
Tre kandidater er i spil til Journalistens lukkethedspris. Illustration:: Maria Tran
Hvem skal løbe med Journalistens Lukkethedspris og dermed æren for at gøre livet besværligt for landets journalister og offentligheden?
Det spørgsmål kommer der svar på, når prisen uddeles næste torsdag klokken 19 ved DJ’s hus på Folkemødet på Bornholm.
Men allerede nu har juryen bag Lukkethedsprisen udvalgt tre nominerede blandt de 19 indstillede.
Prisen gives til den organisation, myndighed, virksomhed eller person, der er bedst til at være så lukket, at det bliver svært for journalister at passe deres arbejde med at sikre offentligheden adgang til vigtige informationer.
De tre kandidater til prisen er:
- Det Kongelige Teater, der mørklagde kritik af ledelsen ved at overstrege kritiske passager i en APV, som Politiken havde søgt aktindsigt i. Men da Politiken havde en ucensureret udgave af rapporten, blev det afsløret, at overstregningen af dele af rapporten, ifølge en ekspert, slet ikke havde hjemmel i loven. Teatret har begrundet overstregningerne med, at det drejer sig om sårbare oplysninger, der kan føres tilbage til enkelte medarbejdere, herunder ledere.
- DBU-formand Jesper Møller, der på trods af DBU’s slogan ’En del af noget større’ forud for VM i Qatar i månedsvis ikke udtalte sig til pressen trods masser af kritiske historier i forbindelse med, at turneringen blev afviklet i netop Qatar. I stedet har det været DBU-direktørerne Peter Møller og Jakob Jensen samt kommunikationschef Jakob Høyer, der har måttet stille op og svare på de kritiske spørgsmål. Samtidig har Jesper Møller været kritiseret for at opfordre pressen til at lade spillerne være i fred under turneringen.
- Kulturministeriet, der har nedsat Medieansvarsudvalget som en ”selvstændig forvaltningsmyndighed”, hvilket betyder, at der ikke er aktindsigt i udvalgets arbejde. Det er blevet kaldt et ’krumspring’ og har mødt kritik fra store dele af mediebranchen, men ministeren fastholder, at det er ”sædvanlig praksis”.
Vinderen findes blandt de tre kandidater og udpeges af en jury bestående af:
- Maja Hagedorn Hansen, redaktionschef for Christiansborg og EU, Altinget
- Jacob Friberg, politisk redaktør og redaktør for gravergruppen, B.T.
- Jamilla Sophie Alvi, featurejournalist, Jyllands-Posten
- Mads Zacho Teglskov, satireredaktør og lederskribent, Politiken
- Christian Lindhardt, chefredaktør, Journalisten
Årets vinder afsløres på Folkemødet torsdag kl. 19. Det foregår i haven ved DJ’s hus, Villa Allinge, hvor satiregruppen MAGT også synger om offentlighedsloven. Haven er åben fra kl. 18.30.
På Folkemødet i 2022 var det Sundhedsministeriet, der løb med prisen. Begrundelsen var urimeligt lange sagsbehandlingstider på anmodninger om aktindsigt midt i den største sundhedskrise i moderne tid, coronakrisen.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.