Hvidovre-læger: Skjult kamera var unødvendigt

Kunne TV 2 have fortalt den kritiske historie om uacceptable forhold på Hvidovre Hospital uden Michael Bechs skjulte iPhone-optagelser fra sygesengen? »Nej,« siger han selv. »Jo, havde han bare spurgt, om det var ok at optage det her, havde han fået et ja,« siger lægernes tillidsrepræsentant

I disse dage lancerer TV 2 en række historier under temaet ’Et sygt system’ om det danske hospitalsvæsen. Og torsdag aften sættes kronen på værket med dokumentarprogrammet ’Patienten, der fik nok’.

Programmet er blevet til, efter at TV 2-journalisten Michael Bech blev indlagt med maveproblemer på Hvidovre Hospital, hvor han med sin iPhone begyndte at videodokumentere behandlingsforløbet og de generelle forhold på hospitalet.

Resultatet er blevet en dokumentar, der afslører store problemer omkring manglende lægeligt ansvar for patienterne, ulovlige konsultationer på hospitalsgangene, ringe hygiejniske forhold og sågar en hospitalsledelse, der forsøger at kringle sig uden om sit ansvar.

»Der var omkring 20 læger, der tilså mig. Hvad de 20 læger ikke kunne finde ud af, kunne en læge på Hamlet finde ud af. Det er ikke en kritik af den enkelte læge eller sygeplejerske. Det er hele systemet, der er sygt.«

Sådan lyder det fra Michael Bech i et klip, der bliver brugt som trailer for udsendelsen.

Problemer er kendte

Men Michael Bech havde slet ikke behøvet at bruge skjult kamera for at fortælle om problemerne. Det mener Chen Zhan, som er børnelæge og fællestillidsrepræsentant for de yngre læger på Hvidovre Hospital. Hun har ikke personligt været involveret på den afdeling, Michael Bech var indlagt på. Men som TR kender hun til reaktionerne og det efterspil, dokumentaren allerede nu har skabt.

»Argumentet for at bruge skjult kamera er, at man kan afdække væsentlige problemer, som ikke kunne være kommet frem på anden vis. Og det fundament mener jeg ikke, han har. Havde han spurgt, om vi har konsultationer på gangene, havde jeg sagt: Ja, og vi har talt i årevis om, at det er problematisk,« siger Chen Zhan med henvisning til Michael Bechs skjulte optagelser af konsultationer på gangene.

Hun nævner også fremstillingen af de mange læger, der var inde over Michael Bechs behandling, som unødvendigt at bruge skjult kamera til, da det er et erkendt problem, som bliver diskuteret offentligt.

I dokumentaren filmer Michael Bech også, hvordan han under sin indlæggelse kan konstatere urin- og afføringsrester på toilettet, som stadig er tilbage, når rengøringen forlader rummet. Men også her mener Chen Zhan, at de skjulte optagelser er uberettigede, og henviser blandt andet til en humoristisk kronik, Jeppe Morgenthaler for nyligt skrev om problemet.

Skulle have spurgt om lov

Chen Zhan erkender da også, at TV 2 og Michael Bech peger på nogle reelle problemer.

»Ja. Det er klippet og iscenesat, så det ser værre ud. Men ja – der er de problemstillinger. Vi kender til dem. Og vi vil gerne have jeres hjælp til det. Men det skal være åbent. Det er den skjulte tilgang, der er krænkende,« siger hun.

Hun mener, at Michael Bech gik bag om personalets ryg ved ikke at fortælle, at han optog. For det havde han fået lov til.

»Havde han bare spurgt, om det var ok at optage det her, havde han fået et ja. Og det er det, alle ansatte føler: hvorfor spurgte du os ikke bare?« siger Chen Zhan og fortæller, at man faktisk opfordrer patienter til at lydoptage samtaler, så de senere kan lytte igennem, hvad lægen siger.

Tror du, han ville have fået lov til at komme med tv-hold og optage konsultationer på gangen?

»Han ville få lov at filme på en afdelingen – dagligdagen osv. Og når man kan lave en voxpop, hvor hver 6. siger, at de har oplevet konsultationssamtaler på gangen, behøver man vel ikke videoen til at bekræfte det,« siger Chen Zhan.

Havde han kunnet dokumentere dårligt rengjorte toiletter, hvis han var dukket op med et kamerahold?

»Måske ikke. Men det er kun nogle uger siden, Jeppe Morgenthaler skrev en kronik, som fik hospitalet til at erkende problemet. Er der så behov for at vise videoen? Men det er klart, at han kan få anderledes dramatiske effekter ud af det.«

Frygter doku-dille

Problemet ved Michael Bechs skjulte optagelser er, at det har skabt en enorm usikkerhed hos hospitalets personale. Man frygter simpelthen, at TV 2 planter en dokumentations-dille hos andre patienter, fortæller Chen Zhan.

»Det er sådan, at man på lægemøder diskuterer, hvilke konsekvenser det kan have. Skal vi til at spørge patienter, om de filmer? Skal vi til at være mere defensive? Nærmer vi os amerikanske tilstande, hvor man overbehandler for at holde sin ryg fri for sagsanlæg? Så folk er både bekymrede over, hvordan de fremstår, og om det skjulte kamera er noget, patienterne vil tage til sig,« siger hun.

Tror du, der kan komme noget godt ud af det her?

»Jeg håber da, vi kan få fokus på problemstillingerne og flere ressourcer til at gøre noget ved det. Det, jeg ikke håber, er, at patienterne begynder at filme skjult og bliver mistroiske over for vores lægefaglighed. Og så håber jeg ikke, det fører til flere direktiver, afkrydsninger og ting, vi skal dokumentere.«

Mener ikke, omfanget var belyst

Michael Bech selv er dog lodret uenig med Chen Zhans synspunkt om, at det skjulte kamera var unødvendigt.

»Det her er jo den eneste dokumentation for det, jeg oplevede under mit ophold. Var jeg kommet og fortalt, at det var foregået på den måde, så havde hverken hospitalsledelse, eksperter eller seere troet på, at det var dagligdagen. Og hvis Chen Zhan tror, man bare kan ringe til et hospital og bede om at filme samtaler på gangene eller beskidte toiletter, så har hun en helt urealistisk forestilling om mediernes kontakt med hospitaler,« siger Michael Bech.

Han mener ikke, problemernes omfang har været ordentligt belyst, selv om de før har været diskuteret i offentligheden.

»Jeg har ikke kendt til, at det foregår på den her måde. Og jeg kan også konstatere, at foreningen Danske Patienter og sundhedsjuristerne heller ikke kendte til det. Eksempelvis var sundhedsjuristen Kent Kristensen dybt forarget. Så jeg vil glasklart afvise, at de her optagelser var for effektens skyld,« siger Michael Bech.

6 Kommentarer

Lene Storgaard
25. SEPTEMBER 2015
Er ganske overbevist om at
Er ganske overbevist om at hvis alle de læger som tjener de store lommepenge i privat regi, vel og mærket indenfor normal arbejdstid , var tilstede der hvor de er ansat ville oplevelsen have været en anden. Ser frem til dokumentaren om hvordan privat hospitaler og private udbydere i hjemmeplejen fritages for at medvirke til at uddanne sundheds fagligt personale, men rigtig gerne ansætter de uddannede. Hvordan kan så mange læger/overlæger/ professorer have så mange timer i privat regi? Er det ikke meget forudsigeligt at patienterne på de offentlige sygehuse savner deres tilstedeværelse og kompetencer ? Det tangerer svindel.
Thorbjørn Halvorsen
25. SEPTEMBER 2015
Til de, som kritiserer
Til de, som kritiserer dokumentaren, eller efterlyser formålet med den, kan jeg blot sige: Vågn nu op! Optagelserne er helt i tråd med virkeligheden på flere af de sygehuse og hospitaler, jeg desværre har måttet besøge gennem nogle år, nu. Især toiletforholdene for indlagte er noget griseri. Personalet ser det ikke, for de har deres egne, aflåste toiletter, mens de indlagte må dele deres med besøgende, håndværkere og andet godtfolk. Tak for indsparket, Michael
Axel Krogsbøll
25. SEPTEMBER 2015
Jeg vil nægte at lade mig
Jeg vil nægte at lade mig indlægge på Hvidovre Hospital. Vicedirektøren er noget af det mest usympatiske menneske jeg har oplevet. Fusk med journaler. Gys!
Kristian Petersen
24. SEPTEMBER 2015
Sensations journalistik over
Sensations journalistik over et åbenbart utilsigtet patientforløb. Dem er der mange af, alle beklagelige og aldrig noget sundhedspersonale gør med vilje. Jeg manglede målet med udsendelsen.. var det virkeligt blot en hidsig formulering af en patients frustrationer over et langtrukkent udredningsforløb, lange ventetider og de nære følger af sundhedsøkonomiske dispositioner ??
Peter Tengberg
24. SEPTEMBER 2015
Jeg er læge og må ofte
Jeg er læge og må ofte informere på 4 sengs stuer, da der ikke er rum tilgængeligt på afd. Ved alvorlige informationer bruger jeg vores dikteringsrum. Men hvis pt ikke kan flyttes ud af sengen må det ske på stuen (sengen kan ikke komme ind i dikter rummet...)
I journalister kan bare komme og spørge os, vi vil meget gerne fortælle om vores problemer. Men kan godt se at det ser lidt federe ud med grynede optagelser og skummel musik...

Prøv at se på hospitalsplanerne. 1 sengs stuerne er blevet sløjfet i de nyeste planer.

Flere