En Roskilde-avis skrev neger, Jyllands-Postens lederskribenter lavede en kovending på ét døgn, og Mads Brügger blev fyret. Her er de 5 artikler, der har trukket flest klik på journalisten.dk i 2012.
I hvert nummer af Journalisten kan du se, hvad der har været de seneste 3-4 ugers mest og mindst læste nyheder på nettet. De mindst læste er ofte udlandshistorier – men hvad er det egentlig, vores læsere på journalisten.dk helst vil læse om?
Det har vi taget et kig på i anledning af, at 2012 snart er slut. Vi har samlet de 5 artikler her fra sitet, som har fået flest sidevisninger i det forgangne år. Her er listen – fra bunden:
5. Mylenberg og Kastrup: Medierne i Elbæk-selvsving
På usædvanligt kort tid har artiklen om mediernes dækning af Uffe Elbæk-sagen erobret en femteplads på listen over de mest læste i hele 2012. Vi spår, at den i løbet af få dage kan kravle en eller to pladser højere op.
Den heftige opmærksomhed skyldes nok især, at artiklen er blandt de mest debatterede på journalisten.dk – med navnkundige politiske journalister som Jens Ringberg, Anders Langballe, Ask Rostrup, Henrik Qvortrup og Troels Mylenberg blandt bidragyderne.
4. Dagbladet Roskilde står ved ordet 'neger'
"Neger stjal bil fra 80-årig" lød rubrikken i Dagbladet Roskilde. Det fik sindene i kog, og bl.a. social- og integrationsministeren kom med kritik. Men redaktøren fastholder ordet som et bevidst valg i den artikel, der tager fjerdepladsen i år.
Vi har i øvrigt i dag undersøgt, hvor mange gange ordet 'neger' er brugt i de skrevne danske medier siden artiklen i april. 415 gange ifølge Infomedia. Artiklerne handler om alt fra en jazzmusiker, der "mødte en vaskeægte neger" i 1963, til komiker Simon Jul, der i sit show har en "homoerotisk neger ved navn Leopold". En læserbrevsskribent er også med, fordi han citerer "På Vesterbro en neger gik" fra Den store Bastian.
Da journalisten.dk kunne fortælle, at kanalchef Mads Brügger var blevet fyret, blev sitet lagt ned af læserstorm. Kanalchefen var ifølge direktøren fyret på grund af samarbejdsvanskeligheder, men selv skrev Brügger på Facebook, at det faktisk skyldtes uenighed om radioens linje.
Historien fik et ordentligt skud aktualitet i går torsdag, da journalisten.dk igen kunne breake en nyhed om Mads Brügger: At han er genansat på Radio24syv i nøjagtig samme job, nu med titlen programchef. Den nyhed fik i øvrigt så mange læsere, at sitet gik ned igen (jo, der arbejdes på teknik, der kan bære de voksende læsertal).
2. Medierne har ensidigt valgt helte og skurke
I start august rasede Vejlegården-sagen stadig, og landets arbejdsmarkedsforskere var usædvanligt meget i medierne. Men en af dem, professor Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet, var chokeret over flere journalisters uvidenhed om det danske arbejdsmarked.
»Det mest væsentlige er, at vi får ikke lov til at fungere som eksperter!« sagde han i et interview her på sitet. Han mente ikke, at eksperterne fik tid og plads til at forklare i medierne, hvad Vejlegården-sagen faktisk handlede om.
Men interviewet trak – ligesom femtepladsen her på listen – usædvanligt heftig debat her på sitet. En debat, der både handler om journalistik, arbejdsmarkedspolitik og alt muligt andet. Debatten er også usædvanlig, fordi der er mange helt nye navne og ikke-mediefolk, der ytrer sig.
1. JP's lederskribenter laver kovending på et døgn
Årets mest læste nyhed er en rigtig læsermagnet. Knap 100.000 visninger gør historien til den næstmest klikkede i journalisten.dk's historie.
Afsløringen handler om, at Jyllands-Posten trak en leder tilbage, der under overskriften "Bliv væk, Venstre" kraftigt opfordrede Venstre til at vige uden om skattereformen. Lederen blev aldrig trykt, men nåede at blive publiceret på nettet samt Infomedia, ligesom der blev lavet en enkelt citathistorie på den.
Men inden for samme døgn skrev lederskribenterne en ny leder, der nu roser, at Venstre gik med i selvsamme skatteaftale.
Jyllands-Posten oplyste dengang, at de ikke ønskede at kommentere sagen. Men læserne ville gerne læse om den, og det har gjort den til den sikre vinder af jeres gunst i 2012.
Hvis du ikke har fået nok af læsermagneter, kan du også kaste et blik på, hvad journalisten.dk's læsere helst ville klikke på i 2011. Du kan se listen her.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.