I over to døgn samlede en kæmpe historie støv i hjørnet af Nordjyskes lokalredaktion

Er de 12 øl i hjørnet en skamstøtte over manglende journalistisk tæft, eller er verden gået af lave, spørger redaktionschef på Nordjyske sig selv

Hvis man har tilbragt mere end fem minutter i Thy i Nordvestjylland, så ved man, at de er pragmatisk anlagt.

Så selv om der står 12 konfliktramte flasker Thy Classic med Nye Borgerlige-formand Pernille Vermunds ansigt på etiketten på lokalredaktionen i Thisted, skal øllene ikke boykottes. For uanset hvad man måtte mene om ugens største shitstorm, ”så fejler indholdet i flasken i hvert fald ikke noget”, siger redaktionschef Lars Bang Bertelsen med et stort grin.

Men det gør redaktionschefens journalistiske selvtillid måske.

Allerede onsdag i sidste uge landede øllene nemlig på redaktionen. Det var mere end to dage, før etiketterne blev det helt store samtaleemne i hele landet. Det skete, da den lokale spidskandidat for Nye Borgerlige skulle lade sig interviewe af mediet i forbindelse med kommunalvalget og efterlod de 12 flasker til redaktionen.

En journalist mente, at man måske nok kunne skrive en historie om, at det var en sjov valggimmick.

En anden mente, at man jo ikke ville skrive en artikel om Socialdemokratiets bolsjer eller en kuglepen fra Venstre. Og det sidste var redaktionschef Lars Bang Bertelsen altså enig i.

De lod være med at lave historien, og senere drog de på weekend. Pludselig eksploderede sagen fuldstændigt på sociale medier i løbet af lørdagen, hvor Thisted Bryghus endte i en vaskeægte shitstorm på sociale medier.

Burde måske bruge mere tid på Twitter

Det har fået Lars Bang Bertelsen til tasterne, hvor han i en humoristisk anlagt klumme på Nordjyske.dk kigger indad. Og nu har han altså også Journalisten i røret.

Det er jo lidt af en skriftestol, du har gang i. Hvorfor opdager du ikke historien noget før?

”Ja, det er jo spørgsmålet. Jeg kan jo citere en af mine lidt yngre journalister på redaktionen, som mener, at hvis jeg brugte lidt mere tid på Twitter, så havde jeg set den komme,” griner Lars Bang Bertelsen.

Journalisten fanger ham i bilen på vej til et valgmøde på Mors, og her er der også plads til at lade bagklogskaben finde indpas.

”Mens man sidder og efterrationaliserer her, kan man godt sige, at Thisted Bryghus jo blandt andet er stor på Christiania, Nørrebro og den slags kredse. Og så kunne man da godt vide, ud fra et markedsføringsmæssigt synspunkt, hvis man da havde tænkt så langt, at det måske ikke var så klogt det her. Men man kan også indtage det modsatte synpunkt, at Nye Borgerlige er et fuldt lovligt parti, så hvorfor skulle det ikke kunne købe en etiket, ligesom alle mulige andre også kan tilkøbe en etiket hos Thisted Bryghus,” siger han.

Skamstøtte over manglende journalistisk tæft?

Og således rammer man ned i det journalistiske dilemma i denne sag, som jo i sagens natur går ud på, om man overhovedet kunne have lavet historien, inden forargelsen ramte forsiderne hos de øvrige medier.

”Det er jo en klassisk journalistisk disciplin at være indigneret, og det mener jeg er en vigtig ting at have i sig, når man skal vifte med den store fane i demokratiets tjeneste og holde magthavere op på, at de sørger for, at den måde, borgere bliver behandlet på, er i orden. Men det her er jo ikke sådan en klassisk situation på den måde, vel? Og det er jo selvfølgelig også udtryk for et mediebillede, der med meget voldsom hast har ændret sig, hvor der sker nogle ting, som jeg i det her tilfælde ikke har været hurtig nok til at se komme,” fortsætter Lars Bang Bertelsen.

Derfor stiller han også et spørgsmål til sig selv, som han ikke helt entydigt kender svaret på:

”Jeg stiller mig selv spørgsmålet, om de 12 øl står på redaktionen som en skamstøtte over min manglende journalistiske tæft, eller om verden er gået af lave. Det er et spørgsmål om øjnene, der ser, og jeg er ikke færdig med at debattere med mig selv om, hvad det rigtige svar er på det,” siger han.

Er du blevet drillet på redaktionen efterfølgende?

”Aaaargh, jeg ved ikke, om jeg er blevet drillet. Det tror jeg ikke, men det kan også være, at det skyldes, at jeg var hurtig til at sige, at så drikker vi dem til julefrokosten. Vi er nordjyder og pragmatiske, og nu står der jo 12 øl, så vi boykotter dem ikke. Uanset hvad man måtte synes om etiketten, så fejler indholdet i flasken i hvert fald ikke noget,” griner Lars Bang Bertelsen højt i telefonrøret.

Er det normalt, at politikere kommer med 12 øl til jer i en valgkamp?

”Nej, jeg tror ikke, at jeg har oplevet det før. Manden havde nok lige fået sine øl, og det er vel meget normalt, når man er på besøg og har fire balloner, to oplukkere eller kuglepenne med, så lægger man et par stykker. Det var bare det. For at man kan tale om, at han har bestukket sig til ekstra god valgdækning, så skulle han have kommet med flere øl,” lyder det endnu en gang grinende fra redaktionschefen.

Han understreger på alle tænkelige måder, at man ikke kan få fordele ud af at komme med øl ned på redaktionen:

”Jeg vil gerne slå fast, at man ingen særbehandling får, uanset om man kommer med 12 øl eller 12 paller øl. Hvis nogen laver en sjov historie om en bager, så får man måske også nogle kager med hjem. Det betragter jeg som helt harmløst,” siger Lars Bang Bertelsen.

Efter mediestormen oplyste Thisted Bryghus ledelse i første omgang, at man ikke ville producere politiske etiketter i fremtiden. Den udmelding slog bryggeriets bestyrelse dog bak på, og nu fastholder man altså, at man også i fremtiden vil producere etiketter til kunder ”uanset politisk observans”.

0 Kommentarer