Hvem er vi – og hvad binder os sammen?

Hvordan ser et typisk DJ-medlem ud? Hvad mener vi, hvilket tøj har vi på, hvor meget fylder arbejdet i vores liv? Og hvordan føles det at stå udenfor? Journalisten sætter fokus på identitet. Læs alle artikler i temaet her

Engang var Dansk Journalistforbund en eksklusiv standsforening forbeholdt journalister. I dag tæller medlemmerne bloggere, ledere, reklamefotografer og kommunikatører – bare for at nævne nogle af de ”nye”.

Journalisten sætter fokus på identitet. Vi har undersøgt, hvad vores påklædning, vaner, værdier og livsstil siger om, hvem vi er. Hvor almindeligt er det, at vi er kærester med hinanden? Hvem går grimmest klædt? Hvordan er det at føle sig sat uden for fællesskabet? Og så prøver vi vores egen udgave af ”Kender du journalist-typen”.

Du kan se alle artikler i vores tema herunder. Nogle af artiklerne optræder også i det trykte magasin, som lander i postkasserne fra søndag den 1. juli.

 

Leder: Inde i ghettoen 

Illustration: Morten Løfberg

Du kan starte med at læse lederen fra temaredaktør Jakob Albrecht: Han skriver, at vi er mere ens, end vi går og tror. Vores udfordring er tværtimod, at vi skal skildre mennesker og miljøer, som er langt fra os selv.

 

Filip arbejder for at holde fri

Foto: Tuala Hjarnø

Hånden på hjertet – hvor vigtigt er dit job for dig? For de fleste DJ-medlemmer udgør vores profession en meget stor del af vores identitet. Men ikke for fotograf Filip Nørgaard. Han elsker sit job. ”Men det har ikke betydning for, hvem jeg er. Jobbet skal finansiere min fritid og mine interesser, jeg lægger overhovedet ikke andet i det,” siger han.

 

Der er trængsel i det grønne segment

Illustration: Rasmus Meisler

For 20 år siden opfandt sociologen Henrik Dahl Minerva-modellen, hvor man placerer folks livsstil i forskellige segmenter. Vi har spurgt DJ’s medlemmer, hvilket segment, de selv mener, de tilhører. Og næsten 40 procent ser sig som moderne og idealistiske.

 

Parterapeut: Selvfølgelig danner mange DJ-medlemmer par

Foto: Ole Christiansen

Hvor almindeligt er det, at DJ-medlemmer er kærester med hinanden? Det har vi spurgt medlemmerne om. Og det er ganske mange. ”Man forstår, hvad partneren brænder for, og man forstår arbejdstidsregler, frustrationer og branchens dynamik,” lyder forklaringen fra journalist og parteraput Martin Østergaard (der selv er kæreste med en journalist).

 

Der er grund til bekymring, Jacob Nybroe

Illustration: Rasmus Meisler

I dag er det mere almindeligt at se DJ-medlemmer afslappet klædt i sandaler og shorts end slips. Men den uformelle dresscode generer os ikke. Vores påklædning er nemlig præcis, som den skal være.

 

”Her går mange i sandaler”

Foto: Tuala Hjarnø

Freelancejournalist Marie Barse er et af de mange medlemmer, der med glæde finder sine sandaler frem, når det bliver varmt. ”Jeg tror, det er nemmere for kvinder at gå i sandaler. Når mænd har sandaler på, får de et mere loose udtryk.”

 

”Kollegerne sagde ikke noget. De kiggede bare underligt på mig”

Foto: Tuala Hjarnø

Annabella Pultz dukkede op i afrevne cowboyshorts og hullede strømpebukser som praktikant på Reuters og opdagede, at dresscoden var en helt anden. ”Jeg begyndte at klæde mig som en bankdame for at virke mere voksen og ansvarlig,” husker hun.

 

”Jeg repræsenterer den ene procent, og det kan jeg godt mærke”

Foto: Tuala Hjarnø

Kun 1 procent af de danske journalister ville stemme på Dansk Folkeparti, viste en undersøgelse i 2012. ”Jeg repræsenterer den ene procent, og det kan jeg godt mærke,” siger Erik Høgh-Sørensen, der er DJ-medlem, journalist, kommunikatør og medlem af regionsrådet i Nordjylland for Dansk Folkeparti. Han mener, at journalister afskyr DF

 

Kender du journalisttypen?

Foto: Tuala Hjarnø

Journalisten har givet livsstilsekspert Henrik Byager en udfordring: Henrik Byager har besøgt en hemmelig journalists bolig i København. Kan Byager gætte, hvem journalisten er?

 

Søgende, stride, seje og skrøbelige

Illustration: Mikkel Henssel

Mange journalister skriver erindringer om deres liv i mediebranchen. Susanne Sayers har læst en stak af bøgerne og sætter ord på det grundstof, branchekoryfæer som Bodil Cath, Mette Fugl og Flemming Toft er gjort af.

 

Mig og mine kolleger

Foto: Amalie Allarp

På Facebook bad vi medlemmerne om at sende et billede, hvor de var sammen med deres kolleger. Det er der kommet tre fortællinger ud af, hvor en radiojournalist, en tv-journalist og en pressefotograf fortæller, hvad jobbet og kollegerne betyder for dem.

 

Når kollegaen bliver chef: Kan vi stadig være venner?

Foto: Tuala Hjarnø

Hvad betyder det for identiteten at stige i graderne på sin egen arbejdsplads? Vi har spurgt tre, der har prøvet det: Tidligere fotochef Ulrik Pedersen, chefredaktør på Århus Stiftstidende Jan Schouby og udviklingschef hos Nordisk Film TV Nicolai Würtz.

 

Nathalie C. Larsen: ”Uanset hvor nørdede vi er, er vi stadig alle digitale teenagere”

Foto: Tuala Hjarnø

Nathalie C. Larsen, digital chef i kommunikationsbureauet LEAD, fortæller om sin identitet som kommunikatør. Hun føler sig godt hjemme som medlem i DJ – ”ellers ville jeg ikke være medlem”. Men hun mener, at brudlinjerne mellem journalister og kommunikatører ofte bliver trukket for skarpt op.

 

 

0 Kommentarer