»Hvorfor behandler DR ikke sin søsterkanal bedre«

Kamerahold fra NRK blev bortvist ved indgangen til presserummet, før partilederdebat i DR Koncerthus. Journalister og fotografers udstyr blev tjekket af bombehunde. »Jeg har aldrig oplevet noget lignende før,« sagde EB-journalist.

Kamerahold fra NRK blev bortvist ved indgangen til presserummet, før partilederdebat i DR Koncerthus. Journalister og fotografers udstyr blev tjekket af bombehunde. »Jeg har aldrig oplevet noget lignende før,« sagde EB-journalist.PET-godkendte akkrediteringslister, bombehunde og krav om udlevering af cpr-numre. Sikkerhedskravene var ekstremt høje, da DR tirsdag aften inviterede pressen til at dække partilederrunden i DR's koncerthus. Nogle af mediefolkene gik rundt med et fjoget grin på grund af den forhøjede sikkerhed. Andre var frustrerede. Og ingen forstod, hvorfor sikkerheden netop denne aften var på niveau med COP15 i 2009.

Journalist Anders Svendsen fra Ekstra Bladet havde på forhånd kun medbragt blok og pen, fordi han i DR's akkrediteringspapirer havde læst, at det ikke var tilladt at medbringe en bærbar computer.
»Jeg ved ikke, om der er en konkret trussel. Jeg har aldrig oplevet noget lignende før.«

Pressefotograf Jacob Ehrbahn fra Politiken sagde, at det "føltes ligesom at gå gennem en lufthavn".
»Det er fint, at de gør det, men hvorfor er sikkerheden så høj lige i aften,« spurgte Jacob Ehrbahn.
Jacob Ehrbahn fik et godt råd af DR's fotograf Bjarne Hermansen, før hans udstyr skulle sweepes af politiets bombehunde:
»Husk at vende dit kamera nedad, når hundene kommer. Fedt fra hundesnuder er næsten umulig at fjerne fra linsen.«

For at blive akkrediteret til partilederrunden havde pressefolkene efter krav fra Politiets Efterretningstjeneste på forhånd oplyst navn, medie, hjemadresse og cpr-nummer til DR.
Klokken 17.45 blev pressefotograferne fra Ekstra Bladet, DR og Scanpix, fire tv-fotografer fra DR og TV 2 og journalister fra Politiken, Jyllands-Posten og Journalisten.dk bedt om at stille op i en vandregang og lægge alt udstyr på betongulvet.
»Træk ind til væggen,« lød kommandoen fra en af hundeførerne.
Dernæst snusede to labrador bombehunde til tasker og udstyr, mens mediefolkene stod i en lang række op ad væggen.

Bagefter var der kun tilbage at vente på, at partilederrunden skulle begynde – mere end to timer efter sikkerhedstjekket.
Til de skrivende lød beskeden:
»Når debatten begynder, kan I følge den på et tv i presserummet.«

Efter sikkerhedstjekket dukkede et tv-hold fra norsk tv op, men blev stoppet ved indgangen til presserummet. Tv-reporter Øyvind Nyborg fra NRK's Dagsrevyen havde på forhånd lavet en mundtlig aftale. Han optrådte imidlertid ikke på den PET-godkendte akkrediteringsliste.
Selv om han viste sit pressekort og prøvede med et "sådan plejer vi altså ikke at behandle vores danske broderfolk i Norge", blev alle fire nordmænd nægtet adgang.
»Det er meget strengere, end vi er vant til i Norge,« lød det bagefter fra Øyvind Nyborg, der ikke måtte filme inde i koncerthuset, men kunne tage opstilling ved den røde løber og interviewe partilederne dér.
»Hvorfor behandler DR ikke sin søsterkanal bedre?« spurgte han.

Til Journalisten.dk forklarede DR's HR- og kommunikationsdirektør, Elisabeth Geday, sikkerhedskravene og afvisningen af det norske tv-hold ved at henvise til terrorangrebene i Oslo.
»Nordmænd må om nogen forstå, at det er vigtigt, at vi prioriterer sikkerheden. Sikkerhedsniveauet er højt i dag, men hvis NRK havde været akkrediteret, ville der ikke have været problemer.«
Da Journalisten.dk kort efter fandt det norske kamerahold i blæsten uden for koncerthuset, var Øyvind Nyborgs svar på kommunikationsdirektørens udtalelse:
»Det har jeg ingen kommentarer til. Men jeg synes, det hele er lidt for firkantet.«

2 Kommentarer

susanne borgstrøm
15. SEPTEMBER 2011
Re: »Hvorfor behandler DR ikke sin søsterkanal bedre«

Det mest skræmmende ved hele denne historie er for mig at se den komplet manglende forståelse for nødvendigheden af et seriøst sikkerhedstjek. Vi har en koncertsal med rigtig mange mennesker, og i denne sammenhæng ikke mindst en sal, hvor man vel godt kan sige, at Danmarks mest betydningsfulde politikere er samlet. Det er godt nok ikke så eksotisk, som havde det været præsident Obama og hele hans administration, der på denne måde samlet befandt sig i en potensiel risikozone, men ikke desto mindre er det de toppolitikere, Danmark kan mønstre. Jeg aner næsten en lystighed fra journalisten.dk's side ved at viderebringe diverse journalisters kommentarer og ikke mindst NRK-reporterens oplevelse af sikkerhedstjekket. Men absurd nok er det - i princippet - de samme journalister, der selv på dramatisk vis ifører sig  skudsikre veste og hjelme, når reportager skal sendes hjem til Danmark fra Afghanistan og Libyen, de samme journalister, der hastigt tager til Oslo for at beskrive en rædselsfuld terrorhandling begået mod unge politisk aktive mennesker, de samme journalister, der belejrer Kurt Westergaards hjem efter en somalisk mand er trængt ind i hans hus - og altså de samme journalister, der burde vide, at alt kan ske og at meget sker.

Breivik ankom til øen i fuld politiuniform. Han kunne også have valgt en anden forklædning ...

Mads K. Jensen
14. SEPTEMBER 2011
Re: »Hvorfor behandler DR ikke sin søsterkanal bedre«
Måske lige vel overfladisk artikel. Hvis PET har anvist, at der skal være et sikkerhedstjek, hvad så med at grave efter, hvorfor de har gjort det?