Hvordan får vi flere kvinder i medierne?

Kvindelige kilder springer fra, fordi mediernes nyhedstempo er for højt, lyder erfaring fra DR 'Deadline'. Så må vi sætte tempoet ned, siger Information. »Vi kan ikke vente med at bringe bestemte nyheder, bare fordi vi skal opfylde en kvote,« siger DR's nyhedsdirektør

Hvorfor er kvinder underrepræsenterede i nyhedsbilledet? Og hvad kan man gøre for at løse problemet? Det var emnet på en konference i dag arrangeret af Kvinfo i DR Byen. Ifølge den internationale undersøgelse Who Makes The News er kun 25 procent af kilderne i danske nyhedshistorier kvinder. På økonomihistorier er andelen helt nede på 6 procent.

I panelet sad formand for Dansk Journalistforbund Lars Werge, chefredaktør på Politiken Anne Mette Svane, kønsforsker Rikke Andreassen, chefredaktør på Information Christian Jensen og nyhedsdirektør i DR Ulrik Haagerup. Kønsfordelingen blandt publikum var nok tæt på 80/20 i kvindernes favør.

»Det er overhovedet ikke lykkes«

Fælles for mange af de mediechefer, som var med i salen ved arrangementet, er, at de har forsøgt at vende udviklingen, uden at det er lykkedes.

DR's mediedirektør, Gitte Rabøl, fortalte, at en mere ligelig fordeling af mænd og kvinder har stået højest på hendes liste de seneste seks år.

»Det er overhovedet ikke lykkes. Det er en af de største skuffelser i min ledelsesmæssige karriere,« sagde hun.

Kvinder siger nej

Heidi Robdrup, chef på DR 'Deadline', fortalte, at redaktionen over seks uger havde registreret, at man spurgte 60 procent mænd og 40 procent kvinder, om de ville medvirke i programmet – det vil sige en forholdsvis lige andel.

»Men langt flere kvinder end mænd siger nej. Det giver en udfordring, at man skal vælge mellem at bruge fire timer på at få en kvinde i studiet eller fem minutter på at overtale en mand,« forklarede hun.

'Deadline' spurgte efterfølgende kvinderne, hvorfor de sagde nej. Her lød svaret for eksempel, at de ikke følte sig godt nok kvalificeret. For mænd er det omvendt.

»De siger: »Selvfølgelig ved jeg nok om det«,« forklarede Heidi Robdrup.

Det er mediernes ansvar

Kønsforsker Rikke Andreassen fra RUC mente, at det var for nemt at sende ansvaret tilbage til kvinderne. Og Anne Mette Svane fra Politiken kunne ikke genkende billedet af, at kvindelige kilder var sværere at overtale.

Christian Jensen mente ikke, at det var rimeligt at sortere kvinder fra som kilder på grund af nyhedstempoet.

»Vi skal ikke sige: »Du kommer ikke i fjernsynet,« fordi en kvindelig kilde gerne vil sætte sig ind i en sag, før hun medvirker. Der må vi som medier tage et ansvar og sige, at så venter vi,« sagde Christian Jensen.

DR's nyhedsdirektør, Ulrik Haagerup, var uenig.

»Vi kan ikke vente med at bringe bestemte nyheder, bare fordi vi skal opfylde en kvote.«

»Jeg taler ikke om kvoter,« svarede Christian Jensen. »Men vi kan se, at efter 15 år løser det ikke sig selv.«

Haagerup: Vi skal have de dygtigste

Ordstyrer i debatten Erkan Özden spurgte Ulrik Haagerup, om han var parat til at ansætte journalister på samme måde som musikerne i DR's orkestre, hvor de til optagelsesprøven sidder bag en skærm. Dermed kan man ikke se, hvilket køn de har.

»Nej. Vi skal have de dygtigste folk,« sagde Ulrik Haagerup.

Christian Jensen forklarede, at Information nu vil tælle, hvor mange mænd og kvinder der optræder i spalterne – men kun i fire uger.

»Da vi kiggede på tallene i 2010, var de ad helvede til, det var de også i 2011, og det er de stadigvæk. Alle er enige om, at det er forkert. Derfor lægger vi tallene ud til læserne de næste fire uger for at vise, hvor forfærdeligt det ser ud. Vi må gøre, ligesom vi gør ved alle mulige andre skiderikker, nemlig udstille os selv,« sagde han.

DJ: Lønnen skal op

Han opfordrede journalisterne i salen til at spørge sig selv, næste gang de skal finde en kilde:

»Før du finder en mand, der er parat til at hugge til, så spørg dig selv, om der måske også findes en kvinde.«

Lars Werge mente, at cheferne i lønforhandlingerne burde gå forrest ved at mindske lønforskellen mellem mænd og kvinder. Han mente desuden, det var en ledelsesopgave at fastholde ligestillingen hele året rundt.

»Der er en tendens til, at man behandler det som et reservat, indtil det er 8. marts næste gang,« sagde Lars Werge med henvisning til kvindernes internationale kampdag.

3 Kommentarer

Mikael Nielsen
31. JANUAR 2016
Kvoter skal indføres over alt
Kvoter skal indføres over alt: 50% mænd i børnehaverne (hvem skal tvangsudskrives til at arbejde der?) 50% kvinder i forsvaret , 50% mænd blandt lingeriekspedienterne, 50% kvinder blandt brandmænd (tvangs udskrivninger en mulighed), 50% mænd blandt toppen af Dansk Kvindesamfund, 50% kvinder i dansk professionel herrefodbold.... Øhh... kvoter er vist lidt plat...
Hans Sørensen
30. JANUAR 2016
@Dall: Kvotering af hvad?
@Dall: Kvotering af hvad? Kilder i medierne? Folketingsmedlemmer? Mænd, der tilkendes forældremyndigheden ved skilsmisse? Andelen af sygeplejerskestuderende?
Villy Dall, HB-medlem
30. JANUAR 2016
Alle har i mange år troet, at
Alle har i mange år troet, at det der med ligestilling, det løser sig selv hen ad vejen. Men det har det ikke gjort. Ingen steder er kvinderne kommet på højde med mændene, selv om de fleste danskere vist mener, at den slags problemer har vi ikke hertillands.
Jeg siger bare: Lad os nu blot prøve kvotering? Når du kan vælge mellem en mand og en kvinde, der er lige dygtige, så vælg kvinden hver anden gang.
Folkevalg: Jo flere kvindelige kandidater, jo flere kvinder bliver valgt, viser alle undersøgelser. Så stil flere kvinder op!
Og så er der alle de andre parametre, vi skal holde øje med.
Eksempelvis kilder i medierne i forhold til klasse, etnicitet, geografi o.s.f.