»I dag er det ikke så vigtigt, om man er mand eller kvinde«

Der er ikke problemer med ligestillingen, når danske fotopriser bliver uddelt, mener fotograf Ditte Valente, som var dommer ved Årets Bild i Sverige. »Hvis nogle kvinder synes, at kønsfaktoren er et problem, skal de bare komme ind i kampen«

Det kan godt være, at halvdelen af de danske fotopriser ikke går til kvinderne ligesom i Sverige i år. Men de kvindelige pressefotografer i Danmark har i årevis været godt med, når det gælder tildelingen af hæder og priser.

Det siger Ditte Valente, fotojournalist, medlem af Pressefotografforbundets bestyrelse og dommer ved Årets Bild i Sverige.
Hun har ikke hørt fra kvindelige fotografer, der føler sig kørt ud på et sidespor af mandlige kolleger i kampen om fotopriser.

»Hvis nogle kvinder synes, at kønsfaktoren er et problem, skal de bare komme ind i kampen,« siger hun.

Ved Årets Bild var der i år flere kvindelige vindere i de såkaldte singleklasser end mænd

Arbejder på lige fod med mændene

Ditte Valente mener ikke, at det halter med ligestillingen blandt pressefotografer i Danmark. 19 procent af medlemmerne i Pressefotografforbundet er kvinder, og andelen af vindere afspejler nogenlunde andelen af kvindelige fotografer, lyder hendes vurdering.

»Jeg synes, vi gør det godt i Danmark. Vi har utroligt mange dygtige kvindelige fotografer, der navigerer på lige fod med mændene. I år er der ikke så mange kvinder blandt de nominerede til Årets Pressefoto i Danmark som ved Årets Bild i Sverige. Men det kan være, fordi der er forskel på kategorierne,« siger hun.

Antallet af kvindelige fotografer er stigende, tilføjer hun, og de har i årevis gjort sig bemærket herhjemme og i udlandet:

»Sådan var det ikke for 10-15 år siden. Det har ændret sig gradvist, men ikke så skelsættende, som man ser det i Sverige i år.«

Tre World Press-priser

Internationalt vandt Tine Harden for eksempel en førstepris ved World Press Photo i 1999, Lene Esthave tog en andenpris i 2004, Lærke Posselt vandt i 2011, og Marie Hald vandt en andenplads i 2013 i portrætkategorien.

Det kom som en overraskelse for Ditte Valente som dommer ved Årets Bild i Sverige, da det stod klart, at der var flest kvinder blandt vinderne.

»Jeg havde overhovedet ikke tænkt på det, da jeg sad og vurderede billederne. Køn er ikke en faktor, jeg arbejder med,« forklarer hun.

Det endte med, at 11 ud af 21 vindere i singleklasserne i Sverige i år er kvinder. I Danmark vandt kvinder sidste år to ud af 15 førstepladser ved Årets Pressefoto – Maria Fonfara for Årets Danske Hverdagsbillede, og Charlotte De La Fuente Nørregaard sammen med Jonas Olufson for Årets Multimedieproduktion.

I år er seks ud af 36 nominerede ved Årets Pressefoto kvinder.

Ditte Valente mener, at pressefotografi tidligere har været et mandefag i Danmark – ligesom i Sverige.

»I dag er det ikke så vigtigt, om man er mand eller kvinde, men avisredaktionerne er domineret af mænd, mens mange kvinder er freelancere. Det smitter af på Årets Pressefoto, hvor nyhed – og udlandskategorierne typisk vindes af fastansatte.«

0 Kommentarer