I orden at bruge skjult kamera

TV 2 og Bastard Film har netop fået Pressenævnets ord for, at man godt kan bruge skjult kamera, når der er en samfundsmæssig interesse, og at historien ellers ikke ville kunne fortælles.

TV 2 og Bastard Film har netop fået Pressenævnets ord for, at man godt kan bruge skjult kamera, når der er en samfundsmæssig interesse, og at historien ellers ikke ville kunne fortælles. Det er sket i sagen om udviklingshæmmede på Bostedet Sjælør, der blev vist i Dags Dato, og som Fag og Arbejde (FOA) har rejst.

En af de bærende præmisser for, at skjult kamera kan bruges, er ifølge Pressenævnet, at der er en væsentlig samfundsmæssig interesse. Hvorvidt den er der eller ej, skal afgøres i det enkelte tilfælde. Højesteretsdommer Thomas Rørdam, der har siddet som nævnsmedlem i sagen, er dog i dette tilfælde ikke i tvivl.

»Hvis det havde været skjulte optagelser fra et privat hjem, havde det været noget andet. Men hvordan handicappede beboere har det på det hjem, hvor de opholder sig, det har selvfølgelig samfundsmæssig interesse,« siger Thomas Rørdam.

Ud over hensynet til offentligheden har Pressenævnet vurderet, at man ikke ville kunne have fået sagen frem i lyset ved almindelige journalistiske metoder. Hvilket tilsammen har bidraget til, at nævnet ikke mener, at TV 2 og Bastard Film har handlet imod god presseskik.

»Hvis vi havde vurderet, at optagelserne kunne være fremskaffet på en anden måde, havde det ikke været i orden. Men i det her tilfælde vurderede vi, at det var den eneste måde at gøre det på,« siger Thomas Rørdam.

Hos Bastard Film hilser medejer og administrerende direktør Søren Steen Jespersen Pressenævnets afgørelse velkommen. En afgørelse der havde gået imod Bastard Film, havde dog ikke ført til en ændring i brugen af skjult kamera.

»Det er jo positivt, at Pressenævnet nu godkender, at hvis man møder nogle præmisser, så er det i orden at bruge skjult kamera. Men jeg tror ikke, at vi havde fravalgt det skjulte kamera, hvis nævnet var kommet til en anden konklusion. Vi synes, det er vigtigt, at man kan se de offentlige institutioner efter i sømmene. Og der er bare nogle tilfælde, hvor det ikke kan ske med et åbent kamera,« siger Søren Steen Jespersen.

 

0 Kommentarer