search

Hvem vandt?

Sydafrikritik: VM-feberen er faldet til danske sommertemperaturer.

Sydafrikritik: VM-feberen er faldet til danske sommertemperaturer.

Vi nåede vel aldrig op i nærheden af 40 grader og en tur til vagtlægen. Det skulle da lige være i raseri over kritisable præstationer i rødt og hvidt på banen og overordentlig ringe mediehåndtering af aktørerne i selvsamme farver. Alt imens der har hvilet en vis vinterstemning over slutrunden, der i mine øjne aldrig har fået den op at ringe – kun buzze i Vuvuzelaens navn.

Nå, men det er jo ikke ovre, før den fede dame har givet den i rollen som ekspert, og kvartfinalerne tegner lovende bedømt alene på nationsnavne. Så på høje tid med en mellemregning på mit helt personlige forbrug, så tælleren ikke går amok. Ikke mindst nu hvor Wimbledon, Tour de France, Roskilde og Helles Skattecirkus løber med sin del af opmærksomheden.

For at sige det rent ud har jeg stort set ikke læst aviser under VM. Jo, bladret Berlingeren, der stadig sniger sig i postkassen. Mest for at tjekke litteraturredaktørens klumme som udsendt og tiltænkt perspektiverende Sydafrika-pen. Dens ligegyldighed kunne jeg aldrig finde på at gå i rette med, da manden jo skal vurdere eksponering og anmeldelsesberettigelse af min næste bog.

Til gengæld har sportsredaktør Flemming Fjeldgaard på samme avis udmærket sig som klart skarpeste og mest nuancerede kommentator. Eller i samme mediehus, for jeg har naturligvis noteret mig identiske klummer på synergiens Sporten.dk, hvor fodboldredaktør Morten Crone sideløbende har kæmpet bravt i genren uden at komme i nærheden af sin chef. Eller for den sags skyld JP’s erfarne af slagsen, Chr. Thye-Petersen, som gerne tager den faglige diskussion med snerten af nødvendig kritik – uden at save grenen igennem, for symbiosen mellem Olsen og tre fjerdedele af det faste pressekorps fornægter sig ikke. Slet ikke i Politiken, hvor den udsendte redaktør mest har hygget sig med ufarligt kommentarstof og web-optakt fra stadion på dagen eller en lille sprogreportage fra en indfødt sydafrikaners stue. Hyggeligt men med efterhånden vanlig og skamløs mangel på kant.

Alt sammen vurderet i evnen til at trænge igennem på The World Wide Web. I den sammenhæng tillader jeg mig fremdeles at kreditere Chr. Thye som Jyllands-Postens mand i den totale benægtelse af, at spn.dk eksisterer som avisens usexede og langt fra erigerede webforlænger.

For som nævnt er mit VM indtil videre konsumeret ved skærmen. Altså, ved min alt for smækre, lækre og milliarddyre MacBook Pro 15” og TV-skærmen. Og i ny og næ en app på telefonen, mest til en enkelt liveopdatering midt i Føtex. Har ikke benyttet mig synderligt af nyhedsstrømmen på mediehusenes iPhone-applikationer, for summen af nyheder fra en slutrunde er nu engang ikke større end som så –  fra den danske lejr var den stort set ikke eksisterende, hvis man ser bort fra Ekstra Bladets deep throat på startsopstillingerne.

Ellers har jeg ikke bidt synderligt ekstra mærke i EBs mandskabsmæssige overlegenhed i Sydafrika. Måske det har givet sig udslag på avisfronten, men B.T. har ligeledes banket 28 sider af med VM-tryksværte, da det gik voldsomst for sig med Olsens Elleve på savannen. EB-sportschef Allan Olsen, der efter sigende og i den grad skulle bruge VM til at løfte det journalistiske pejlemærke for sportsdækningen ved at træde i karakter som avisens lynskarpe kommentator med national og dagsordensættende gennemslagskraft, er gået min næse forbi. I ny og næ hævede han stemmen på eb.dk i gammelkendt og tilstræbt fræk tabloid-retorik, men ikke så det på nogen måde har gjort en forskel i forhold til den detroniserede fodboldredaktør, Allan Pedersen, og hans øvrige kvaliteter på de indre journalistiske landsholdslinjer.

DR.dk/sporten har udover sin systemsatte citatrovdrift fra morgenstunden haft en i min optik mere end vellykket slutrunde. Med en velturneret strategisk lancering af sit VM-univers på sociale medier. Tre-fire historier igennem Facebook-filteret om dagen er den rette dossering, mens de personlige Tweets fra udsendte medarbejdere ikke har givet mig noget ekstra, men jeg vil ikke underkende, at det skaber identifikation og sammenhæng hos brugerne. Men så skal kadencen også holdes hos alle mand høj i felten. DR fortsætter stilen under Tour de France – et uomgængeligt nyhedsværktøj.

TV 2’s websatsning med total differentieret VM-site et klik fra det vanlige sportsstof kræver tilvænning og koster måske på kort trafikbane. Men med samme model på Touren kan det sagtens vise sig vejen frem for flere og mere kontinuerlige fikspunkter på faste sidesites.

Hvad Twitter angår har jeg fortrinsvis læst Henry Winter fra engelske Daily Telegraph, som jeg i øvrigt slog på tromme for under et enkelt besøg hos Mikael Bertelsen i DR2’s betimelige og skæve bud på et fast VM-magasin med seriøs klangbund. Og for fuld udblæsning den aften, Spillerforeningens formand Mads Øland holdt masken igennem et Vuvuzela-horn lige i snotten med Bertelsens opfølgende spørgsmål om, hvorfor spillerne egentlig ikke strejkede på grund af den ulidelige decibel.

Andreas Kraul taler, skriver og tweeter sig igennem VM på alverdens DR-platforme med sin allestedsnærværende charme, selvtillid og røde hår. Noget med at presse citronen, og det skal man altid passe på med, men han gør det jo godt. Jeg så gerne galningen og geniet i en og samme skikkelse, Morten Hausborg, udbrede sig på kommenterende skrift. Men man kan jo ikke nå eller gabe over alt i disse bi- og trimediale tider. P3-eftermiddagsfladen har jeg ellers forsømt med mindre jeg trængte til en halv time i bilens aircondition. Adam Duvå Hall, en maniac af en twisted fodboldcrooner med lydbølgen som sit foretrukne signal, gør det flugten værd, mens Louise holder den mere sportsstringente tunge lige i munden.

TV 2 vandt bedste såkaldte slot-tid med sit VM-studie klokken 23.05. Jeg har misset alt for mange af DR’s prime time-magasiner lige midt i grilltimen. Mon jeg er den eneste?

Og nej, Canal 9 har ifølge mine talstudier ikke opnået den rambukeffekt, man satsede hele VM-butikken på. I de få folkemunde har de dækket fagligt fremragende, men jeg har ikke set det. Mest fordi jeg er for nærig og har foretrukket ARD eller ZDF på samme tid. Kunne sagtens forestille mig, at dagens nyhed med to nye Premier League-kanaler i TV 2 Sport-regi for Canal 9’s vedkommende snarere har vendt rambukken i stik modsat retning.

Akkurat som jeg nu vender blikket mod kvartfinalerne. Tror sgu på Schweinsteiger…

Kommentarer
0
Denne artikel er lukket for kommentarer.
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen