I Sverige er Hedegaard islamfjendtlig – i Danmark er han islamkritisk

Det svenske telegrambureau TT betegner forfatter og journalist Lars Hedegaard som ’islamfjendtlig’. Aviser i Sverige kaldte ham ’islamkritisk’, men det fortryder de nu.

Hvordan skal forfatteren og journalisten Lars Hedegaard, der blev forsøgt skudt tirsdag, benævnes? Er han islamkritisk eller islamfjendtlig? Det svenske telegrambureau TT mener, at ’islamfjendtlig’ er den mere præcise betegnelse.
Til medievarlden.se forklarer TT's redaktionschef, Mats Johansson:

»Vi diskuterede spørgsmålet og kom frem til, at islamfjendtlig var den mest korrekte benævnelse. Vi kalder ham for islamfjendtlig både i teksten og i faktaboksen,« forklarer han.

TT har aldrig kaldt Lars Hedegaard for islamkritisk, men en gang brugt benævnelsen om sitet Dispatch International, som han er redaktør for.

Lyder som en eufemisme

Svenska Dagbladet brugte i stedet ordet "islamkritiker" i rubrikken på en notits fra TT om Lars Hedegaard. Men det var faktisk en fejl, siger avisens internationale redaktør i dag.

»Det er desværre resultatet af en kommunikationsbrist. "Islamkritiker" lyder som en klar eufemisme, når det gælder Hedegaard. "Islamfjendtlig" – som vi brugte i webversionen – havde absolut været bedre, siger den internationale redaktør Jesper Sundén på Svenska Dagbladet.

En anden stor avis, Dagens Nyheter, lavede en selvstændig artikel, hvor Lars Hedegaard blev kaldt ’islamkritiker’ i både rubrik og brødtekst. Af artiklen fremgik det, at han ofte udtaler sig nedsættende om islam og muslimer.

»Den rigtige benævnelse er ’islamfjendtlig’. ’Islamkritisk’ er ikke godt. Det er en fejl,« siger DN's udenrigschef, Pia Skagermark.

Islamkritisk i Danmark

I Danmark blev Lars Hedegaard i medierne kaldt islamkritiker. Eller forfatter, journalist og debattør med islamkritiske holdninger.
På lederplads i aviserne er Lars Hedegaards holdninger til gengæld blevet kaldt for både "fornedrende", "urimeligt generaliserende" og "hadefulde", skriver nyhedsbureauet Newspaq.

I en leder efter skuddene mod Lars Hedegaard skrev Politiken for eksempel:

”Lars Hedegaards verdensbillede ligger så langt fra Politikens, som man næsten kan forestille sig. Hans forvrøvlede, hadefulde og fornedrende udtalelser om muslimer i Danmark er forkastelige.”

Kommentarer
7
Mikkel Munck
07.02.13 09:18
“If it looks like a duck,
“If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck.”
Fremhævet af Journalisten
Carsten Hansen
07.02.13 10:34
Et tyndt attentatforsøg mod
Et tyndt attentatforsøg mod Lars Hedegaard. Hvad er baggrunden for det ? Ingen ved det. Alle gætter. Hadet bygges op mod særlige befolkningsgrupper. Had, vrede, fordomme, racisme. Hvad bliver det næste som kan ske ? Tilfældigt eller planlagt. En lille brand et sted ? Et overfald på Strøget mellem to fodgængere. Et kanonslag sprængt ved en synagoge eller en moske. BT, EB,JP, Twitter, Facebook bombet med hadefulde indlæg mod jøder og muslimer. Avissalget stiger En politiker kaster brænde på bålet og får flere stemmer.

Retorikken skærpes.

Jeg tror sagtens at der kunne ske noget i Danmark, som vi ikke kan styre eller forudse. Det er bekymrende.
Fremhævet af Journalisten
Ole Annisse
07.02.13 10:44
@Carsten: Du er måske
@Carsten: Du er måske allerede igang med planlægningen? Fortæl, fortæl.
Fremhævet af Journalisten
Anders H. Thomsen
07.02.13 14:24
Hvor svenskerne dog rasler
Hvor svenskerne dog rasler ubekvemt i deres sproglige lænker og vrider sig
jamrende i berøringsangst med det store islam-tabu.

Lad læseren konkludere selv. Vær dog nøgtern - ikke fordømmende eller servil - i sprogbruget.
De svenske journalister formår dog utroligt nok her at være begge dele.
Fremhævet af Journalisten
morten fangok olesen
07.02.13 17:13
Sverige er fucked up i svær
Sverige er fucked up i svær grad. Vi vil få etniske svenskere i stort tal hertil inden længe, for hvem ønsker at bo omgivet af en masseimporteret, tilbagestående, kønsforskrækket æreskultur - hvis man altså har et alternativ. Byg for guds skyld ikke flere faste forbindelser til Sverige.
Fremhævet af Journalisten
Thomas Jørgensen
07.02.13 19:53
Mikkel Munck, skal dine ord
Mikkel Munck, skal dine ord tolkes på den måde, at når islam ser ud som en jødehadsk og voldselskende politisk ideologi, så ER den en antisemitisk og voldselskende ideologi? Og når telegrambureauet virker kristen- og ateistfjendsk, så ER det kristenfjendsk og ateistfjendsk?
Fremhævet af Journalisten
Emil Eiberg-Jensen
09.02.13 11:42
Spørgsmålet er om ikke
Spørgsmålet er om ikke attentatforsøget har givet de nordiske partier der ligesom Hedegaard og Dansk Folkeparti er imod indvandring, tilstrækkelig borgernær sikkerheds politisk substans til at vinde de kommende parlamentsvalg med store jordskreds sejre i henholdsvis Stortinget i Norge, Rigsdagen i Sverige og Folketinget i Danmark.

Personligt vil jeg mene at løbet allerede nu er ved at være kørt for Radikale Venstre og Socialdemokraterne i Danmark.

Den stigende gade kriminalitet med kraftigt øget usikkerhed for almindelige mennesker på veje og i hjem vil bidrage til R, S og SF næste ekstreme valgnederlag.

Fremhævet af Journalisten
Denne artikel er lukket for kommentarer.
data_usage
chevron_left
chevron_right