Poul Erik Skammelsen stjal Kim Bildsøe Lassens tv-hånd, og DR ville ikke lukke TV 2 ind i sit studie. Journalisten var med, da måneders forberedelse blev til breaking news på valgkampens første dag.
FANGELEG. En håndfuld redaktører på TV2 News tager sig simultant til hovedet og ligner fodboldfans, hvis hold har brændt et afgørende straffespark.
»Nej, nej, nej. Det sker ikke!«
Vi er på Teglholms Allé, og klokken har netop passeret 11.00 på dagen, Danmark har ventet på i månedsvis. Fra nu af hedder tidsregningen ikke længere 26. august, men 21 dage til valget. På TV2 News-redaktionens nyudnævnte valgkontor er kanalens topfolk samlet for at se statsministeren udskrive valg. Men der er ingen lyd. Hverken på News eller hovedkanalen.
På et af bordene ligger TV 2's 64 sider lange og fortrolige manual til valgdækningen.
"Vi skal i gang med DM, nej det er sgu VM, i dansk politik," har Ulla Pors, event- og udviklingschef, skrevet i forordet.
Manualen har alt fra tegninger af de forskellige valgstudier til detaljerede sendeplaner. Den indeholder også en minutiøs plan over ansvarsfordeling og roller de første timer efter valgudskrivelsen. Og en sms-kæde, hvor Christiansborg-redaktionen skal skrive til kanalchef Mikkel Hertz, nyhedsdirektør Michael Dyrby og Ulla Pors.
Men dette scenarie overgår manualen. Tavsheden rammer kun TV 2-seerne i nogle få sekunder, men det er nok til at tabe 50 procent af seerne til DR – hvor lyden virker.
Folketingsvalget er den store tv-manddomsprøve for de to public service-kanaler. DR skal vise, at stationen stadig har hul igennem til folkedybet og licenslommerne. Og TV 2 skal med TV2 News endegyldigt slå sig fast som nyheds-Danmarks brand nummer 1. Og i disse minutter efter klokken 11.00, hvor Lars Løkke forsøger at give en rystet blå blok et skud selvtillid, er smilene størst i DR-lejren.
Det store, åbne redaktionslokale i DR Byen minder denne fredag morgen mest om et pulserende storcenter. I et hjørne, lige ved siden af det fuldautomatiske Update-studie, er otte kontorborde blevet stimlet sammen. De udgør valgredaktionens centrum. Souschef Jacob Kwon står med sin iPhone i hånden og udstøder et lille fnis.
»News havde ikke lyd på Løkke.«
»Fedt, fedt, fedt,« lyder det omkring bordet.
Så står den 1-1. For TV2 News breakede nyheden om valget efter klokken 09.00.
»Et par minutter før DR,« påpeger Mikkel Hertz, der var blevet varslet via sms allerede klokken 8.00:
»Fortroligt: Vi er i højeste beredskab. Flere kilder peger på valgudskrivelse i dag.«
Beredskab er den mest præcise beskrivelse af det logistikræs, de to stationer gennemlever denne fredag. TV 2's Sara Zankel, der normalt sidder på ideredaktionen, skal i løbet af dagen få fire forskellige funktioner. Vært Peter Grønborg er kaldt hjem fra DM i golf, hvor han deltog, og vært Karen-Helene Hjort må afkorte en rejse til Ibiza. Også på DR ræser logistikken.
Klokken er lidt over 10, da en DR-redaktør kommer småløbende, mens hun lidt hektisk kigger sig over skulderen ind i Update-studiet.
»Har vi ikke nogen ude et eller andet sted, vi kan stille om til?«
For de keder sig nu i Update-studiet, hvor vært Morten Schnell-Lauritzen lidt for længe har hevet kommentarer ud af politisk redaktør Ask Rostrup. Og DR's journalister står faktisk klar i marken. Men der mangler nogen til at filme. En redaktør ringer rundt for at kalde folk på arbejde, men magasinprogrammet "Kontant" vægrer sig ved at slippe sine fotografer.
»Det skal de sgu,« siger Jacob Kwon.
Hvert af Folketingets partier har sin egen kasse med mikrofoner og ledninger. Men især rød blok halter bagud. TV Avisens kasse til Socialdemokraterne, de Konservative, Enhedslisten og SF står her omkring klokken 10.00 stadig og fylder i skabet.
Klokken er næsten 10.30, og DR stiller om til Christiansborg. Reporter Anja Westphal står i Vandrehallen og interviewer en storsmilende Johanne Schmidt-Nielsen fra Enhedslisten, som i løbet af de kommende dage skal blive kaldt en politisk stjerne og storme frem i målingerne. Men lige her og nu er andre stjerner større. For pludselig afbryder Westphal interviewet – med ordene: »Ved du hvad, Johannes…,« siger hun, inden hun stormer ned ad gangen råbende efter et førende medlem af De Konservative – en minister!
»Brian Mikkelsen? Vi er på direkte, kan vi lokke dig med?«
DR klipper tilbage til en smågrinende vært i Update-studiet, der guider seeren videre i optakten. Klokken lidt i 11.00 bliver TV2 News' specialfremstillede valgkopper hevet frem fra gemmerne, til stor begejstring for redaktørerne. Kanalen har brugt stor energi på at style sig til valget. På få timer er store dele af bygningen pyntet op i rød og blå. Trappegelændere er pakket ind i papir. Elevatortårnene har fået hver deres farve og portræt af henholdsvis Thorning og Løkke. Og der står skåle med røde og blå chokolader rundt omkring.
»Det her er en festtid for os. Det skal det være. Det er nu, vi skal vise os fra vores bedste side, og det er nu, alle medarbejderne kæmper for at komme på arbejde,« forklarer Mikkel Hertz.
Men ikke alt kan forberedes. Humøret daler lidt efter episoden med statsministerens lyd. Da talen er færdig, vender Lars Løkke rundt og skridter tilbage mod dørene til Marienborg.
»Kraftedeme arrogant,« udbryder Mikkel Hertz, fordi Lars Løkke ikke tager imod spørgsmål, efter at han har læst sit velforberedte budskab op.
TV 2-redaktørerne er heller ikke helt tilfredse med selve billedet fra Marienborg. På DR er der til gengæld masser af selvtillid.
»Ha, vores breaking-skilt er større end deres,« lyder det. Men bortset fra velforberedte detaljer som lyd og skilte er også DR helt ude af stand til at gøre andet end bare at løbe efter valget.
»Vi har absolut ingen mulighed for at sætte dagsordenen. I dag er der kun én vinkel – det er valget,« siger Jacob Kwon.
Det handler ganske enkelt om at have flest og bedst stemmer til at kommentere, forklarer Mikkel Hertz på TV 2:
»Vi skal være først ved de centrale kilder og med de centrale historier. Hvis man zapper rundt, som nogle seere gør, bliver man jo der, hvor tingene sker først. Derudover skal vi vinde på stemningen og dynamikken. Man skal føle, at man er i godt selskab med vores værter og vores live-reportere,« siger Mikkel Hertz – og tilføjer:
»Jeg tror også, vi vinder i dag.«
Klokken er snart 12.00. DR planlægger nu aftendækningen. Der er mindre end syv timer til aftenens udvidede TV Avis.
»Med TV Avisen bliver billedsiden langt vigtigere, end når vi er i breaking news-mode,« fortæller Jacob Kwon og vender sig mod en ung, kvindelig journalist.
»Vi kunne jo prøve at lave et indslag fra festugen i Aarhus. Eller hvad med travderbyet? Der er flotte heste og folk i store, fjollede hatte – det giver gode billeder,« foreslår han.
Dagredaktør på TV2 News Morten Møbjerg indhenter en meget hurtiggående Mikkel Hertz på gangen. Klokken er 12.45.
»DR er hurtigere end os de fleste steder lige nu. De har flere sendeenheder. Men når jeg taler med Odense, lyder det ikke, som om de har tænkt sig at give os flere SNG-vogne.«
Mikkel Hertz er ikke tilfreds.
DR Nyheder har ikke chokolader i valgfarver, men redaktionschef Sandy French stiller et fad frem med kanelkage, da klokken nærmer sig 14.00.
Jacob Kwon har droppet at følge med i fredagens livesending og prøver i stedet at stykke en vagtplan sammen for resten af valgkampen. DR har sat et kamerahold på de fem største partiledere, der bliver fulgt hele valgkampen, fra de vågner, til de går i seng.
»Vi har fuldstændig drænet DR Nyheder for folk, så vi skal dække alle flader. Men alle journalisterne er nyhedsskolede. Jeg er virkelig lettet over, hvordan det er gået indtil videre,« siger han – og synker de sidste kagekrummer.
Nyhedsdirektørerne Michael Dyrby og Ulrik Haagerup fra de to konkurrerende kanaler har forhandlet frem og tilbage siden årsskiftet, fortæller Michael Dyrby, da han får en rolig stund ved avis-bordet efter klokken 15.00.
Det er den store aftendækning, der har været i spil. 19.15 er der topmøde mellem Helle Thorning og Lars Løkke på TV 2. 21.15 er der partilederrunde på DR.
»Politikerne bad os om at finde ud af det internt, der var bare et ønske om en pause imellem de to debatter fra dem, der skulle deltage i begge. Det er så ærgerligt, at pausen er midt i primetime, men det var sådan, det kunne falde på plads,« siger Michael Dyrby.
Som dagen skrider frem, bliver konkurrencen også til kamp om de gode indslag. En journalist råber op ovre fra DR-valgredaktionens bord.
»Hey! Er I klar over, at vi er i gang med at forære TV 2 et rigtigt sjovt indslag?«
Villy Søvndal skal deltage i partilederrunden på DR. Men TV 2 har af Søvndal fået lov til at filme ham, mens han ser TV 2's debat mellem Løkke og Thorning. Den skal han følge i sminkerummet på DR – hvor alle partilederne og deres spindoktorer vil være samlet.
»Hvorfor sparker vi dem ikke bare ud? Hvad er det dog for en åben holdning?« lyder det ovre fra TV Avisen, efterfulgt af lidt smålatter.
På TV 2 og TV2 News er man bestemt ikke tilfredse med DR's åbenhed, da redaktørerne går i møde klokken 16.
»Vi har en lille episode med, at DR ikke vil give os lov til at filme Villy i deres sminkerum i aften. Men det må de lave om, for vi har givet dem lov til at sende live med Helle og Lars fra vores studier,« siger Jacob Nybroe på videosignal fra Odense.
»Det er det, der sker,« siger Mikkel Hertz efterfølgende.
»Det er ligesom, når rapporterne står foran Finansministeriet og kæmper for det første spørgsmål. Det er ærlig talt lidt barnligt,« siger han.
På DR har en af TV Avisens journalister overskud til at kigge lidt på TV2 News.
»Se,« siger han og prikker til sin kvindelige kollega. Han peger på skærmen, hvor News-vært Poul Erik Skammelsen læner sig ned på højre albue og peger ud på seeren med sin kuglepen.
»Det er Kim Bildsøe Lassen-hånden, han har stjålet!«
Da dagen er omme, har TV 2 alligevel fået lov til at filme fra DR's sminkerum og for længst indhentet seerdykket på grund af manglende lyd. Stationen vinder slaget om dagsseerne – men DR kommer stærkt igen og vinder seerne om aftenen.
Succesopmåling
Jacob Kwon, DR:
»Jeg kigger ikke på seertallene. Jeg kigger på dækningen, og der er det min helt klare opfattelse, at vi slog TV2 News. Sådan som jeg ser det, er vi konsekvent en halv eller en hel time foran, når det kommer til kommentarer fra politikerne, og det er simpelthen, fordi vi har en reporter ved siden af dem konstant.«
»Jeg er meget tilfreds, dagen forløb virkelig godt. Vi fik minimeret perioden, hvor der hersker kaos, fordi vi for en gangs skyld virkelig havde organiseret og planlagt dækningen. Det, at alle folk vidste, præcis hvor de skulle løbe hen, da valget blev udskrevet, det var guld værd.«
»Valget skal dækkes så massivt på første dag af to grunde: For det første er vi en public service-station. Der er ikke noget vigtigere tidspunkt for os at vise flaget på end lige her. Det er simpelthen primetime for DR. For det andet, så er det vigtigt at få organisationen op i et helt andet gear meget hurtigt, og vi skal have forberedt medarbejderne mentalt på tre ugers valgdækning. Vi har bygget op til dette her i månedsvis, måske endda årevis, og endelig kommer valget. Det må simpelthen ikke føles som et antiklimaks.«
Michael Dyrby, TV 2:
»Ja, jeg vil sige, vi vandt. Men det kan gøres op på mange parametre. Vi vandt ikke på at levere lyden. Vi vandt på, at seerne helst ville se det hos os. På nogle tidspunkter vandt vi på at være først med de rigtige kommentarer, andre gange var DR hurtigere. Jeg synes, begge public service-stationer gjorde det godt, men jeg mener, vi traf det rigtige valg ved at bruge de stærkeste værter. Vi hev Jes Dorph ind for at dække begivenheden. DR traf et andet valg.«
»Seerne vendte hurtigt tilbage til os efter episoden, hvor der ikke var lyd på valgudskrivningen, selv om vi gjorde alt for at holde dem væk. Jeg tror, det er, fordi vi har opbygget et brand, der gør, at når der er store begivenheder, så slår man over på TV 2. Det, man også kalder BBC-effekten.«
»Det ultimative tidspunkt i et demokratis liv er, når der bliver udskrevet valg, og når valget bliver afgjort. Det er der, vi er med til at forme vores fremtid. Når vi er i den verden, der skal dække væsentlige begivenheder, er den dag en af de helt store.«
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.