search

Hvad skal vi med TV kanaler?

Læg mærke til overskriften: Spørgsmålet er ikke, om TV som sådan har en fremtid, men om TV-kanaler, som vi kender det i dag, har det?

Læg mærke til overskriften: Spørgsmålet er ikke, om TV som sådan har en fremtid, men om TV-kanaler, som vi kender det i dag, har det?

Lad mig starte med et konkret eksempel fra min egen hverdag: Jeg kan godt lide at se "24 Timer"-serien. Men TV 2 gør det med deres planlægning stort set umuligt for mig at få det til at passe ind i min dagligdag. Ergo må jeg optage det. Eller betale mig fra at se det, når det passer mig, på TV 2 Sputnik. Det er principielt set fint nok, men i virkeligheden er det budskab, TV 2 giver mig: "Skrid fra hovedkanalen, hvis du ikke kan lide vores planlægning". Og det gør jeg så. Exit flow-tv for mig. Og jeg ender med ikke at se "24 Timer" – og lever egentlig ganske fornuftigt alligevel.

Pointen er, at i en tid, hvor mulighederne for at se TV, når man vil og på hvilken måde det vil, giver det uendelig lidt mening for mig at snakke om TV kanaler med et fast flow. Hvorfor skal nogle bestemme, hvad jeg kan få at se, når vi alligevel ved, at jeg sagtens kan arbejde mig rundt om denne planlægning, hvis jeg gad? Er det så ikke spild af både tid og ressourcer, der kunne bruges langt bedre på produktudviklingen? 

Svaret blæser en anelse i vinden. Ikke at principielle men af praktiske grunde. For mens klassiske tv-kanaler er et nærmest antikt fænomen, er realiteten den, at infrastrukturen på nettet i dag ikke er til, at vi bare kan give valget frit. Flow TV lever altså fint videre – fordi teknologien ikke er der til at slå det ihjel.

Både DR og TV 2 står af rent teknisk ved få tusinde samtidige brugere – kapacitetsloftet rammes simpelthen – og det er jo ikke specielt fedt for nogen. Man kan så eksperimentere ved at distribuere via Peer-2-Peer og således lade seerne selv sidde og fordele signalerne. Det er efter sigende det, BBC gør med deres iPlayer, og det har allerede fået netudbyderne i England op af stolene. iPlayer, hævder de, suger nemlig så meget kapacitet, at det er et problem for udbyderne (men mon ikke bare, det er en undskyldning for at få en mulighed for en større bid af kagen?).

Disse udfordringer køber imidlertid kun TV-kanalerne lånt tid. Om få år vil elselskaberne i Danmark være færdige med at rulle fiberbredbånd ud over hele landet. Og mens jeg tvivler endog meget alvorligt på, at elselskaberne nogensinde kan hente investeringen hjem ved at sælge indholdspakker, giver det i hvert fald så meget kapacitet i nettet, at vi så er tilbage ved at snakke forbrugsmønstre og ikke teknik. Og så må de, der ejer TV-kanalerne til at redefinere deres roller og skrotte flow-tanken. For den sidste stopklods for revolutionen vil være fjernet.

De kan lige så godt starte i dag.

Kommentarer
0
Denne artikel er lukket for kommentarer.
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen