IKEA efter milliardskandalen: Hvor er krisekommunikationen?

Selv om svensk dokumentarprogram afslørede, at IKEA har placeret 100 milliarder kroner i en hemmelig fond, har virksomheden ikke undskyldt. Skandalen ødelægger good guy fortællingen om IKEA, siger dansk kommunikationsrådgiver (Opdateret).

Selv om svensk dokumentarprogram afslørede, at IKEA har placeret 100 milliarder kroner i en hemmelig fond, har virksomheden ikke undskyldt. Skandalen ødelægger good guy fortællingen om IKEA, siger dansk kommunikationsrådgiver (Opdateret).Siden det i sidste uge kom frem, at den svenske møbelgigant IKEA har placeret op mod 100 milliarder i en hemmelig fond i skattely i Liechtenstein, har varehuskædens moral været til heftig debat i de svenske medier. Grundlæggeren Ingvar Kamprad har nemlig i årevis hævdet at hele overskuddet i IKEA gik til velgørenhed.

Men selv om historien om de hemmelige milliarder er gået verden rundt har IKEAs krisekommunikation indtil videre kørt på lavt blus. Torsdag skrev kommunikationsrådgiver Stephan Sabinsky således på Kommunikationsforum.dk om at IKEA forsøgte at lukke historie – ved at udsende en pressemeddelelse.
»Der krisekommunikeres ikke, der non-kommunikeres. At læse deres pressemeddelelser er som at læse ét stort “ingen kommentarer”, det er jo bare en pludren om fakta, at de overholder lovregler, at de skaber mulighed for billige møbler til pøblen etc.«

Mikael Jalving skriver i en kommentar på Kommunikationsforum.dk, at debatten om IKEA-udsendelsen har kørt for fulde gardiner i stort set alle nyhedsmedier i Sverige, hvor ord som “skandale”, “affære”, “løgn” og “hetz” er føjet gennem luften.
»Et svensk nationalsymbol synes i disse dage at være ved at fordampe,« lyder hans konklusion.

Efter dokumentarprogrammet Uppdrag Gransknings afsløringer har IKEA hentet hjælp fra et PR-firma til at klare krisen. Men virksomheden vil ikke fortælle hvilket. IKEA selv mener ikke, at udsendelsen afslører noget som helst. Vi har ikke holdt noget hemmeligt, siger grundlæggeren Ingvar Kamprad i en pressemeddelelse.

Et andet af IKEA’s tiltag har været at åbne et chatforum på deres hjemmeside, hvor kunder kan stille spørgsmål.
Ifølge Ylva Magnusson, pressetalsmand for IKEA i Sverige, har møbelkæden fået opbakning fra flertallet af de kunder, der har kontaktet dem. Hun forklarer dog ikke, hvad kunderne synes IKEA fortjener ros for.

Per Rystrøm, kommunikationsrådgiver i firmaet Operate, mener, at IKEA har håndteret krisen dårligt. »De har sagt, at der ikke er noget at komme efter, men har ikke svaret på en masse konkrete spørgsmål. Det efterlader rum til myter og fortolkninger blandt de kritiske journalister,« siger han til Journalisten.dk. Selvom historien er stor, skal IKEA nok komme igennem krisen, mener Per Rystrøm. »Historien stiller spørgsmålstegn ved grundlægger Ingvar Kamprads image som good guy. Men IKEA har så meget ballast fra enkeltstående historier om beskyttelse af miljøet, socialt ansvar for deres ansatte og så videre, så grundformen er god. Det vil ikke svække deres salg på langt sigt. Men de har været totalt i defensiven i denne sag, de har ikke klaret det godt«.

Den defensive stil ser imidlertid ud til at virke. En meningsmåling viser, at svenskerne stadig er vilde med Ingvar Kamprad. Samtidig modtager journalisterne bag udsendelsen heftig kritik og flere hundrede har klaget over, at programmet gik for tæt på IKEA’s grundlægger, skriver Business.dk.

Anden halvdel af dokumentaren om IKEA sendes i aften på SVT 1.
Se det første program her

(Opdateret kl. 16.06)

1 Kommentar

Bent Otto Hansen
2. FEBRUAR 2011
Re: IKEA efter milliardskandalen: Hvor er krisekommunikationen?

Jeg synes at 1. del af "Uppdrag Granskning" var et af de mest hæderværdige journalistiske programmer, jeg nogensinde har set (og jeg har set en hel del).

Kamprads hykleri fremstod så klinkende klart, at det ikke var så ulogisk at han måtte ty til at kalde reporteren "syg i hovedet". Så er man fortabt.

På en måde er det vel fair nok at man vil beholde de penge man tjener på sin dygtighed. Men hvilken slags menneske er man egentlig, når man har tjent hundredevis af milliarder - og så alligevel ser sig nødsaget til at lyve om at man har beholdt så mange af dem som muligt, og oveni forsøgt at betale så lidt i skat som muligt?

Tænk, hvis der ikke eksisterede uafhængige public service-kanaler som SVT og DR og BBC...gyyyyys..!