”Vi har talt en del om fremtiden. Nu sætter vi os sammen og bygger den.”
Sådan skriver koncerndirektør i Berlingske Media Anders Krab-Johansen i en invitation til workshoppen ’Berlingske Medias Byggesprint 2018’, der skydes i gang senere i dag.
Invitationen er sendt til de ansatte, og på bagsiden er programmet skitseret. Her fremgår det, at dagens workshop – eller ”sprint” – foregår fra klokken 13 til 17. På ”fire hæsblæsende arbejdstimer” skal de ansatte ”tænke og bygge konkrete prototyper”, der kan ”løse vigtige udfordringer her i huset”.
I en mail-invitation med flere detaljer spørger ledelsen blandt andet sig selv og medarbejderne, hvordan de ”kan hacke sig selv og skabe en ny medievirksomhed”, og hvordan de ”kan gøre et selskab fra 1749 til det mest kundeorienterede digitale start up”.
”Jeg glæder mig helt vildt!” slutter invitationen fra Anders Krab-Johansen.
Kan maks. skære ned til tre dage
De såkaldte ”design sprints” – som Berlingske Medias Byggesprint er inspireret af – er et koncept udviklet af Google. Metoden bruges til at accelerere idéer hos 'startups' –opstarts-virksomheder – og har længe været kendt i Silicon Valley og startup-miljøer.
”Det har været meget hipt de seneste år,” fortæller selvstændig digital strateg Stine Mølgaard Sørensen.
Sammen med sin kollega Jakob Bøtter har hun selv arbejdet med metoden hos forskellige tech-startups. Hun forklarer, at det kort fortalt er en opskrift til at gå fra idé til færdig prototype på kort tid.
Men hvor den oprindelige opskrift fra Google er beregnet til at strække sig over fem workshopdage med specifikke faser og opgaver hver dag, skal Berlingske nå det hele på ”fire hæsblæsende timer”. Og det er Stine Mølgaard Sørensen skeptisk over for:
”Det er et godt initiativ at bruge metoder, som man bruger i startup-verdenen. Men man kan ikke gøre det her på fire timer. Min erfaring er, at man maks. kan skære det ned til tre dage. Og hvis man virkelig skal få noget ud af det, skal man sætte en hel uge af til det,” siger hun.
Ikke tid til at bygge og teste
Stine Mølgaard forklarer, at hele meningen med design-sprints er at bygge noget, som på den femte og sidste workshop-dag skal testes på mulige brugere. Det kunne være alt fra en app til et nyt journalistisk format.
Men på fire timer kan de ansatte i Berlingske Media ikke nå faktisk at bygge en prototype på deres idé – og de kan slet ikke nå at teste den på for eksempel deres læsere. Det bliver ved ordene, og dét er et problem, mener Stine Mølgaard Sørensen.
”Hvis man skal have lov til at bruge design-sprint-analogien, så skal man også bygge noget. Hele idéen er, at man efter den her sprint ikke bare har en masse ord og idéer, men at man faktisk har et produkt. Og det når man ikke frem til på fire timer,” siger hun.
Berlingske: Det er et koncentrat
Hos Berlingske er chefredaktør Mette Østergaard ikke så bekymret for, at tiden bliver for knap.
”Vi arbejder sammen med et konsulentbureau, der har prøvet det her før. Og de har erfaring med, at man faktisk kan nå ret langt på fire timer,” siger hun til Journalisten.
Hun fortæller, at cirka 300 ansatte i Berlingske Media deltager i Byggesprint-arrangementet. Og hun har store forventninger til dagen.
”Det, der skal komme ud af dagen, er, at vi speeder vores strategiproces op. Så vi får helt konkrete idéer og prototyper på journalistiske projekter og andet, der kan understøtte vores strategi,” siger Mette Østergaard.
Men hele sprint-konceptet går ud på at nå at bygge noget og præsentere det for sine brugere. På fire timer kan det vel kun nå at blive til ord?
”Der er også et punkt, som hedder prototype og test. Der bygger man jo ikke et app. Men man bygger en skitse, hvor man tegner, klippe-klistrer eller på anden måde visualiserer, hvordan man ser det her produkt udfoldet. Så hele processen er med, den er bare et koncentrat for, at vi kan nå det her igennem på en dag.”
En glad sammenbragt familie
Mette Østergaard fortæller, at de bedste prototyper og idéer fra dagen vil blive drøftet på et ledelsesmøde i næste uge. Her skal ledelsen også beslutte et projekt eller to, der skal investeres i.
Men dagen handler ikke kun om at få idéer. Som det fremgår af invitationen til medarbejderne, skal dagen også gøre Berlingske Media til ”en glad sammenbragt familie” efter flere år med store omvæltninger. Til sidst minder Anders Krab-Johansen om, at Christian van Thillo, topchef hos Berlingskes ejer De Persgroep, også vil være til stede.
”Lad os vise vores belgiske ejer, at vi nok er små heroppe i den nordiske del af butikken, men sammen kan vi skabe et storslået danske mediehus,” skriver han.
Mette Østergaard, ud over at hacke jer selv og bygge et nyt mediehus på fire timer skal I også blive ”en glad sammenbragt familie” og imponere den belgiske ejer. Har I ikke slået et lidt for stort brød op?
”Alle skal jo ikke løse alle opgaver. Vi er over 300 mennesker, og folk indgår i forskellige grupper. Og hvis der er nogen, som er god til at indgyde team-ånd og optimisme og journalistisk stolthed, så er det Christian van Thillo. Så jeg tror, det bliver en fed dag på forskellige parametre, der både handler om at gøre noget fælles og at udvikle noget helt konkret,” siger hun.
3 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Med mine erfaringer fra det private "erhvervsliv" uden for mediebranchen, kan jeg kun hilse det velkomment, at man prioriterer "en glad sammenbragt familie". Det kan aldrig undervurderes, hvor meget, man kan få ud af, at folk har det godt med hinanden og deres koncern - og hvor meget, det kan skade, hvis det ikke er tilfældet.
PS: Når chefredaktører bliver lidt småfornærmede over detaljer, så har man ramt noget...
Hav en rigtig god byggesprint, Krab-Johansen!
PS. Det hedder “husets medarbejdere” og “snotåndsvage” er med to s’er.
Vi er altså ikke så snotåndsvage i Berlingske Medias ledelse, at vi tror, at fire timers arbejde redder fremtiden. Men vi er sikre på, at huset medarbejdere er de bedste til at lave medier og journalistik - derfor skal alle inddrages, når vi omsætter strategien til konkret hverdag.
PS: Krab-Johansen er med bindestreg.