Avislæsningen i Danmark rasler nu for alvor ned. Og fortsætter udviklingen, vil under halvdelen af befolkningen læse avis allerede næste år. Det viser en ny opgørelse fra Børsen Medieanalyse.
Alene sidste år er andelen af dem, der slet ikke læser avis, steget med hele 25 pct. Og dermed er nyheder serveret med tryksværte på papir godt på vej til at blive en kuriositet på danskernes mediebuffet, skriver Børsen.
Konkret betyder det, at dagblade og gratisaviser til sammen har mistet kontakten til mere end en tredjedel af befolkningen
Ifølge den årlige opgørelse fra avisen, som bygger på medie- og nyhedsforbruget hos godt 1000 danskere, sker nedturen i alle aldre. Selv hos de 40-49-årige, som hidtil har været en del af alle dagblades kernemålgrupper, har næsten 40 pct. kvittet papiret. Og laver man en fremskrivning alene til 2012, så vil mindre end halvdelen af landets befolkning til den tid læse avis.
"Hidtil har vi talt om, at avisernes primære problem ligger i at tiltrække de unge læsere, men det ser efterhånden ud til at være forkert," siger Søren Schultz Jørgensen, mediekonsulent fra Kontrabande.
Og i Berlingske Media er koncernchef Lisbeth Knudsen da også bekymret:
"Der er selvfølgelig en stor udfordring her, for hverken det digitale annoncesalg eller salg af indhold svarer til de indtægter, vi har haft på avisen," udtaler Lisbeth Knudsen.
3 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Folk ønsker gratis nyheder - det slår alt andet - men hen ad vejen skal folk så også vænne sig til, at nyhederne så er skrevet af andre end de lokale journalister. For det kan ikke lade sig gøre at lønne journalister, hvis modtagerne ikke ønsker at betale for produktet. Så er det ligegyldigt, om det skyldes, at produktet er for dyrt eller dårligt.
Jeg tror desværre, at mange medier går en mager fremtid i møde, men folk behøver ikke frygte, at der ikke vil være "nyheder" på nettet. Også de lokale.
Her i mit lokalområde forudser jeg, at kommunen nok skal fortælle, når der åbner en ny børnehave eller når der sker "service-tilpasninger", kommunen vil også fortælle, at den nye borgmester er 47 år gammel, elsker at spille håndbold og gå tur med sin hund, mens handelsstandsforeningen formentlig har hyret en journalist, som skriver, at der nu er åbnet to nye forretninger, der sælger elektronik og at det bare går strygende.
Og sådan kan vi blive ved. Nyhederne fortsætter i en lind strøm, og eftersom det bliver kilderne, der skriver, bliver der også færre fejl.
Alle er glade. Og det er rigtig meget gratis. Og naturligvis lige til en Ipad.
Der er formentlig stadig en masse danskere, der tror, de får det samme - eller noget der er bedre - den dag, det hele bliver gratis på nettet, men jeg tror, de tager fejl.
Og så tror jeg i øvrigt også, folk er ligeglade.
Hvis det ikke allerede er gået op for redaktørerne på de store dagblade, så kan jeg oplyse dem, at aviser trykt på papir er et forældet medie, hvor man forsøger at sælge nyheder, som er et døgn gamle.
Og hvorfor skulle jeg dog abonnere på en papir-avis, den fylder og vejer mere end en iBook eller en iPad, som med et museklik giver mig adgang til alverdens nyhedsmedier. Og på Internettet kan jeg nemt fravælge alt det som ikke har min interesse, jeg kan f.eks. ikke se, at der er nogen grund til, at jeg hver dag skal modtage en sports sektion, som jeg aldrig læser.
Med venlig hilsen
Niels Riis Ebbesen
Uden at spille klogere end jeg er, vil jeg gerne give tre forklaringer på at folk dropper avisen - baseret på uvidenskabelig rundspørgen blandt venner og familie:
- Nyhederne i avisen er fra i går (og der læste vi dem på nettet eller så dem i tv).
- Avisen er dyr, nettet vrimler med gratisnyheder som er helt "up to date"
- Har alligevel ikke tid til at sidde og læse avisen (ikke engang om søndagen).
Som sagt, uvidenskabeligt. Men alligevel tankevækkende.