search

Ideologi og manglende vilje bag nej til freelance-barsel

Hvorfor er det dog så svært?

Hvorfor er det dog så svært? Det kan næsten kun være ideologi og manglende vilje, der er skyld i, at regeringen med beskæftigelsesminister Inger Støjberg i spidsen har valgt at droppe planerne om, at selvstændige og dermed også freelancere med selvstændige status skal være med i den fælles barselsordning, der via barsel.dk sikrer løn under barsel ikke bare til almindelige lønmodtagere, men også til freelancere. 

 

En frivillig ordning er intet værd, for der er kun økonomisk sammenhæng i en barselsordning, hvis alle er obligatorisk med – også de, der måske ikke lige kan se frem til at få brug for ordningen. Det er forfærdelig visionsløst at droppe planerne. Det er visionsløst af flere grunde: 

Det vil have en stor samfundsmæssig betydning, at alle freelancere – på lønmodtagervilkår såvel som med status som selvstændige – har adgang til en barselsordning. At stifte familie og få børn har så stor værdi for samfundet og arbejdsmarkedet, at det ikke kan undervurderes. At give freelancere ringere vilkår her er derfor en skævvridning og en diskrimination. 

  1. Det fleksible danske arbejdsmarked, den såkaldte flexicurity model, er afhængig af alle former for arbejdskraft og i høj grad også freelance arbejdskraft. Derfor er det fattigt, at vi endnu engang ser en minister se bort fra et skrigende behov for en tilpasning af lovgivningen, der gør det nemmere at være freelancer.

 Jeg kan derfor kun opfordre regeringen og Folketinget til at tænke sig om en ekstra gang og bruge sommerferien til at gennemtænke, hvordan den danske flexicirity-model kan udbygges og blive endnu stærkere. Lad os få en 2015-plan for markante ændringer for freelancere. Det haster nemlig, så vi kan ikke vente til 2020.

Kommentarer
0

Husk at skrive dit fulde navn og en gyldig mail-adresse i felterne ovenfor, ellers vil din kommentar blive fjernet. Du kan se Journalistens regler for kommentarer her.
Tak fordi du deltager i debatten!

keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen