I redaktionel forklædning: Bermuda-journalistik

JydskeVestkysten sponsorerer en golfturnering. Derpå døber avisen turneringen »verdensklasse« i et redaktionelt tillæg. I tillægget høster golf-relevant annoncør positiv presseomtale.

JydskeVestkysten sponsorerer en golfturnering. Derpå døber avisen turneringen »verdensklasse« i et redaktionelt tillæg. I tillægget høster golf-relevant annoncør positiv presseomtale.

Læserne bliver i stigende grad snydt. En artikel om rejselyst står umiddelbart efter en annonce fra en rejsearrangør. Avisen lovpriser et sportsarrangement, den selv sponsorerer. En fotograf lader erhvervsspidserne iscenesætte sig selv. Eksemplerne er fra JydskeVestkysten. Det ligner journalistik, men …

»Ving Golf tilbyder 45 golfpakker på 12 rejsemål i 6 lande, «lyder det i en annonce i en specialavis fra august udgivet af JydskeVestkysten. Bladrer man en enkelt gang forbi Ving-reklamen lyder det samme glade rejsebudskab igen, men nu i redaktionel forklædning:
»Danske golfere rejser som aldrig før,« hedder rubrikken, hvorpå en rejsekonsulent fra Ving får lov at ytre sig yderst positivt om danskernes golf-rejselyst: »Det er bare gået op og op,« siger den glade konsulent.
Sådan går det slag i slag i golftillægget. Over 20 reklamefyldte sider om de kommende danske mesterskaber i professionel golf, arrangeret af Esbjerg Golfklub.
»Det var en forrygende succes med det arrangement,« siger Inge Vind, der som sekretær i Esbjerg Golfklub stod bag turneringen.
»På grund af omtalen i den avis, kom der masser af tilskuere,og radio og tv lavede god omtale og opfølgning.«
Golf-temaet er blevet til på initiativ af JydskeVestkysten selv. Artiklerne, hvoraf hovedparten er både grundige og»journalistiske«, er skrevet af avisens sportsredaktør. Men hvad læserne ikke får at vide er, at avisen også er udtryk for en »journalistisk Bermuda-trekant«: avisen gør i en reklamefinansieret avis reklame for et arrangement, den selv finansierer i samarbejde med flere store lokale erhvervskræfter og lader i nogle tilfælde sågar annoncørerne høste redaktionel omtale.

Kodeks-brud
Og dermed er JydskeVestkysten på kant med den etiske kodeks for reklame og tekstreklame som Danske Dagblades Forening(DDF)og DJ har fastlagt: »Hvor reklamer og annoncer i udstyr har lighed med redaktionel tekst, skal det markeres, at der er tale om annoncer,« hedder det blandt andet.
Det er måske ikke så overraskende, at JydskeVestkysten udfordrer kodeksen. Da JOURNALISTEN i nr. 12 præsenterede avisens chefredaktør Nils Thostrup, der også er formand for DDF, for Aalborg Stiftstidendes annoncepolitik, hvor annoncører loves redaktionel omtale i specialaviser, ville han ikke løfte pegefingeren. Tværtimod mente han, at læserne godt kunne gennemskue annonce-journalistikken, og tilføjede blandt andet:
»Hvis jeg kritiserede Aalborg Stiftstidende, ville jeg desuden minde om manden, der bor i et glashus og selv kaster stenene,« lød det meget ærligt fra Nils Thostrup.
Når I som avis er sponsorer på en golfturnering, kan I så bevare den kritiske distance til den?
»Det  ved jeg ikke, om vi kan, og det ved jeg heller ikke, om vi skal,« siger Nils Thostrup. »Hvis vi skulle sætte spørgsmålstegn ved arrangementets berettigelse, så ville vi jo ikke sætte penge i det.«
Nils Thostrup understreger, som en slags opblødning, at avisen ofte har penge involveret i det lokalsamfund, avisen også skal beskrive.
»Du kunne rejse det samme spørgsmål om Esbjerg Forenede Boldklubber,der desperat kæmper for at komme i Superligaen. Der støtter vi også som sponsor. Eller i Kolding, hvor vi støtter den lokale håndboldklub. Det er præcis det samme.«

Rettelse
Fejl i nummer 14: JOURNALISTEN skrev i nummer 14, at JydskeVestkysten havde omtalt en lokal golfturnering som 'verdensklasse´. Men det var ikke den lokale turnering, som JydskeVestkysten medsponsorerede, der fik prædikatet 'verdensklasse´, men en turnering i Rungsted. JOURNALISTEN beklager fejlen.

0 Kommentarer