Hvor flovt

KOPIERING. I morges fik jeg en pressemeddelelse fra Rentokil om det varme vintervejr og de mange insekter. Nogle timer senere kunne jeg læse i Berlingske, at det bliver en god sommer for skadedyrene.

KOPIERING. I morges fik jeg en pressemeddelelse fra Rentokil om det varme vintervejr og de mange insekter. Nogle timer senere kunne jeg læse i Berlingske, at det bliver en god sommer for skadedyrene.
Artiklen fortæller godt nok, at Rentokil lever af at bekæmpe skadedyr, men Claus Schultz fra firmaet får derefter lov at dele sine erfaringer med læserne:
"Det handler om at spotte skadedyrene så hurtigt som muligt: Jo færre dyr, jo lettere er det at komme af med problemet. Og det er netop nu – i foråret og tidligt på sommeren – man skal være særlig opmærksom på de ubudne gæster, siger han."
Men faktisk siger han det slet ikke. Han skriver det i pressemeddelelsen, ligesom de andre ting han i Berlingskes artikel giver udtryk for. Og journalisten har formodentlig ikke talt med ham, men blot gengivet det, som Claus Schultz selv har siddet derhjemme og tænkt, at han gerne ville sige. Rentokil får sit budskab ud, men det gavner ikke avisens troværdighed.
I sidste uge sad jeg ved et tilfælde med både Jyllands-Posten og B.T. Begge aviser havde interviews med Anette Uttenthal, der fortalte sin version af at være impliceret med en mand som Stein Bagger. Der var forskellige bylines på de to artikler, så ingen er i tvivl om, at begge sæt journalister har skrevet hver deres artikel. Det iøjnefaldende var bare, at B.T.'s artikel var en næsten ord-til-andet-version af dele af JP's artikel. Hvem sagde copy-paste?
I forvejen deler bladhusene artikler internt i de enkelte koncerner. Berlingske Tidende er ikke en frisk og ny oplevelse til morgenkaffen. Det er en repetition af det, der stod i Urban og B.T. dagen før. Jyllands-Posten og Politiken deler artikler gennem de forskellige nichemedier på nettet. Og rigtig mange mindre artikler og notitser er direkte kopieret fra Ritzaus rulle.
Med tre års erfaring som journalist føler jeg mig både ny og lille i faget, men det her er for dårligt. Der er ikke noget at sige til, at læserne flygter, og indtægterne falder i takt med vores renommé i befolkningen. Journalistik er et håndværk. Hvis vi ikke selv kan respektere det, hvordan fanden kan vi så tro, at læserne vil?

Annette Kruhøffer, journalist

0 Kommentarer