Hver femte journalist øver selvcensur

I en spørgeskemaundersøgelse svarer en ud af fem journalister, at de har undladt historier eller oplysninger af frygt for konsekvenserne. Op imod halvdelen mener, ytringsfriheden er under pres.

I en spørgeskemaundersøgelse svarer en ud af fem journalister, at de har undladt historier eller oplysninger af frygt for konsekvenserne. Op imod halvdelen mener, ytringsfriheden er under pres.

Chefens kritik er blandt de største barrierer for historier i danske medier. 7 procent svarer i en spørgeskemaundersøgelse om selvcensur, at frygt for kritik for ledelsen har fået dem til at droppe en historie eller undlade at viderebringe relevante oplysninger.

Det gør det til den næststørste frygt-faktor på listen. Øverst ligger frygten for at miste kilder, mens kritik fra læsere og seere samt kritik fra kolleger også ligger højt. Længere nede af listen ligger frygten for vold fra kriminelle og ekstremistiske grupper.

Blandt de 10 største medier er det Børsen og Jyllands-Posten, der har de mest frygtsomme medarbejdere. Ledelses-frygten er især udtalt blandt Informations og Jyllands-Postens respondenter.

Men det er ikke kun frygten for ledelsen, der får journalister til at droppe historier og relevante oplysninger. Næsten 10 procent svarer, at ledelsen har udøvet direkte censur, så relevante oplysninger ikke er kommet med i historien.

Rigtig mange journalister – 42,8 procent af respondenterne – mener, at ytringsfriheden generelt er under pres i Danmark. Og her ligger frygten for islamiske fundamentalister helt i top, sammen med hensynet til at skade den nationale sikkerhed.

Der er således en markant forskel på, hvilken form for frygt journalister selv føler sig underlagt, og hvilken frygt de mener andre journalister er underlagt.

Undersøgelsen er gennemført af Kaas & Mulvad for Foreningen for Undersøgende Journalistik og Jyllands-Posten i marts-april 2010. Rundspørgen er sendt til journalister på 10 landsdækkende medier og til FUJ's medlemmer.

0 Kommentarer