“Hvis jeg var bange for at gå, skulle jeg have ladet være”

Efter 27 år som fotograf på JydskeVestkysten gik John Randeris frivilligt i den seneste fyringsrunde i Jysk Fynske Medier. “Jeg har det rigtigt godt med det. Selv om det er underligt, når man har været vant til at være det samme sted i snart 28 år,” siger han om beslutningen, der blandt andet blev truffet, fordi mediehuset afskaffer fotocheferne

“Jeg siger farvel til et liv, jeg er vant til, hvor lønnen er røget ind hver måned, og jeg hver dag har passet mit arbejde. Det bliver da lidt mærkeligt.”

Sådan siger fotograf John Randeris, der efter 27 år på JydskeVestkysten har valgt at tage en frivillig fratrædelse i den seneste fyringsrunde blandt fotograferne i Jysk Fynske Medier. I alt er syv stillinger blevet nedlagt i fyringsrunden og fem millioner kroner sparet væk på fotoredaktionen.

“Da vi sidste år skulle fyre 10, tænkte jeg, at jeg lige var ung nok, hvis man kan sige det i min alder. Men denne gang tænkte jeg nej, nu skal det være. Jeg kunne ikke vide, om jeg var i baljen eller ej, men det var muligt. Efter en snak med konen besluttede jeg mig for, at det var det rigtige at gøre,” siger John Randeris.

Ud over John Randeris gik én anden fotograf og to fotochefer frivilligt i fyringsrunden på Jysk Fynske Medier. Tre fotografer blev fyret, og i protest over én af fyringerne valgte Randers Amtsavis i går at nedlægge arbejdet.

Forventede ikke flere fyringer

For John Randeris er det knap så dramatisk at sige farvel til sit job.

“Jeg har ikke fortrudt det endnu. Jeg har det rigtigt godt med det. Selv om det er underligt, når man har været det samme sted i snart 28 år. Det skal jeg lige vænne mig til,” siger han.

Hvad vil du savne?

“Det er nok kollegerne. Det kan godt være, jeg skal lave noget netværk nu med nogle af dem, jeg kender herovre i Vestjylland. Selv om jeg har været vant til at køre rundt som en ensom ulv, skal jeg nok også sørge for at finde nogen at snakke lidt med,” siger han.

John Randeris fortæller, at det kom som et chok for ham, da fyringsrunden for cirka to uger siden blev meldt ud af ledelsen i Jysk Fynske Medier.

“Da jeg læste mailen, var jeg rystet. Ingen havde hørt noget som helst. Jeg tror, jeg har slettet det i arrigskab,” siger han og tilføjer:

“Jeg læste den, mens jeg sad på Dagbladet Ringkøbing-Skjern og lavede billeder fra dagens første opgave. Jeg blev lidt underlig. Jeg sundede mig ude i bilen på vej til næste opgave. Så begyndte tanken om at stoppe at spire. Senere havde vi et møde med alle tillidsfolkene i Vejle. Efter den snak blev jeg sikker på, at nu var det nu.”

Bekymret for afskaffelse af fotochefer

I forbindelse med fyringsrunden meddelte ledelsen i Jysk Fynske Medier, at mediehuset ville nedlægge stillingerne for de tre fotochefer, som havde det overordnede ansvar for fotograferne i Jysk Fynske Medier. Fotochef-stillingerne blev oprettet i 2014

Det er den største årsag til, at John Randeris valgte at gå frivilligt.

“Da fotochefen sagde, at han ville stoppe, var det hovedet på sømmet for mig. Så syntes jeg ikke, der var nogen grund til at blive. Vi var lige blevet opgraderet med dem. Og jeg tror ikke, jeg kunne trives uden,” siger John Randeris, der også valgte at stoppe i håbet om, at det kunne redde en anden fra at blive fyret.

“Jeg er glad for, at der kun er tre fyringer. De sidste procent af min beslutning om at sige op var også, at det måske kunne være med til at redde en yngre fotograf med villa, Volvo og vovse. Så ville jeg gerne tage den i stedet for,” siger han.

I stedet for fotocheferne bliver det lokalredaktørerne sammen med fotograferne selv, der skal prioritere fotoopgaverne og fotografernes tid, har det lydt fra administrerende chefredaktør Peter Orry. Samtidig skal fotograferne fremover tilknyttes de enkelte mediehuse frem for en samlet fotoredaktion i Jysk Fynske Medier. Det bekymrer John Randeris.

“Fotochefen har været inde og sætte dagsordenen over for journalisterne og lokalredaktørerne om, hvad der skulle bruges krudt på. Jeg kan da godt frygte, at det er spildt, når vi vender tilbage til lokalredaktørerne,” siger John Randeris, der tidligere har oplevet, at arbejdsgangen var hård uden en fotochef.

“Der blev vi jaget rundt. Dengang blev der bare sagt, at nu kører vi derhen og derhen. Det var ikke prioriteret på samme måde, hvad vi skulle bruge energien på,” siger han.

Chefredaktør: Mere tid til at fotografere

Ifølge administrerende chefredaktør i Jysk Fynske Medier Peter Orry skal fotograferne ikke frygte at blive “jaget” rundt igen. Ifølge ham er det målet, at fotograferne skal bruge mindre tid på at køre og mere tid på at fotografere.

"Jeg har også været glad for de tre fotochefers arbejde. Det skal der ikke herske tvivl om. Men lige nu giver det mest mening for os at decentralisere vores struktur. Det, tror jeg, der kan komme rigtigt meget godt ud af,” siger Peter Orry.

“Og den strengt fotofaglige viden kommer vi til at samle op på andre måder: Fotograferne skal udveksle erfaringer indbyrdes, og der skal være sceancer, hvor de diskuterer fotografiet,” siger han.

Så fotograferne i Jysk Fynske Medier kommer ikke fremover til at få dårligere arbejdsvilkår?

"Det er bestemt ikke vores udgangspunkt. Vi håber, vi kan få mere ud af dem, men på en måde så de stadig har gode arbejdsvilkår."

Ud af komfortzonen

Der er særligt én ting, John Randeris har været glad for i sin tid på JydskeVestkysten; at møde et utal af almindelige vestjyder.

“Jeg har været glad for at tale med folk. Selv om man måske kommer bragende ind i deres hjem i fem minutter, så har det været rart. Måske kan jeg som freelancer nu være der i lidt mere end fem minutter,” siger John Randeris og tilføjer:

“Jeg har også haft mange rejser og dækket slutrunder i håndbold. Haft oplevelser i massevis. Jeg er kommet ud, hvor jeg ikke kan bunde, og som fotograf kommer man tit ud af sin komfortzone. Det er ikke altid nye ting, man skal lave, men det er altid spændende, og der skal leveres,” siger han.

Journalisten har for nylig skrevet om John Randeris og hans arbejde på JydskeVestkysten. Her fortalte han blandt andet, hvordan han i sin tid på avisen har sagt farvel til sort og hvid-film for at skyde på digitalkameraer, og hvordan han har lært at flyve med drone for at være bedre rustet til udviklingerne i jobbet.

Dengang var han også bekymret for udviklingen i faget og i Jysk Fynske Medier.

“Hvis du kigger på udlandet, er der også mange, som bare er på dag til dag-ansættelser. Det kan da også være, man nedlægger os en dag,” lød det fra John Randeris.

Han har ikke følt, at han var nødt til at stoppe i jobbet, fordi han ikke har udviklet sig.

Føler du, at du har gjort nok for at tilpasse dig udviklingen i branchen?

“Ja, det mener jeg da. Jeg var en af de første, der gik med på de digitale kameraer, da det blev indført på aviserne. Jeg synes ikke, jeg har siddet tilbage og ikke villet det. Tværtimod føler jeg, at jeg har stået forrest for at prøve noget nyt,” siger han.

“Jeg skal slå på tromme for mig selv”

John Randeris har seks måneders opsigelse, før han stopper i Jysk Fynske Medier. Han ser frem til, at han kan sige farvel til avisen og komme i gang med freelancelivet den 1. marts 2018.

“Jeg har været vant til at blive bestemt over i mange år. Nu kommer jeg selv til at bestemme. Det glæder jeg mig til. Når jeg får det på afstand, tror jeg, det bliver godt. Jeg har snakket med flere, der før er blevet fritstillet, som siger, at de aldrig har haft bedre tider,” siger han.

“Jeg har det lige nu sådan, at det ikke kan gå stærkt nok med at blive færdig på avisen. Men jeg er også glad for, at jeg skal på arbejde, så jeg ikke skal tænke på ventetiden hele tiden,” siger han.

John Randeris er ikke bekymret for, om han fremover kan få arbejde som freelancer. Han forventer, at der også de kommende år vil være opgaver til ham i Jysk Fynske Medier – og samtidig har han flere kontakter i lokalmiljøet, som han forventer vil give ham opgaver.

“Jeg føler mig godt rustet til fremtiden. Jeg kan tydeligt huske, hvordan det er at være freelancer, og jeg ved godt, at man skal huske at betale skat. Hvis jeg var bange for at gå, skulle jeg have ladet være. Men det er jeg ikke,” siger han.

Og så vil han i fremtiden tilbyde sine kunder, at de kan få taget billeder med droner.

Skal du have en drone?

“Ja, det skal jeg da. Jeg skal slå på tromme for mig selv og det, jeg kan. Og nu har jeg kørekort til den, så det skal da udnyttes,” siger John Randeris.

0 Kommentarer