Bordet i festsalen i Valgmenighedens Hus i Holstebro er pænt, men ikke prangende, dækket som til en traditionel familiefest, hvor postnummeret starter med 7.
De 18 forventningsfulde gæster har taget plads, og køkkenchefen har afsløret, at hovedretten er kryddermarineret svinemørbrad, med små stegte kartofler og en middelhavsinspireret salat med tomater og oliven.
Døren går op, og et – subjektivt vurderet – pænt, ældre ægtepar træder ind.
”Hvor skal vi placere os,” spørger manden.
Konen slår ud med armene, og de begiver sig iført overtøj hen langs bordet og spørger herren på flankens yderste plads:
”Hvor skal foredragsholderen stå?”
Journalist Torben Møller rejser sig og forklarer, at her er generalforsamling i Journalistforbundets Kreds 5.
Tilhørsforhold
Faktisk blev hvor vi skal placere os hovedtemaet på den efterfølgende tre timer lange generalforsamling.
Formand Thue Grum-Schwensen tog i sin skriftlige beretning fat på spørgsmålet om den fremtidige organisering af DJ's medlemmer.
Skal man som DJ-medlem kunne vælge mellem at tilhøre en kreds eller en specialgruppe? Et frivillighedsspøgelse, kaldte Kreds 5-formanden det og vurderede, at manglende medlemmer i medarbejderforeningerne svækker DJ i forhandlinger, og formanden manede til solidaritet.
”Det eneste konstante er forandringer. Medierne er i krise – ikke mindst de trykte,” fastslog Thue Grum-Schwensen med en trist mine.
Kreds 5 derimod har det godt. Kun 12 af 380 medlemmer er ledige – blandt andet fordi nogle helt har opgivet at være journalister og er skiftet til helt andre brancher.
Frivillighed
DJ's næstformand, Tine Johansen, forsvarede det foreslåede frivillighedsprincip.
”Kredsene skal ikke kvæles, men strukturen skal ikke stå i vejen for, at vi kan få flere medlemmer,” sagde hun.
Tine Johansen nævnte, at 60 bloggere er blevet medlemmer af DJ uden andre ønsker end at have et netværk med hinanden – uden ønske om at være medlem af en kreds.
Chefer i DJ
Et endnu større emne i debatten om den fremtidige struktur drejer sig om såkaldte chefers ret til at være medlemmer i DJ.
”Min chef er ansat på en DJ-overenskomst. Jo mere han ved om, hvad der foregår i DJ, jo større chance er der for, at han er solidarisk,” lød et argument.
”Ledere med afskedigelsesret kan ikke være med i DJ,” fastslog Tine Johansen.
Et andet argument i debatten var, at man ikke skal kombinere fagforening og brancheforening. Et tredje, at succesrige freelancere, der ansætter journalister, også skal udelukkes fra DJ.
Her var argumenterne blandt andre:
”Min chef, som er mellemleder, skal også ha' en god fagforening, der sikrer ham en god løn, ellers kan jeg ikke forhandle mig til bedre løn.”
”Nogle chefer er chef for ingen, men har en fin titel.”
”Jeg er mere solidarisk med de grafiske designere, HK'erne og andre på avisen end med cheferne på den anden side af bordet.”
Ufrivillighed
Bordets glæder blev igen debatemne, da det blev foreslået at nedsætte kontingentet med fem kroner per måned. Udgiften til kredsens gallafest er 90.000 kroner af de samlede udgifter på 157.000 kroner, og egenkapitalen er på 190.000 kroner. Der blev ikke pillet ved kontingentet. Kredsen har ifølge kasserer og formand Thue Grum-Schwensen haft svært ved at få udgifterne til medlemsarrangementer til at stige.
Thue Grum-Schwensen blev genvalg som formand. Desuden består bestyrelsen af Jan Hallin, Hans Olav Sandal, Louise Deruginsky, Ivan Hejlskov, Torben Møller og Allan Boye Thulstrup.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.