Hvornår forbyder politikerne Tynell?

Klapjagt på medier, der bedriver kritisk overvågning af Slotsholmen. Sådan kan medieforliget opsummeres, skriver Øjvind Hesselager

”Du danske sommer, jeg elsker dig …”

Fredag morgen stod jeg i en af de helt store glædesstunder i voksenlivet.

De minutter, hvor man ser, at ens førstefødte har taget et stort skridt, og man som forælder ærligt kan sige: ”Jeg er stolt af dig.”

Men mens den faderlige stolthed voksede, og hårene rejste sig på armene ved synet af al den stolte ungdom, blandede malurten sig i plastikbægeret med bobler.

For min telefon afslørede den ene historie efter den anden om medieforliget, blandt andet sendt afsted af mine kolleger på Journalistens lille redaktion.

Det handler om meget mere end medier, stod det hurtigt klart. Det handler om dig og mig og demokratiet. Og måden, politikerne behandler det på.

Og sætningen ”skønt du saa ofte har sveget mig” var derfor den, der blev hængende.

Vi har fortjent bedre

Jeg føler mig svigtet af politikerne. Ikke bare på egne vegne. Ikke bare på vegne af de kolleger, der nu samlet kan se frem til millionbesparelse fra 2019.

Nej. Jeg følte mig svigtet på ungdommens og kommende generationers vegne.

Vi har ganske enkelt ikke de politikere, vi har fortjent.

For medieforliget har en overordnet og uafviselig fællesnævner:

Det fremstår som hævn over store, etablerede og kritiske medier og samtidigt et forsøg på billig og udspekuleret leflen for stemmer i provinsen op mod et folketingsvalg.

Det er legitimt at være kritisk over for kritiske medier. Det er legitimt at forsøge at fiske stemmer, så man kan blive genvalgt – også i kredse, der lidt for hurtigt er enige om, at det altid er synd for provinsen.

Men det er ikke i orden at bruge noget så vigtigt som et medieforlig til at gennemføre sin ideologiske mission uden skelen til fællesskabet.

Og vi kommer ikke uden om denne bundlinje i den uskønne mosaik mellem Mette Bock og Dansk Folkeparti:

Medier, der vedvarende konfronterer politikerne med irriterende sager som svækkelsen af offentlighedsloven, uforståelige udflytninger af myndigheder og senest klodsede dækmanøvrer i Tibet-sagen, står svækkede tilbage.

Millioner forsvinder

Lad os lige opsummere med blikket mod de etablerede landsdækkende medier, der samlet har størst betydning for det fælles demokrati, som medieforliget skulle understøtte:

  • Der bliver samlet skåret millioner på medieområdet i de fire år fra 2019 til 2023. DR bliver særligt hårdt ramt.
  • Radio24syv beskæres. Og hvis Radio24syv vil beholde frekvensen, når den kommer i udbud i 2019, skal stationen flyttes til Vestdanmark med al den usikkerhed, det medfører.

Man kan galgenhumoristisk undre sig over, at Jesper Tynell ikke har fået sin egen note i loven om, at alt, hvad han finder på, fremover kun må sendes i en transistorradio kvalt under en høstak. Vest for Storebælt, selvfølgelig.

Hold kontrollen væk fra dørene

Desværre er det ikke et tilfældigt fejltrin, men snarere et systematisk angreb, vi er vidner til.

For hvis vi kort gør de seneste års politiske indsats op på de områder, der har størst betydning for demokratiet i det land, som ungdommen lige nu springer ud i – så er nogle af hovedlinjerne:

  • Muligheden for aktindsigt i dag er dårligere, end før den seneste offentlighedslov blev vedtaget.
  • Store og landsdækkende medier er svækket.
  • Politikerne kommer tættere på beslutninger, der har betydning for muligheden for at lave godt redaktionelt indhold.
  • Myndigheder bliver udflyttet, og kritiske eksperter får frataget deres arbejdsglæde.

Væk med kontrol

Samlet kan jeg konstatere, at fornemmelsen, der bredte sig, da rammerne for medieforliget blev præsenteret i et udspil i marts 2018, stadig er gældende. Jeg tillader mig at citere mig selv:

”Den eneste røde tråd i regeringens manøvrer er for mig at se, at den ønsker at sprede fjenden, holde kontrollen fra døren og sikre sig selv arbejdsro bag lukkede døre.”

Og selv om der er lyspunkter, fx nulmoms på digitale medier, så er regnestykket samlet negativt og rummer ikke svar på de reelle problemer, der har været udfordringen hele tiden:

Stillinger i nyhedskæden smuldrer bort. Danskerne får flere og flere uredigerede ”nyheder” spredt på platforme uden journalistisk efterkontrol.

Øget samarbejde

Jeg tror, svaret på dette medieforlig må være øget samarbejde mellem medierne. Vi må sammen skabe det indhold, politikerne ikke har blik for.

Det må ikke lykkes politikerne at atomisere solide redaktioner så meget og skrabe smørret ud over så stor en flade, at det samlede resultat er mindre kritisk journalistik.

Det har ingen fordel af – heller ikke medier, der får bedre tal på bundlinjen.

Vi ser heldigvis allerede samarbejdet. Store redaktioner slår sig sammen i bestræbelserne på at komme til bunds i sagerne.

Det bliver endnu mere afgørende, hvis dette medieforlig gennemføres over hele perioden.

Jeg har altid opfattet politikerne som demokratiets værn og skanse. Kan man det i dag?

Eller værner de mest sig selv?

Lad os favne fællesskabet

Lad os vende tilbage til poesien – og det er absolut ikke medieforliget. Det er derimod Thøger Larsens tekst om den danske sommer.

Lad os huske, at han godt nok boede i provinsen – faktisk hele sit liv i Lemvig. Men hans digtning skuede langt videre og favnede fællesskabet.

Lad os i medierne tage fat der.

God sommer!

0 Kommentarer

data_usage
chevron_left
chevron_right