Nyhedsoverblik

data_usage
chevron_left
chevron_right
13:04 24.09.2021 Lasse Loch Davidsen

Hviderussisk systemkritiker modtager Sonningprisen

Den hviderussiske journalist og systemkritiker Svetlana Aleksijevitj har fået overrakt Sonningprisen 2021. Det oplyser Københavns Universitet.

Hun modtager prisen for sine fortællinger baseret på vidnesbyrd fra borgere i det tidligere Sovjetunionen i sit værk ’Det røde menneskes historie’, der består af i alt fem bøger.

”Aleksijevitj har beriget vores fælles europæiske fortælling med oversete og ukendte aspekter, blandt andet oplevelsen af Anden Verdenskrig set med sovjetiske børn og kvinders øjne. Perspektivet tilhører de mange kvinder, der deltog i sovjethæren, de purunge soldater i Afghanistan og mødrene, der ikke fik anden kommunikation end en forseglet zinkkiste,” siger Tine Roesen, lektor på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet, som har indstillet Aleksijevitj til Sonningprisen.

Sonningprisen er stiftet af forfatter og redaktør C.J. Sonning. Med prisen følger en million kroner. Prisen uddeles af en komité under Københavns Universitet til en prismodtager, som ”skønnes at have udført et fortjenstfuldt arbejde til gavn for den europæiske kultur”.

SENESTE NYT

Flere nyheder