Hvis lille vagthund er du?

Ringbo. Knap var det sidste indslag rullet over skærmen i DR-programmet ”21 Søndag” om overmedicinering og gentagen fejlmedicinering af psykisk syge, før en række medier kastede sig ind i historien. Fint, for Bastard Film vil gerne sætte dagsorden.

Ringbo. Knap var det sidste indslag rullet over skærmen i DR-programmet ”21 Søndag” om overmedicinering og gentagen fejlmedicinering af psykisk syge, før en række medier kastede sig ind i historien. Fint, for Bastard Film vil gerne sætte dagsorden.

Men højst overraskende var det ikke kritikken af, hvordan en af samfundets svage grupper gemmes af vejen og fyldes med piller, der skabte røre og indignation på redaktionerne. Det var derimod den metode, som Bastard Film og DR havde brugt for at dokumentere forholdene på bocenteret Ringbo.

Optagelserne med skjult kamera af medarbejdere og beboere på bocenteret fik medierne til at koge over i dagevis. Især har vi undret os over Politikens journalistik, som har været noget ensidig. Selv på DRs P1 var der fredag formiddag en times fri taletid til alle, som kunne erklære sig enige i, at skjult kamera er noget lort. Og at journalister, der bruger denne metode, enten er dumme, dovne eller sensationslystne. Formentlig nok en kombination af alle tre ting.

Nu tror I nok, at vi bare er sure, fordi vi får kritik. Nixen! Kritik er helt OK. Og en debat om brugen af skjult kamera er helt på sin plads. Men når vi i dagevis angribes af skødehunde, som styres af hurtige deadlines og spindoktorer og derfor ikke gør deres arbejde godt nok, må vi råbe op.

Problemet i Ringbo-sagens efterspil er, at alle glemte, hvad historien egentlig handlede om, og alle ukritisk og uhæmmet citerede de parter, hvis største interesse var, at sagens substans gled i baggrunden. Således blev fagforeningen FOAs repræsentanter brugt flittigt som sandhedsvidner på, at deres medlemmer – medarbejderne på Ringbo – var de store ofre for de onde journalister, mens spørgsmålet om, hvordan de psykisk syge beboere medicineres, blev glemt.

Men helt glemt blev de psykisk syge ikke. Kritikerne oplyste, at de tog skade af at blive optaget med skjult kamera. Det er oplysninger, som vi naturligvis tager alvorligt og beklager. Men også oplysninger, der er svære at efterprøve, og ingen i de ellers kritiske medier har prøvet på det. Så de står noget mere udokumenteret hen end de åbenlyse og fagligt understøttede konsekvenser, som det overdrevne medicinforbrug har for de syge.

Måske har vi ikke været gode nok til at fortælle historien. Måske var vi for nøgterne i vores fremstilling af problemerne på Ringbo. Måske havde det i virkeligheden gavnet sagen, hvis vi havde gået efter det sensationslystne og havde talt mere til skødehundenes maver end til deres hoveder. Måske var vores sløring af de medvirkende så effektiv, at de skjulte optagelsers alvorlige indhold ikke fes ind?

Drejebogen kunne ikke være skrevet bedre af myndighedernes spindoktorer. Københavns Kommune havde forberedt, hvordan 'medieuvejret' kunne håndteres, når sagen om Ringbo kom frem. I dag må slipsedrengene juble. Det lykkedes dem at flytte fokus og forvirre vagthundene så meget, at de begyndte at bide ad hinanden. Imens venter de overmedicinerede beboere på Ringbo, der burde have været i fokus, stadig på bedre tider. /

 

 

Af Søren Steen Jespersen & Miki Mistrati, Bastard Film

0 Kommentarer