Hver sjette freelancer vælger a-kassen fra

En del freelancere satser på, at de ikke får brug for dagpenge. De har ikke meldt sig ind i en a-kasse. Det viser en undersøgelse, Dansk Journalistforbund har fået foretaget.

En del freelancere satser på, at de ikke får brug for dagpenge. De har ikke meldt sig ind i en a-kasse. Det viser en undersøgelse, Dansk Journalistforbund har fået foretaget.

Langt flere freelancere end andre medlemmer af Dansk Journalistforbund er ikke medlem af en a-kasse. Hele 16 procent har valgt forsikringen mod arbejdsløshed fra.

Knap halvdelen af freelancerne angiver, at de har valgt a-kassen fra, fordi de er selvstændige og alligevel ikke kan få dagpenge, før de har lukket deres virksomhed. Men den beslutning mener faglig konsulent i Dansk Journalistforbund Kirstine Baloti, at de hurtigt kan komme til at fortryde.

»Mange tror, at de kan klare sig igennem svære tider ved bare at have færre opgaver, men tjene, hvad der svarer til dagpengene. Men de risikerer reelt at gå konkurs, og så er der ikke noget sikkerhedsnet,« siger Kirstine Baloti.

13 procent begrunder deres fravalg af a-kassen med, at de ikke har brug for dagpenge. Blandt dem kan være folk med rige ægtefæller eller godt med penge på kistebunden. Der er dog også dem, der satser på, at de til enhver tid vil kunne få et ufaglært job. Sådan ser det bare langt fra ud for alle.

»En journalist står faktisk ofte ikke forrest i køen til et job som flaskedreng i Netto. Mange arbejdsgivere fravælger bevidst de overkvalificerede, fordi de ved, de fordufter ved førstkommende lejlighed,« siger Kirstine Baloti.

Hun møder også mange, der satser på, at de kan få kontanthjælp, hvis de mister alle deres kunder.

»Det er en misforståelse. De glemmer, at de først skal tømme både deres egen og konens bankbog, sælge både deres egen og konens bil, båd, sommerhus og tage lån i friværdien, før det kan komme på tale, at de kan få kontanthjælp,« siger Kirstine Baloti.

0 Kommentarer