Hvor er millionerne, Morten?

Efterspillet om Nyhedsavisens manglende millioner er først lige begyndt. Da det i sidste uge kom frem, at Nyhedsavisens moderselskab fortsat eksisterer og har penge til gode hos investorerne, slap katten ud af sækken. Hovedaktionær Morten Lund indrømmer, at han har forhandlet om at lukke Nyhedsavisen.

Efterspillet om Nyhedsavisens manglende millioner er først lige begyndt. Da det i sidste uge kom frem, at Nyhedsavisens moderselskab fortsat eksisterer og har penge til gode hos investorerne, slap katten ud af sækken. Hovedaktionær Morten Lund indrømmer, at han har forhandlet om at lukke Nyhedsavisen.

KONKURS. Udenfor trampede de polske avisbude på aviser og truede med tæsk. Indenfor gik det forbløffende stilfærdigt for sig, da Nyhedsavisens medarbejdere fik besked om lukningen fra ledelsens egen mund.
Mandag den 1. september stod de tre tenorer sammen over for medarbejderne. For kun en måned siden havde it-millionæren Morten Lund fortalt vidt og bredt om, at en særdeles tung amerikansk investor var parat til at smide penge efter Nyhedsavisen. Men pludselig var løbet kørt.
Medarbejderne tog beskeden med oprejst pande og fattede sympati med millionæren, der havde kastet sine penge i Nyhedsavisen og tabt dem igen. Det var småt med bistre kommentarer i hangaren på Holmen, hvor Nyhedsavisen holdt til.

DE FYREDE JOURNALISTER stillede dog ét centralt kritisk spørgsmål på baggrund af et rygte: Var det rigtigt, at Morten Lund havde fået penge for at lukke Nyhedsavisen af Berlingske Medias ejer, Mecom?
Det spørgsmål kommer vi tilbage til.
Investor Morten Lund måtte synke et par gange, hver gang han tog ordet på det sidste møde med avisens sælgere og journalister. Hans stemme var flere gange ved at knække over. Øjnene var blanke. Ved Morten Lunds side stod direktør for Nyhedsavisen Morten Nissen Nielsen og bestyrelsesformand Svenn Dam.
De tre henvendte sig godt nok ikke specielt meget til hinanden, men over for medarbejderne lignede det en samlet ledelse.

I KULISSERNE var efterspillet om Nyhedsavisen allerede i gang.
Efter 10 dages tavshed blev der sat ild til krudttønden, da Journalisten.dk onsdag den 10. september kunne fortælle, at Nyhedsavisens moderselskab, 365 Media Scandinavia, ikke var lukket ned, selv om datterselskaberne Nyhedsavisen og Morgendistribution Danmark var erklæret konkurs.
Men ikke nok med det. Moderselskabets administrerende direktør, Svenn Dam, og Nyhedsavisens tidligere direktør, Morten Nissen Nielsen, sagde i pæne, men umisforståelige vendinger, at Morten Lund og de andre investorer skulle se at hoste op med de lovede 78 millioner, idet der var givet en bindende garanti. Pludselig var der åbnet en kattelem for, at de sultne kreditorer kunne få flere penge tilbage, end de først havde håbet på.
»Som det ser ud i dette minut, så mener jeg umiddelbart, at de garantier, som blev givet fra Morten Lund og andre, så revisor kunne underskrive regnskabet, stadig står ved magt,« sagde Svenn Dam, som selv har et tilgodehavende for løn og aktieoptioner.
I regnskabet for begge selskaber står der udtrykkeligt, at der er tilsagn om penge til at drive firmaet frem til jul.
Hele molevitten er underskrevet af Morten Lund og to statsautoriserede revisorer.
Så hvad blev der af pengene?
Morten Lund gik efter lukningen i flyverskjul for pressen. Men efterhånden som spørgsmålene tikkede ind fra journalister på mobilsvareren og i mailboksen, fik Morten Lund svært ved ikke at mæle ét eneste ord. Den samme onsdag, som ledelsen gik til angreb – halvanden uge efter lukningen – gav Morten Lund sin version, formentlig med hjælp fra statsministerens tidligere spindoktor Michael Kristiansen, som over for Journalisten bekræfter, at han er hyret som rådgiver.

UD RØG ET BLOGINDLÆG, hvor han skrev, at han havde mistet 105 millioner og var tæt på personlig konkurs, ja faktisk havde han reelt mistet arme og ben. Den var skrevet i karakteristisk Morten Lund-stil med brug af pludselige versaler som i FUCK FUCK FUCK og fyldt med stærke følelsesudbrud.
Og så viste blogindlægget, at Morten Lund ved, at han risikerer en retssag.
"Jeg har aldrig i mit liv fået et sagsanlæg, og jeg håber, at det forbliver sådan, men givet mine personlige garantier kan det denne gang blive svært at undgå – fingrene krydset."
Morten Lund skrev mere end bare et blogindlæg denne onsdag. Han skrev også en fyreseddel til Svenn Dam og bortviste ham fra sin post som direktør i 365 Media Scandinavia.
Bortvisningen af Svenn Dam blev breaket af Business.dk klokken 21.04. Det kom også frem, at flere af Morten Lunds venner i al hemmelighed havde lovet at skyde penge i Nyhedsavisen.

DET VISTE SIG, at en erhvervsmand med bopæl på Mallorca og en blakket fortid i form af en fængselsstraf for telesvindel ved navn Morten Søndergaard og en anden erhvervsmand, der mest af alt er kendt for et kuldsejlet it-eventyr, også stod bag de dyre løfter om penge til den konkursramte gratisavis.
Det er dog svært at sige, om Morten Lund og hans venner stadig var og er forpligtet til at putte penge i Nyhedsavisens tomme kasse. Ifølge eksperter i revision, som Journalisten har talt med, kan det meget vel være, at Morten Lund og folkene omkring ham har stillet en række betingelser for at smide penge på bordet løbende. Det er for eksempel meget sandsynligt, at de har stillet som betingelse, at budgetterne løbende skulle holde.
Men Nyhedsavisen nåede kun at være på gaden i tre uger efter sommerstoppet. Den tidligere økonomidirektør på Nyhedsavisen, Ulrik Gerdes, afviser blankt i Jyllands-Posten, at budgetforudsætningerne ændrede sig på de tre uger.
»I min optik som økonomidirektør havde intet væsentligt ændret sig.«
Pilen peger tilbage på Morten Lund.

SOM OM AFSLØRINGEN AF hidtil hemmelige investorer og en bortvisning af direktøren ikke var nok breaking news om Nyhedsavisen på én dag.
Klokken 22:36 kom det frem på Epn.dk, at et fortroligt stemplet dokument var en væsentlig del af grunden til, at Morten Lund øjeblikkeligt havde fyret Svenn Dam som direktør for 365 Media Scandinavia.
Næste dag viste sig nemlig ifølge Jyllands-Posten, at Svenn Dam havde sikret sig et udkast til en kontrakt mellem Berlingskes ejer, Mecom, og Morten Lund, som skulle sikre, at Morten Lund og hans samarbejdspartnere ville tjene 15 millioner pund på en lukning af Nyhedsavisen. Det svarer til omkring 139 millioner kroner. Den første betaling skulle falde allerede otte dage efter lukningen af Nyhedsavisen.
Kontrakten var godt nok ikke skrevet under, og der var intet bevis for, at handelen havde fundet sted. Men den føjede nyt liv til de vedholdende rygter om, at Morten Lund havde lukket Nyhedsavisen for ussel mammon. Det var rent faktisk Morten Lund, der som den første bragte rygterne frem i offentligheden.

I OVENNÆVNTE BLOGINDLÆG skrev Morten Lund, at han havde tilbudt David Montgomery en aftale om at lade Nyhedsavisen lukke, mod at Morten Lund skulle være konsulent for Mecom i London. Men han afviste med store bogstaver, at han nogensinde kunne have fundet på at lade Nyhedsavisen gå konkurs og tage penge for lukningen uden at give alle, der havde penge til gode i Nyhedsavisen, alt, hvad han og de andre investorer skyldte dem. Derudover skrev han, at Mecom sandsynligvis hverken havde interesse i eller pengene til at betale for en lukning af Nyhedsavisen. Men han slog også fast, at det var klart og det mest selvfølgelige i verden, at han oven på sine store personlige tab havde ligget i forhandlinger om at lukke avisen med konkurrenten Mecom.
Chefredaktør for Nyhedsavisen Simon Andersen stod dagen efter også frem og fortalte, at han havde fået at vide af Morten Lund på et møde midt i august, at David Montgomery havde tilbudt Morten Lund 200 millioner kroner på en hemmelig konto for at lukke Nyhedsavisen.
Men at Morten Lund gentagne gange havde forsikret Simon Andersen om, at han ikke havde taget imod tilbuddet.
Berlingskes ejer, bestyrelsesformand i Mecom David Montgomery, var hurtigt ude og afvise. Den slags ville han ikke have siddende på sig.
"Det er 'total rubbish'. Mecom er en respekteret børsnoteret virksomhed. Vi laver aftaler på baggrund af godkendelser fra vores bestyrelse og total offentliggørelse. Vi er ikke involveret i nogen hemmelige aftaler. Vi er et fuldstændigt gennemsigtigt firma. Vi vil kun gøre ting, der er ordentlige og lovlige," sagde David Montgomery til Business.dk.
Men ifølge Morten Lunds blogindlæg var der altså forhandlinger om at lukke Nyhedsavisen. Begge parter kan ikke tale sandt. Morten Lunds indlæg overrasker de tidligere medarbejdere.
»Det undrer klart, når man har set ham stå og sige, at der ikke var nogen som helst involvering,« siger en tidligere medarbejder.
Da medarbejderne spurgte ham, hvorvidt han var betalt for at lukke, svarede Morten Lund ifølge flere medarbejdere, som Journalisten har talt med, at han ville sværge ved sine børn på, at han ikke var involveret med nogen konkurrenter. Han sagde endda, at medarbejderne måtte skære hans pik i skiver, hvis han havde modtaget penge for at lukke Nyhedsavisen. Og han ville sågar give medarbejderne alle pengene, hvis det viste sig, at der lå sådan en aftale. Men ifølge hans eget blogindlæg havde han altså været involveret i forhandlinger om en solvent lukning, hvor han efterfølgende selv skulle være konsulent for Mecom.

ET ANDET HELT CENTRALT SPØRGSMÅL er, hvad der var blevet af pengene fra den amerikanske investor Draper Fisher Jurvetson (DFJ), og hvad der var blevet af den islandske investor.
Timothy Draper fra DFJ har svaret til Journalisten per mail, at han ikke vidste nok om projektet, til at han ville investere flere penge. De nærmere detaljer skriver Tim Draper, at Morten Lund må svare på. Den islandske mindretalsaktionær Stodir Invest henviste også til Morten Lund, da Journalisten bad om svar.
"Jeg synes, at du skal tale med Morten Lund om 365s fremtid. Han er/var hovedaktionær. De lovede investeringer blev ikke til fulde leveret og vil ikke blive det," skriver koncern-
chef i Stodir Invest Thordis Sigurdardottir i en mail.
Og det er kendetegnende, at alle de adspurgte i sagen peger tilbage til Morten Lund.
»Jeg må henvise til Hr. Lund,« sagde således også Morten Søndergaard, da Berlingske fangede ham i lufthavnen.

MORTEN LUND HAR IKKE ønsket at medvirke i denne artikel. Vi har bedt ham svare på, hvad der fremover skal ske med selskabet 365 Media Scandinavia, og hvad han siger til, at Nyhedsavisens tidligere ledelse opfatter hans løfte om penge som bindende. Vi ville også gerne have svar på, hvordan det hænger sammen, at han skriver på sin blog, at han har tilbudt Mecom en aftale om at lukke Nyhedsavisen, når bestyrelsesformand i Mecom David Montgomery afviser, at han overhovedet er indgået i den slags forhandlinger. Vi ville gerne have spurgt de statsautoriserede revisorer om, hvad der præcist lå i løfterne fra Morten Lund om at skyde flere penge i Nyhedsavisen, men revisorerne fra Info:Revision har det heller ikke været muligt at få i tale. /

2 Kommentarer

Søren Rasmussen
23. SEPTEMBER 2008
Re: Hvor er millionerne, Morten?

@Jens

Uenig. Det var trods alt Danmarks største avis, der lukkede. Og historien bag lukningen minder mest om alt om en spændende kriminalroman. Jeg håber, at Journalisten fortsætter med at grave, så vi også får løsningen på gåden. Jersilds pinlige mikrofonholder-journalistik kan vi derimod ikke bruge til noget.  

 

jens Langergaard
23. SEPTEMBER 2008
Hvor er proportionerne Jakob
Det var måske lige i overkanten at Journalisten har brugt næsten hele nummeret på Nyhedsavisens nekrolog.