Hvor er dækningen af Vestsahara-konflikten i danske medier?

Vestsahara-konflikten burde ret beset være dækket i langt højere grad i de danske medier, ikke mindst fordi konflikten er en principiel sag om afkolonisering, retfærdighed og menneskerettigheder, der har pågået i over 37 år.

Vestsahara-konflikten burde ret beset være dækket i langt højere grad i de danske medier, ikke mindst fordi konflikten er en principiel sag om afkolonisering, retfærdighed og menneskerettigheder, der har pågået i over 37 år.

En hurtig søgning på de store landsdækkende avisers hjemmesider på 'Vestsahara' viser dog, at dækningen af konflikten er minimal. Politiken og Ekstra Bladet har ingen artikler om Vestsahara-konflikten i det seneste år, Berlingske Tidende og BT har to, Information har fire, og Jyllands-Posten har otte.

Til sammenligning er dækningen af Palæstina-konflikten, som er sammenlignelig med Vestsahara-konflikten, langt mere massiv. Politiken har over 30 artikler om Palæstina online fra det seneste år, Ekstra Bladet 13, Berlingske over 50, BT over 40, Information over 50 og Jyllands-Posten over 60.

Måske er "problemet", at konflikten ikke er voldelig nok, og at konflikten derfor ikke har nok tilskadekomne eller døde til at have nyhedsværdi?
Men saharawierne (Vestsaharas oprindelige befolkning), der bor i det besatte Vestsahara, udsættes, ifølge Amnesty International og Human Rights Watch, for "tortur og alvorlig mishandling". Desuden er Marokko – ulovligt og med blandt andet EU's velsignelse og medvirken – i gang med ulovligt at tømme Vestsahara for ressourcer, mens de fleste saharawier lever på sultegrænsen i flygtningelejre i ørkenen.

Især de unge saharawier er trætte af at vente på, at FN lægger pres på Marokko. Trætte af at vente på, at lande som Danmark handler på sagen, enten ved at stille krav til Marokko eller ved i det mindste at anerkende saharawiernes eksilregering, som er et fuldgyldigt medlem af den Afrikanske Union.

De kræver krigen mod Marokko genoptaget – så måske bliver konflikten snart interessant nok til rent faktisk at blive dækket i de danske medier. Jeg håber dog, at FN, EU, Danmark, med flere – herunder medierne – tager deres menneskeretmæssige ansvar på sig, inden det kommer dertil.

– Peter Kenworthy, Afrika Kontakt

0 Kommentarer