
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Den erfarne vært Ask Rostrup bevægede sig frit frem og tilbage ved den enorme interaktive skærm i TV 2’s valgstudie, da han pludselig stoppede op:
”Der er et eller andet, der har rykket sig helt vildt,” lød det fra værten, da skærmen ikke længere viste 87 mandater til rød blok, men derimod 82 mandater.
”Jeg er ikke sikker på, at det er rigtigt, men det tør jeg simpelthen ikke sige,” fortsatte værten.
I de øjeblikke af valgaftenen var der stor tvivl om, hvorvidt TV 2’s prognose var retvisende. Fra studiet havde TV 2’s valghold også bemærket, at rød blok stod til 80 mandater hos kollegerne fra DR.
Og siden har det vist sig, at 87 mandater var tættere på valgets endelige tale.
Hop efter exitpoll
Ifølge TV 2-nyhedschef Jacob Kwon hang udsvinget i prognosen sammen med, at der i overgangen fra exitpoll til prognose kan ske nogle store hop.
Det varede ifølge nyhedschefen omtrent 15 minutter, før prognosen kom tilbage på rette spor, men han medgiver, at det kan ”se lidt voldsomt ud, når blokkene bevæger sig så meget”.
Derfor medgiver Jacob Kwon også, at man måske kan justere dækningen af prognosen i den første periode, så usikkerheden ikke er så stor:
”Det kan godt være, at vi fremover skal kigge på det. Det er noget, der er automatiseret ved en algoritme, der står og regner. Men det kan godt være, vi skal prøve at arbejde med en form for forsinkelse, så vi kan vente med at frigive de bevægelser. Vi har set ved flere valg, at de kan være lidt voldsomme, når man overgår fra exitpoll til prognose,” fortæller han.
Det skyldes en kombination af, at exitpolls udføres som meningsmålinger på valgstederne, mens prognoser hviler på et større datagrundlag i form af optalte stemmer og andre faktorer.
Det kom også til at overraske jeres værter en smule. Hvordan synes du formidlingsmæssigt det så ud?
”Vi er overordnet set super tilfredse med både exitpoll og prognose, og vi tog helt vildt mange forbehold i den fase, fordi vi godt ved, at der er en vis usikkerhed, når man overgår fra exitpoll til prognose. Vi brugte formuleringer som, at man skulle tage det her med flere kilo salt, og at man skulle lade være med at konkludere noget på baggrund af det, der skete lige der.”
Gør seerne en tjeneste
For DR var udsvingene endnu mere voldsomme. Her vurderede DR, at rød blok stod til 80 mandater. Først meget sent på aftenen justerede DR rød bloks mandatprognose til 87 mandater. Over for Journalisten fastholder DR i denne artikel, at prognosen er et godt værktøj.
Det samme gør Jacob Kwon fra Tv 2.
Men hvis du lige skulle en tur ud af redaktionslokalet og sætte dig i seernes sted, gør I så seerne en tjeneste, eller skaber I sådan set bare mere forvirring?
”Jeg håber da, at vi gør seerne en tjeneste ved at være fuldstændigt åbne og ærlige omkring, at der lige nu er to forskellige prognoser, der viser noget forholdsvist forskelligt. Og det er jo også en påmindelse for seerne om, at en prognose er en fremskrivning. Det er jo et meget kvalificeret og begrundet gæt på, hvor aftenen lander. Og når man er ude i at fremskrive noget, så er der altid en vis usikkerhed, indtil man når 100 procent. Og i aftes så vi så bare, at vores prognosemodeller var så forskellige, at de i hvert fald i starten viste en stor forskel.”
Handler det også om, at prognoser skaber en fed dramaturgi for jer som tv-station, hvor I løbende kan sige, at ”det hele er åbent”, når det måske i virkeligheden ikke er så spændende, før stemmerne er talt op?
”Det er da klart, at vi synes, at en valgaften er spændende og dramatisk, og det tror jeg, de fleste, der ser sådan en valgaften, synes. Og jeg er helt overbevist om, at man hellere vil have en løbende prognosemodel end vente til klokken 1 om natten med at få en afklaring. Så det er jo en service, vi yder til seerne om, at det her er vores bedste bud på, hvordan det ender, og der har vi efterhånden også god erfaring med at ramme forholdsvist præcist, og det gjorde vi også i går. Og så var der lige et kvarter, hvor bevægelserne var lidt store.”
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.