Hvad kan Tyler Hamilton lære sportsjournalister?

Tyler Hamilton giver i sin bog en præcis beskrivelse af, hvordan doping finder sted i cykelsporten. Men det gør det ikke nemmere for journalister at afsløre misbrug i fremtiden, siger cykelsportsjournalist.

Tyler Hamilton giver i sin bog en præcis beskrivelse af, hvordan doping finder sted i cykelsporten. Men det gør det ikke nemmere for journalister at afsløre misbrug i fremtiden, siger cykelsportsjournalist.

I bogen The Secret Race beskriver den tidligere professionelle cykelrytter Tyler Hamilton i detaljer, hvordan han i årevis dopede sig med blandt andet epo og bloddoping.

Det skete blandt andet ved at mødes diskret med den spanske dopinglæge Eufemiano Fuentes på hoteller på hviledagen under Tour De France. Eller ved at Lance Armstrongs gartner "Philippe" kom forbi på sin motorcykel med epo i termoflasker.

Men selv om bogen giver et detaljeret billede af en dopet rytters modus operandi, forbedrer det ikke nødvendigvis sportsjournalisters muligheder for at afsløre dopingmisbrug i fremtiden. Det siger journalist Brian Askvig, der dækker cykelsport for Ekstra Bladet.

En lukket verden

»Der sker sikkert mange ting på hviledagene. Men som reporter har jeg svært ved at se, hvad man kan gøre, andet end at stille kritiske spørgsmål til for eksempel ryttere, sportsdirektører og dopingmyndigheder og vurdere, om deres svar lyder troværdige,« siger Brian Askvig, der dækkede Tour de France i 1996 og 1998 og har gjort det siden 2005.

Brian Askvig siger, at cykelsporten er en lukket verden, hvor man som journalist ikke kan søge aktindsigt eller se regnskaber.

Han siger, at han godt kan finde på at overvåge et sted, hvis han troede, det kunne afsløre doping.

»Men det er jo svært at vide, hvem og hvad man skal overvåge. Man kender jo ikke alle de mennesker, der bevæger sig rundt mellem rytterne,« siger Brian Askvig.

Men han vil ikke rode rundt i skraldespande.

»Selv om det er fristende, er det ikke min stil. Jeg tror ikke, de er så dumme, at man kan gøre det to gange,« siger han med henvisning til DR-journalisten Niels Christian Jung, der i 1995 fandt rester af epo i skraldespanden på det hotelværelse, hvor massøren fra Bjarne Riis' Gewiss-Ballan hold havde overnattet.

De lever meget anonymt

I sin bog nævner Tyler Hamilton holdkaptajnen Lance Armstrongs gartner "motoman", der i en periode angiveligt var fast leverandør af epo under touren. Brian Askvig siger, han ikke har mødt motoman.

»De her mennesker er jo ikke dumme. De ved godt, at de ikke skal vække opsigt, så de lever meget anonymt.«

Medierne har typisk afsløret dopingmisbrug, ved at tidligere ryttere som Tyler Hamilton fortæller om deres misbrug. I 2006 skrev Brian Askvig om Jesper Skibbys dopingbekendelser i 'Forstå Mig Ret'. Danske Michael Rasmussen blev i 2007 fældet af et øjenvidne, der havde set ham i Italien på et tidspunkt, hvor han havde oplyst, han var i Mexico.

0 Kommentarer