Hvis konflikten rammer: DJ har åbnet for medlemskab af to fagforbund

Et tilbud om dobbelt medlemskab i faglige organisationer skal give alle DJ-medlemmer i det offentlige mulighed for at blive omfattet af konflikt. ”Vi ønsker at mindske generne for de medlemmer, der synes, det er svært og ubehageligt, at de skal stå uden for konflikten,” siger DJ’s næstformand, Tine Johansen
  • Mikkel Tariq Khan/Scanpix Ritzau
    DJ har gjort det muligt for medlemmer på andre overenskomster at melde sig ind i de pågældende forbund, så de kan deltage i en eventuel konflikt. Billedet er taget foran Forligsinstitutionen, hvor de aktuelle overenskomstforhandlinger finder sted.
28.03.2018 · 13:44

Et antal medlemmer af Dansk Journalistforbund (DJ) vil være tvunget til at gå på arbejde, selv om deres kolleger bliver lockoutet. Overenskomst-reglerne siger, at man kun er omfattet af konflikten, hvis man er medlem af det fagforbund, der forhandler overenskomsten, man er ansat på. Og da en række offentligt ansatte DJ-medlemmer er ansat på AC- og HK-overenskomster, vil de stå uden for konflikten.

Derfor har DJ besluttet, at man vil tilbyde sine medlemmer, at de midlertidigt kan blive medlem af det overenskomstbærende fagforbund, uden at det vil koste dem en krone.

”Vi kan godt forstå, at det for nogle vil føles mærkeligt, at man er medlem af en fagforening, der er på vej i konflikt, men man ikke selv er omfattet. Man står i en situation, hvor ens kolleger fra DJ og ens akademiske kolleger er ramt, og man bliver den eneste, der skal gå på arbejde. Så for dem, der ønsker at deltage i konflikten og vise opbakning, tilbyder vi muligheden for, at man melder sig ind i den relevante fagforening,” forklarer DJ’s forhandlingschef, Claus Iwersen.

Medlemmer vil ”gøre det rigtige”

Tilbuddet går ud på, at man i en periode får dobbelt medlemskab, så man i perioden beholder sit medlemskab af DJ og alle de rettigheder, der følger med. Man er også berettiget til at få konfliktstøtte fra DJ, som udgør 90 procent af ens løn og pension. I den periode, man har dobbelt medlemskab, skal man ikke betale kontingent til DJ, men til gengæld til den anden fagforening.

Ifølge DJ’s næstformand, Tine Johansen, har der været flere henvendelser fra medlemmer, der er frustrerede over, at de kommer til at stå uden for det kollegiale fællesskab under konflikten, selv om de med deres DJ-medlemskab er organiserede.

”Jeg så eksempelvis et medlem, der skrev, at det var med ”blødende hjerte”, at vedkommende måtte melde sig ud af DJ og over i en anden fagforening ud fra ønsket om at ”gøre det rigtige” og blive en del af konflikten. Så det er noget, vi får henvendelser omkring,” siger Tine Johansen.

Hun frygter ikke, at DJ kan komme til at miste medlemmer, hvis nogle vælger at fortsætte deres medlemskab i den anden organisation og melde sig ud af DJ.

”Jeg synes ikke, der er en risiko. Og hvis der er, skal det opvejes mod, at vi ønsker at mindske generne for de medlemmer, der synes, det er svært og ubehageligt, at de skal stå uden for konflikten,” siger hun.

DJ betaler alt

Medlemmer, der ønsker dobbelt medlemskab, kan enten melde sig ind den relevante fagforening, før en eventuel konflit bryder ud, eller efter den bryder ud. Man er omfattet af konflikten fra den dag, man bliver indmeldt – dog skal man huske at informere sin arbejdsgiver om indmeldelsen.

Nogle af de andre forbund har regler om en karensperiode i forhold til at kunne få konfliktstøtte – eller om, at man skal betale en måneds kontingent oveni, når man melder sig ind. Men Tine Johansen slår fast, at DJ vil betale alle ekstraomkostninger, et medlem måtte få ved at have dobbeltmedlemskabet under konflikten.

Og skulle nogle personer, der ikke er organiseret, ønske at melde sig ind i DJ i forbindelse med konflikten, kan de gøre det uden karensperiode, fastslår Tine Johansen.

”Det er en principbeslutning: Hvis der skal en konflikt til, for at man indser værdien af fællesskab, så er det OK med os. Man er velkommen.”

Læs mere om dobbelt medlemskab på DJ's hjemmeside.

Kommentar

Seneste jobopslag

Robotredaktør - Odense

Jysk Fynske Medier
Ansøgningsfrist: 15.04

Digital udvikler og producent til Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp
Ansøgningsfrist: 30.03

To journalister til Lollandredaktionen

Lolland-Falsters Folketidende A/S
Ansøgningsfrist: 10.04

Organisationsudviklingschef

Kræftens Bekæmpelse
Ansøgningsfrist: 10.04

Studentermedhjælper til medlemsrådgivning

A-kassen for Journalistik, Kommunikation og Sprog
Ansøgningsfrist: 05.04

Pressesekretær til Undervisningsministeriet

Undervisningsministeriet
Ansøgningsfrist: 07.04

Projektleder til Politiken Live

Politiken Live
Ansøgningsfrist: 07.04

Ingeniøren søger dagsordensættende journalist

Ingeniøren
Ansøgningsfrist: 02.04

Sjælden journalist-stilling er ledig

Sjællandske Medier
Ansøgningsfrist: 26.03

Senior Presserådgiver til KMD

KMD
Ansøgningsfrist: 15.04

Communication and Program Manager (barselsvikariat)

Unicef Danmark
Ansøgningsfrist: 01.04

Journalist til folkekirken.dk - barselsvikariat

Folkekirken.dk
Ansøgningsfrist: 26.03

Kommunikationschef til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

Københavns Kommune
Ansøgningsfrist: 31.03

Digital redaktør til Landbrugsstyrelsen

Landbrugsstyrelsen
Ansøgningsfrist: 26.03

BUPL søger en kreativ pressemedarbejder med skarpt politisk blik til vikariat

BUPL - BØRNE- OG UNGDOMSPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND
Ansøgningsfrist: 28.03

Kommunikationschef til Red Orangutangen

Red Orangutangen
Ansøgningsfrist: 05.04

TV MIDTVEST søger kreativ og effektiv webklipper

TV MIDTVEST
Ansøgningsfrist: 15.04

TV2 ØSTJYLLAND søger redaktør

TV2 Østjylland
Ansøgningsfrist: 02.04

DIREKTØR - DANSK JOURNALISTFORBUND

Dansk Journalistforbund
Ansøgningsfrist: 07.04

SPECIALKONSULENT TIL STRATEGISK KOMMUNIKATION OG RELATIONSARBEJDE

INSTITUT FOR MENNESKERETTIGHEDER
Ansøgningsfrist: 29.03

Kommunikationschef

HR Navigator
Ansøgningsfrist: 01.04

Fagbladet Folkeskolen søger journalist

Fagbladet Folkeskolen
Ansøgningsfrist: 27.03