I aften bliver årets Cavlingvinder fundet

Navnet på vinderen af årets mest fornemme journalistpris bliver afsløret i aften. Følg med her på journalisten.dk(opdateret 10:38)

Navnet på vinderen af årets mest fornemme journalistpris bliver afsløret i aften. Følg med her på journalisten.dk(opdateret 10:38)

Handlede årets vigtigste journalistiske historie om fup med Co2-kvoter, et ulovligt opført byggeri i Nordsjælland, fysisk og psykisk skadede danske soldater, misbrug af offentlige midler eller det politiske spil før og under klimatopmødet i København?

Svaret falder i aften, når Cavlingkomiteen beslutter, hvem årets Cavlingpris går til. Cavlingkomiteen består af freelanceren Abelone Glahn, journalist Torben Møller fra DR Midt & Vest journalist Marianne Nielsen fra Ekstra Bladet og journalist Kirsten Pilgaard fra Nordjyske Medier. I år er det første gang Kurt Strand er formand for Cavlingkomiteen, som han har været medlem af siden 1998.

Kurt Strand siger til Journalisten.dk at, komiteen mødes klokken 13 for at finde årets vinder. På forhånd har komiteen lavet deres egne næsten færdige begrundelser for hvert projekt – og det er de fem begrundelser, komiteen bruger som grundlag for diskussionen.
»Vi har allerede med nomineringerne tager hinanden i ed på, at de fem projekter er værdige til at modtage prisen, men der er blandt komiteens medlemmer selvfølgelig nogle, de vægter højere end andre«.
Ifølge Kurt Strand plejer vinderen at bliver fundet uden en egentlig afstemning.
»Som regel diskuterer vi det stille og roligt. Men nogle gange kommer man der til, at man må sige: "Hvem kan vi enes helt om, og hvem kan vi ikke enes om?" «

Navnet på vinderen bliver som regel offentliggjort mellem klokken 17 og 19. Den første, der får besked er vinderen, som Kurt Strand ringer til på telefonen. Kurt Strand forventer også i år, at vinderen er fundet inden klokken 19. I hvert fald har komiteen bestilt bord på en restaurant klokken 19.
Journalisten.dk dækker begivenheden på skrift og web-tv med reaktioner fra komiteen og prisvinderne i aften.

De fem nominerede til prisen er i år:
Bo Elkjær og John Mynderup, Ekstra Bladet, for en række afslørende artikler om international svindel med CO2-kvoter med Danmark som centrum.
Lars Nørgaard Pedersen, Asger Westh og Stine Larsen, Jyllands-Posten, for deres avis- og web-serie om fysisk og psykisk skadede danske soldater.
Per Meilstrup, Huset Mandag Morgen, for bogen "Kampen om klimaet", der afdækker det taktiske og politiske spil før og under klimatopmødet i København.
Kasper Vilsmark, Morten Spiegelhauer, Adam Dyrvig Tatt, Signe Daugbjerg, Mikkel Frey Damgaard, Svante Karlshøj Ipsen og Søren Rasmussen, Monday/TV2, for tre Operation X-udsendelser om misbrug af offentlige midler.
Steffen Slot, Frederiksborg Amts Avis, for artikelserie om den ulovligt opførte og nu nedrevne "Blok 5" i et boligområde i Fredensborg.

Cavlingprisen overrækkes fredag den 7. januar i Journalisternes Hus, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen også deltager.

(opdateret 10:38 med kommentar fra Kurt Strand)

1 Kommentar

Michael Jagd
5. JANUAR 2011
Re: I aften bliver årets Cavlingvinder fundet
Håber, det bliver Per Meilstrup eller Bo Elkjær og John Mynderup, da begge parter tager fat på globale emner, der rækker ud over hverdagen og har betydning for andre end de lokale platugler. Især er Bo Elkjærs form for undersøgende journalistik imponerende. På den anden side kunne det selvfølgelig være sjovt at se Lars Løkkes ansigt, hvis Operation X vandt med historien om den bevidstløse overbetaling af høreapparatsklinikkerne under hans tid som sundhedsminister.