Hver tredje fotonomineret er studerende

12 af 32 nominerede til Årets Pressefoto er studerende, fem endda fra samme semester. »Det er næsten uvirkeligt,« siger Søren Pagter, leder på fotostudiet på DMJX. »Det er godt, at der er en fødekæde, og det er fedt, at der bliver ved med at være et underlag for kommende og dygtige fotografer«

Når der skal overrækkes priser til Årets Pressefoto i år, er der usædvanligt gode chancer for, at det er studerende, der løber med dem.

12 ud af 32 af de nominerede projekter er lavet af studerende. Syv ud af de 12 projekter er endda lavet af studerende, der ikke er halvvejs med studiet.

»Det er megafedt. De plejer at være godt repræsenteret, og vi har også tænkt, at det var fedt, når der var 5-6 nominerede. Men at der ligefrem kommer flere i år, ja det er næsten uvirkeligt. Der er mange fra de tidlige semestre, så det er ikke sådan, at de alle sammen er nomineret for deres store bachelorprojekt eksempelvis,« siger Søren Pagter, der er leder af fotojournalistuddannelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Fem fra samme semester

Fem ud af de 12 nominerede studerende er fra det samme semester.

»4. semester må have ramt et eller andet i år, når fem ud af otte studerende er nomineret til Årets Pressefoto. De har kun været i praktik i et halvt år. Jeg tror ikke, man kan sige, at de er en gylden årgang, for når jeg kigger på de andre semestre, synes jeg ikke, at de er hverken bedre eller dårligere,« siger Søren Pagter.

Han har været underviser i 16 år på DMJX, men han kan ikke finde en forklaring på, hvorfor de studerende i år gør det så godt.

»Jeg synes egentlig ikke, at de var dårligere for 16 år siden. Der er måske sket en udvikling i, at man begynder at fortælle historier på andre måder og med flere typer medier. For eksempel har vi set flere små dokumentarfilm i HD, som de studerende har lagt på nettet. Det kunne ikke lade sig gøre for 16 år siden. For 15 år siden var vi nok lidt mere traditionelle og sagde: Du skal være avisfotograf. Nu er vi mere åbne over for, at fotojournalistik kan være forskellige ting,« siger han.

De studerende har mere tid

Mange af de nominerede studerende er indstillet på baggrund af projekter, de har lavet på skolen. Det betyder også noget, mener Søren Pagter.

»Det har helt sikkert en indflydelse. Når man er på skolen, har man mere tid til at løse sine opgaver. Det har altid været sådan, at de studerende er godt med i forhold til priser og nye stilarter, fordi de har mest tid,« siger han.

Er det skidt for branchen, at kun over en tredjedel af de nominerede er uddannede fotojournalister?

»Nej. Det er godt, at der er en fødekæde, og det er fedt, at der bliver ved med at være et underlag for kommende og dygtige fotografer. Det er også fedt, at der et miljø, hvor det ikke er de samme, der er nomineret hvert år,« siger Søren Pagter.

»Der er dog en vis sandhed i, at det er sværere at lave noget, der trænger igennem til konkurrencer, hvis man har daglig forretning som freelancer, eller hvis man arbejder fast for et medie. Man har travlt og skal udfylde sin rolle, og man skal nok ofre lidt af sin egen tid eller være på et medie, hvor man får lidt ekstra tid til den slags projekter, der vinder priser. Der er en vis sandhed i, at det er blevet sværere,« siger Søren Pagter.

Alle de nominerede kan ses her.

0 Kommentarer