»Ikke alle kan blive gravere«

Det kræver en speciel slags journalister at lave graverprojekter, mener de på NORDJYSKE. Deres mini-gravergruppe på to mand er helt isoleret fra det daglige nyhedsflow, og det giver bedre resultater, siger chefredaktør Anne-Marie Dohm til Journalisten.dk.

Det kræver en speciel slags journalister at lave graverprojekter, mener de på NORDJYSKE. Deres mini-gravergruppe på to mand er helt isoleret fra det daglige nyhedsflow, og det giver bedre resultater, siger chefredaktør Anne-Marie Dohm til Journalisten.dk.

På Politiken kaldte de lokalet, hvor avisens gravergruppe sad, for Abegrotten. Journalisterne i gruppen var isoleret fra resten af avisen, tips tørrede hurtigt ud, og gruppen endte med at lave forglemmelige historier til søndagssektionen, fortalte tidligere medlem af gruppen Jakob Elkjær sidste år i fagbladet Journalisten.

På NORDJYSKE medier har man også skabt en fasttømret gruppe med sit eget nyhedsflow – her virker det bare, fortæller chefredaktør Anne-Marie Dohm.

»Nogle medier gør det sådan, at de tager de bedste nyhedsjournalister og hiver dem ind i et lukket rum, hvor de skal lave graverprojekter. Man tager folk, som er vant til at arbejde i hold, som er gode til nyhedsflowet og sætter dem i gang med en radikalt anderledes opgave. Det virker ikke altid lige godt. Det kan også være frustrerende og stressende for den enkelte journalist at blive taget væk fra sin redaktion i to måneder og lave et projekt, som måske ikke lykkes,« siger Anne-Marie Dohm til Journalisten.dk

Ifølge Anne-Marie Dohm har det været svært at lokke journalister ud af busken for at lave de store projekter. Blandt andet fordi man bliver fjernet fra sin normale redaktion, dels fordi det er et enormt pres, at der bliver købt vikarer og sat det store cirkus i gang.

På NORDJYSKE Medier består gravergruppen i øjeblikket af to mand. Lars Teilmann har været med i gruppen siden dens begyndelse for en 6-7 år siden og har haft skiftende makkere. I øjeblikket udgør Kasper Birk den anden halvdel af gruppen. Begge mand er indstillet til Spadestiksprisen, der bliver uddelt i næste uge.

NORDJYSKEs gravergruppe virker netop fordi den til dels er isoleret fra resten af redaktionen.

»Vores graverjournalister farer og flyver ikke rundt på fagredaktionerne. Vores graverjournalister gider ikke i flow, de vil ikke se deres byline i avisen hver uge. De er vant til livet som isoleret journalist, hvor man arbejder selvstændigt i lange perioder. Og det kræver altså en speciel slags journalist,« siger Anne-Marie Dohm til Journalisten.dk.

Gravergruppen modtager ofte tips fra de forskellige redaktioner. Nogle gange skal den enkelte redaktion selv løbe historien i gang, andre gange overtager gravergruppen helt projektet. Men, i modsætning til for eksempel DR og JydskeVestkysten, fritager Nordjyske ikke "almindelige" journalister til store projekter. Graverjournalistik kræver noget specielt.

»Det er ikke kun et spørgsmål om at have lyst. Graverjournalistik kræver nogle kompetencer, som for eksempel mange nyuddannede journalister simpelthen ikke har tilegnet sig endnu. Man skal kunne håndtere store mængder data, hvad enten det er ord eller tal. Man skal have stærke analytiske evner, og man skal kunne fokusere og arbejde på et enkelt projekt i flere måneder af gangen,« siger Anne-Marie Dohm.

2 Kommentarer

Mads Olrik Berthelsen
14. NOVEMBER 2011
Re: »Ikke alle kan blive gravere«

Hej Peter,

Jeg tror sørme, du har ret. Hermed rettet :)

Mvh Mads, Journalisten

Peter Simonsen
14. NOVEMBER 2011
Re: »Ikke alle kan blive gravere«

sidst jeg tjekkede hed avisen JydskeVestkysten og ikke Jyske-Vestkysten. Men jeg har før taget fejl

vh