Hvor ligger Bornholm korrekt

KORT. Er der en mulighed for, at Journalisten arrangerer kurser i korttegning?På Bornholm er vi irriterede over, at Bornholm lægges de forskelligste steder på mediernes Danmarkskort. Sjældent det rigtige sted, selv om der er god plads der.

KORT. Er der en mulighed for, at Journalisten arrangerer kurser i korttegning?
På Bornholm er vi irriterede over, at Bornholm lægges de forskelligste steder på mediernes Danmarkskort. Sjældent det rigtige sted, selv om der er god plads der.

D. 13.12.2009 er Jens Herskinds borgmesterkort i Politiken side 4.
Der er plads til Bornholm på det helt rigtige sted. Måske skulle et udsnit af hovedstadsspecialkortet rykkes 1 cm op, med det er der plads til uden at forstyrre den grafiske ynde og elegance.

Herskind har tidligere i en undervisningsavis ganske unødvendigt placeret Bornholm ud for Gøteborg. Er der en mulighed for at efteruddanne ham? Og de mange andre falskspillere blandt jeres medlemmer.

Politikens Bagside er så forudseende at gøre opmærksom på fadæsen:
"OBS: Det har af grafisk-tekniske årsager været nødvendigt at flytte Bornholm." Bjarne Schilling har sikret sig ved at forklare på kortet over udbredelsen af bløde og sprøde klejner. (6. dec. 2009). Så lad ham slippe.

Men spøg til side! Hvem kan påvirke kortsigtet dovenskab og uvidenhed hos jeres medlemmer? Andre end netop jer!

– Carsten Seeger, journalist

SVAR. Det er jo ikke første gang vi hører denne kritik fra jer, og jeg kan forstå, at det er noget, som må ligge jer voldsomt på sinde.
Jeg skal forsøge at forklare vores standpunkt en gang til, i håb om at det kan forklare vores dispositioner med hensyn til Bornholms placering på vores kort.

Som korttegnere deler vi skæbne med utallige korttegnere andre steder på kloden. Nationernes geografiske udstrækning er som bekendt en følge af et ubegribeligt kompliceret net af historiske faktorer, og mange lande har nu som før 'udliggere' i alle mulige varianter. For blot at nævne et par: USA, Storbritannien, Spanien, Frankrig.

I århundreder har kartografien benyttet sig af de små indsatte ekstrakort for at kunne få alle landområder med. Amerikanske korttegnere har tradition for at indtegne Alaska og Hawaii i ekstrakort placeret passende under Texas

(Alaska ofte endda formindsket betydeligt). Kort over Storbritannien placerer Shetlandsøerne et par centimeter under deres faktiske placering (tjek fex her:)
http://mapsof.net/uploads/static-maps/britain_physical_map.jpg

-og herhjemme placerer vi Bornholm i en kasse tættere på Sjælland, for at få den nødvendige plads til øvrige oplysninger på kortet.

Jeg har på det kort, du kritiserer, flyttet Bornholm til sin rette placering. Med nogen omrokering havde det jo godt kunne ladet sig gøre, men jeg besluttede ved fremstillingen af grafikken, at de grafiske elementer fungerer bedst med Bornholm i sin egen 'vante' box.

Pointen er, at denne 'malplacering' er en indarbejdet øvelse for stort set alle. Ingen er jo i tvivl om, hvor Bornholm i virkeligheden befinder sig.

– Jens Herskind, nyhedsgrafiker, Politiken