Hvor dum har man lov at være?

FORHANDLING. Siden 2006 har TV 2/Danmark ansat mere end 250 DJ-medlemmer, de seneste i sidste måned. En del har forhandlet deres kontrakt på plads uden først at have researchen på plads.Undskyld, men hvor dum har man lov at være?

FORHANDLING. Siden 2006 har TV 2/Danmark ansat mere end 250 DJ-medlemmer, de seneste i sidste måned. En del har forhandlet deres kontrakt på plads uden først at have researchen på plads.
Undskyld, men hvor dum har man lov at være?
Jeg fatter ikke, hvordan højtuddannede og dygtige reportere, fotografer og grafikere kan gå til en ansættelsessamtale, der er så afgørende for deres fremtidige løn- og arbejdsforhold, uden at have talt med tillidsmanden først!
Vi tillidsmænd er en servicefunktion, en advokat, der kan hjælpe dig på vej, rådgive dig og sørge for, at du er tilstrækkeligt klædt på, inden du går ind til redaktionschefen for at forhandle dine fremtidige vilkår.
Vi har lønoplysninger. Vi kender til de frynsegoder, der er på stedet som forskellige former for tillæg samt telefon- og computerordninger. Og så kender vi den chef, du skal ind og forhandle med.
Hvorfor siger nogen NEJ til en mulighed for at stå bedre i en forhandlingssituation? Var jeg chefen derinde ved bordet, så ville jeg for alvor blive bekymret. For hvis du møder så dårligt forberedt op til noget, der betyder så meget for dig i årene fremover, hvordan kan vi så være sikre på, at du researcher i bund, når du er ude på opgave for TV 2 – og for de danske seere, lyttere eller web-læsere? Er din research lige så lemfældig der? De spørgsmål må arbejdsgiveren da stille sig selv.
Vi nyhedsfolk lever af konflikter. Vi researcher og håndterer dem hver dag. Hvordan kan man så være så konfliktsky, når det gælder én selv? Hvordan kan man acceptere og sige ja til, at chefen frit postulerer, »at der er ingen nyuddannede på TV 2, der får et højere personligt tillæg end 1.000 kroner om måneden«? Faktum er, at nyuddannede får op til 4.000 kroner i tillæg. Det ved tillidsfolkene.
Betyder det så noget, om du får 2.000 kroner mere eller mindre om måneden? Ja, det betyder noget. 24.000 kroner om året. Mange bliver 10 år på TV 2, så det betyder 240.000 kroner eller i nærheden af en kvart million kroner i alt. Et pænt beløb, som du går glip af, blot fordi du ikke gad forberede dig inden din samtale. Jovist kan du stige i løn ved næste års lønforhandling, men det gør dine kolleger, der forberedte sig til den første samtale, også. Du halter uhjælpeligt bagefter.
Vores erfaring viser, at de af vore kolleger, der brugte os, inden de gik til deres ansættelses-forhandling, faktisk ligger 1000-1500 kroner over dem, der ikke gjorde. De har haft et bedre udgangspunkt, når de forberedte sig til jobsamtalen. De har researchet, forberedt spørgsmål, svar, replik og duplik – akkurat, som når de i sandhedens og journalistikkens tjeneste drager ud for at afdække en konflikt. De har husket deres journalistiske redskaber – også når det gælder dem selv og deres kommende arbejdsforhold.
Det håber vi også, du gør, hvis du en dag søger arbejde på TV 2. Vi er faktisk seks tillidsfolk, der står parate til at hjælpe dig, inden du forhandler dine løn- og arbejdsvilkår på plads. •