search

Hykleriet omkring Reimer Bo

Er Reimer Bos video-interview for Socialdemokratiet journalistik? Tja. Hvis Fagbladet 3Fs interview med forbundsformanden er journalistik, så er Reimer Bos interview vel også journalistik, skriver Uffe Gardel. Han kritiserer også Ekstra Bladets chefredaktør. Læs hendes svar her

”Henrik Sass, hvad er den største udfordring, Danmark står overfor lige nu?”

Ja, det er jo ikke et knaldhårdt åbningsspørgsmål til et interview, som skal vælte regeringer. Men det er det første, Reimer Bo Christensen spørger Henrik Sass Larsen om i et efterhånden berømt interview på Youtube.

Reimer Bo er da heller ikke ude på at vælte nogen. I hvert fald ikke Sass, for Reimer er hyret af Socialdemokratiet til at interviewe partiets gruppeformand. Det fremgår ikke direkte af det 19 minutter lange interview, men det er lagt på Youtube under Socialdemokratiets navn og logo, på partiets officielle konto på Youtube.

Det er altså paid content, dette her: Betalt indhold eller gemen reklame, om man vil.

Reimer Bo var engang en fremtrædende DR-journalist med eget talkshow og fast plads som nyhedsvært på '21 Søndag'. Og nu dette syndefald; i medierne er man forfærdet.

”(E)r det 'journalistik'?”, spurgte således Radio24syvs nyhedschef, Simon Andersen, for nogle dage siden på Facebook.

”Er Reimer pålagt begrænsninger? (…)  Hvilke betingelser har Socialdemokratiet stillet? Hvilke tanker gør han sig om, at han, den meget troværdige nyhedsvært, bruges i den rolle?”

Simon Andersens spørgsmål er for så vidt allerede besvaret, for straks da interviewet blev lagt på Youtube, betegnede en lektor på DMJX videoen som et ”fake interview”.

Ekstra Bladets chefredaktør undrede sig

Men så nemt skal Reimer Bo ikke slippe. Ekstra Bladets ene chefredaktør, Karen Bro, anser ligefrem Reimer Bo for en renegat, som svigter den journalistiske sag:

”Det journalistiske håndværk er at holde magthaverne i ørerne, at holde øje med, om de holder, hvad de lover, og stille kritiske spørgsmål. Jeg forstår simpelthen ikke, at man kan miste kærligheden til sit håndværk i en sådan grad, at man pakker det sammen og lægger det ned i lommen på en af dem, man er sat i verden for at holde ansvarlig. Jeg er ikke forarget. Jeg undrer mig. Dybt.” – skriver Karen Bro i sin seneste ugentlige medieklumme.

De journalister på Ekstra Bladet, der skriver om sport og underholdning, må jo nok sidde og dukke sig lidt nu. Men det må de klare internt på Ekstra Bladet; her handler det om Reimer Bos video.

Lad os antage, at Karen Bros undren er ægte. Den må så skyldes en beskyttet tilværelse, som har skærmet hende mod de seneste 20 års medievirkelighed. Den er blandt andet følgende:

Med de honorarer, Karen Bro og hendes chefkolleger betaler, er det ikke nemt for freelancejournalister at leve af journalistiske opgaver alene. Derfor laver freelancere som Reimer Bo meget andet end journalistik. Nogle kører taxa. Andre laver PR. Og flere og flere arbejder med content marketing, altså indholdsmarkedsføring; det er tekst og video fremstillet ved hjælp af journalistiske værktøjer, men med et markedsføringsformål.

Er det journalistik?

Karen Bro havde måske ikke undret sig så meget, hvis Reimer Bo i stedet havde interviewet 3F’s forbundsformand til 3F’s Fagbladet. Men det er jo grundlæggende det samme, Reimer gør med Sass Larsen, blot i videoformat.

Content marketing har jeg selv skrevet lidt om på Journalisten.

Det kan lyde som hykleri. Men det kan jo være, at Karen Bro heller ikke har hørt om content marketing. I så fald burde hun nok gå en tur ned ad chefgangen, for Ekstra Bladets egen annoncedirektør tidligere har fortalt os, at 2,5 procent af avisens omsætning stammer fra netop content marketing.

Karen Bros løn er altså delvist betalt af sådan noget som det, Reimer Bo laver.

Nu kan Karen Bro jo indvende, at hun skam ikke har noget imod content marketing; hun kan bare ikke forstå, at journalister vil lave den slags. Og bevares, der er mange andre professioner, som bidrager til Ekstra Bladets indtjening, uden at Karen Bro nødvendigvis har lyst til selv at udføre dem.

”Er Reimer Bos video så journalistik?” kan man spørge. Tja. Hvis Fagbladet 3F's interview med forbundsformanden er journalistik, så er Reimer Bos interview vel også journalistik.

Det er i hvert fald et håndværk og endda et håndværk, man kan komme til at elske uden at svigte kærligheden til den ægte, oprindelige og ædle journalistik. Det er faktisk muligt at elske flere fag på én gang.

 

Journalisten har forelagt Ekstra Bladets chefredaktør Karen Bro kritikken af hendes klumme. Hun svarer:

"Mit anliggende er at slå på tromme for det journalistiske håndværk. Det har aldrig været vigtigere.

I min optik er det kritiske interview med vores politikere afgørende for et demokrati, og jeg kan ikke lide at se det i en kunstig form."

Kommentarer
0
Denne artikel er lukket for kommentarer.
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen