Hver femte fyres i Islands svar på DR

60 medarbejdere bliver fyret på Islands public service-medie RÚV. Det svarer til mere end hver femte. »Nyhederne på radio bliver kortere, og der kommer færre af dem. Nyhederne om natten bliver afskaffet,« fortæller tillidsmand. Islændingene demonstrerer foran Radiohuset i dag

60 medarbejdere, heraf de fleste journalistiske, skal fyres på Islands store public service-station, RÚV.

RÚV er Islands svar på DR, men lever af en blanding af licensmidler og annoncekroner. Men nu betyder en række uheldige sammenfald, at RÚV får færre penge end ventet på begge fronter.

»Det er flere ting til sammen, der gør, at ledelsen nu har været nødt til at opsige mange medarbejdere,« siger tillidsrepræsentant Hallgrímur Indriðason til Journalisten.

Medarbejderne fik besked i går morges omkring halv ni om de fleste fyringer. Der vil efter sparerunden være 230 medarbejdere tilbage på RÚV – det er altså over hver femte ansatte, der fyres.

»Alle var meget chokerede i går. I aften holder min medarbejderforening møde, og der aftaler vi, hvordan vi skal reagere,« siger Indriðason.

RÚV driver en tv-kanal og to radiokanaler. Alle tre flader bliver ramt af sparerunden, siger Hallgrímur Indriðason.

»Vi bliver ramt på alle pladser. 14-15 af de 60 er radiojournalister. Så er der 8, som arbejder på nyheder på tv, og 4 laver tv-magasiner. Og så er der mange radioteknikere, der bliver opsagt.«

Hallgrímur Indriðason fortæller, at nedskæringerne kommer til at få alvorlige konsekvenser for det journalistiske indhold.

»Det rammer især radio. Der er mange programmer, som bliver lukket. Nyhederne på radio bliver kortere, og der kommer færre af dem. Nyhederne om natten bliver afskaffet.«

Hvad skal der så være i stedet om natten?

»Der vil kun være teknikere på vagt, så det bliver bare musik.«

Tv-stationen bliver også ramt af sparekniven.

»Redaktøren vil forsøge at holde nyhederne på tv som nu. Vi har haft nyheder klokken 19 og 22, og det håber vi fortsætter. Men der bliver mindre om sport, for to sportsjournalister er fyret. Og jeg har hørt, at vores ugentlige magasin bliver sendt fire i stedet for fem gange, ligesom der vil være flere live-interviews og færre forberedte indslag.«

Årsagen til, at RÚV skal skære så voldsomt, er, at flere besparelser falder sammen på én gang. Dels vil der ske en permanent besparelse i licensmidlerne, dels er reglerne for reklamer blevet skrappere, dels er der lagt op til strammere regler for sponsoreret indhold. Alt sammen betyder færre penge til programindhold.

Lige nu er finansloven i Island ikke endeligt vedtaget, så besparelserne på RÚV’s licensmidler er ikke mejslet i sten endnu. I dag er der demonstration foran radiohuset i Reykjavik for at forhindre nedskæringerne.

»Der har været en meget stærk reaktion fra det islandske publikum, det må jeg sige. I dag er der demonstration, hvor folk protesterer over beslutningen. Det har vi aldrig set før. Det er fjerde gang på fem år, at der er en stor fyringsrunde her på stedet, men vi har ikke prøvet før, at der er så kraftig en reaktion i befolkningen,« siger Hallgrímur Indriðason.

Han vurderer ikke, at den nuværende situation gør det nødvendigt med flere sparerunder, efter de 60 medarbejdere er blevet afskediget.

Islands finanslov for næste år forventes endeligt vedtaget i december.

0 Kommentarer