3 ikke er sjov nok, og P4 laver for meget altankasseradio.

Henrik Knack, direktør for SBS, der ejer The Voice og Radio 2, forudser, at begge kanaler kommer til at miste lyttere i den kommende tid. »Men det bliver i småtingsafdelingen.« På længere sigt mener han, at TV2 Radio kan give reklamesiden et løft, der også vil gavne The Voice, Radio 2 og Radio 100FM.

»Vi kommer ikke med dommedagsprofetier overhovedet. Tværtimod. Danmark er et underudviklet land, når det gælder radioreklame. Radio udgør kun to procent af den samlede reklameomsætning i medierne, og vi har behov for et landsdækkende lokomotiv, der kan sparke markedet i gang.«

TV2 Radio danner sammen med SBS og Talpa (Radio 100FM) en forening, der skal arbejde for at forbedre vilkårene for radioreklame. Som Jens Rohde siger:

»Kvaliteten af de fleste radioreklamer er for ringe i dag. Man springer over, hvor gærdet er lavest.«

Han peger på, at der findes masser af eksempler på effektive radioreklamer i udlandet.

»Men ikke i lande, hvor kommerciel radio er i direkte konkurrence med fire reklamefri radiokanaler.«

TV2 Radio skal sende reklamer tre gange i timen, i alt op til 12 minutter. Desuden vil man lade annoncører betale for at få eksponeret produkter som præmier.

»Vi gider ikke køre lousy konkurrencer om bøllehatte, CDer og sodavand. Konkurrencerne skal udvikles kreativt i samarbejde med radioværterne, og præmierne skal gøre en forskel i folks hoved,« forklarer Jens Rohde.

Ifølge Rohde vil TV2 Radio indgå partnerskabsaftaler med annoncører ligesom TV2 News. Samarbejdet kommer ikke til at berøre nyhedsjournalisterne, kun radioværterne.

Selv om netop reklameafbrydelserne tre gange i timen er TV2 Radios akilleshæl, har stationen ingen planer om at køre reklamefri flader ligesom for eksempel The Voice.

»Vi har ikke råd til at have fine fornemmelser. Vi vil gerne stå ved, at vi er kommercielle. Vi modtager ikke en krone i licens eller offentlig støtte,« siger Jens Rohde.

Henrik Knack fra SBS har tårnhøje forventninger til, at TV2 Radio kommer til at gøre det godt.

»TV 2 har gjort det godt på tv, og de kan også blive gode på radio. Men man skal ikke undervurdere
DR. Det bliver ikke nemt at hale markedsandele fra dem. De er godt forberedt og afgiver ikke noget frivilligt.«

Læs også: Moderne med måde, Kampen om troværdigheden, I hovedet på Rohde og TV2 Radios nye hold

0 Kommentarer