Hvad hedder ’fagbevægelse’ egentlig på arabisk?

En slagteri i Holstebro har indgået en ny overenskomst, og Moustapha Shikho vil gerne omtale det i dagens radioudsendelse på den tosprogede onlineradiostation Radio Sawa.

Siden premieren i sommeren 2016 har den sendt nyheder om blandt andet flygtningeydelser, betydningen af Brexit – og salget af campingvogne i Struer. Og foruden de daglige nyhedsudsendelser har radioen produceret en række programmer om blandt andet Folketinget, danske højtider, flygtninges succeshistorier og facts om Danmark.

Moustapha Shikho har sin egen plads i mediebilledet. Journalisten skrev tilbage i juni første gang om Moustapha Shikhos onlineradioprojekt, der er målrettet flygtninge og indvandrere i Danmark.

Idéen opstod som en reaktion på den aktuelle flygtningesituation, hvor 19.000 flygtninge inklusive familier fik dansk opholdstilladelse bare i 2015, og hvor alle større danske medier samtidig er gået bort fra at have nyheder på fremmedsprog, herunder DR og de landsdækkende aviser.

»Jeg bruger 10 timer om dagen på det, og selv om projektet er drevet af lyst, så er vi nødt til at få penge ind på én eller anden måde,« siger Moustapha Shikho.
Foto: Mads Krabbe

Megen omtale

Radio Sawa har været omtalt i både TV Avisen, TV 2 Midt/Vest, Radio24syv og Zetland, og de lokale dagblade i Lemvig og Holstebro har skrevet om ham og projektet.

»Det har betydet, at jeg har fået mange kommentarer fra folk, der alle siger, at det er en rigtig god idé, men når jeg så spørger, om de vil hjælpe mig, så siger de desværre stadig nej,« fortæller Moustapha Shikho.

Selv har Moustapha Shikho læst og undervist i biologi i hjemlandet, Syrien, hvorfra han flygtede til Danmark for to et halvt år siden. Han læser dagligt flere aviser og elsker Radio24syv, men han har ingen erfaring med medieproduktion. Det har til gengæld Louise Jespersen, og hun kom derfor med om bord – oprindeligt som sparringspartner.

Men som arbejdet med radiostationen skred frem, blev hun så involveret og engageret, at hun nu dagligt indtaler nyhederne på dansk, mens Moustapha Shikho står for den arabiske del. Det er også Louise Jespersen, der søger efter måder at skaffe finansiering på, men indtil videre uden held.

»Det her projekt er for godt til, at det må falde ned. Der er behov for, at der bygges broer, og det er lige præcis, hvad det her projekt kan,« siger Louise Jespersen, der er underviser i mediefag og samfundsfag på Holstebro Gymnasium & HF.

Hun er uddannet fra Aarhus Universitet og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, hvor hun har en bachelor i statskundskab og en kandidat i analytisk journalistik.

Foto: Mads Krabbe

Ikke så meget hjælp

Det har taget mere end et år at nå fra idé til første udsendelse.

»Tilbage i marts gik vi og troede, at vi var 14 dage fra at være klar. Men så gik der en måned, og så gik der én til. Det er jo pludselig blevet ens andet arbejde,« siger Louise Jespersen.

Efter at Radio Sawa var gået i luften, fik Moustapha Shikho en henvendelse fra Lemvig Kommune med en besked om, at de var stolte af hans måde at repræsentere kommunen på, men der var stadig intet tilbud om støtte eller samarbejde.

»Som offentlig myndighed kan vi ikke gå ind og give økonomisk støtte til private, der vil starte virksomhed op, da det er konkurrenceforvridende, men vi vil gerne støtte med råd og vejledning, for det er en fantastisk idé, og et rigtig godt initiativ skal man altid huske at rose,« forklarer Elsebet Bilgrav, leder af Borgerservice i Lemvig Kommune.

Moustapha Shikho har en ulønnet praktikplads hos et kommunikationsbureau i Holstebro. Han lever af integrationsydelse.

»Det betyder, at det ikke altid er lige sjovt at lave radio, for det går meget langsomt alt sammen. Jeg bruger 10 timer om dagen på det, og selv om projektet er drevet af lyst, så er vi nødt til at få penge ind på én eller anden måde,« siger Moustapha Shikho, der betaler 140 kroner om måneden til radiotjenesten Mixlr for at sende radio.

Vil blive ved med at lave radio, så længe det føles vigtigt

Radio Sawa får omkring 25 nye lyttere hver dag, men et besøg på sprogskolen og asylcentret i Holstebro gav næsten 300 nye lyttere på en enkelt dag. I radioens levetid har den nu haft 1.000 unikke brugere på hjemmesiden, og 17.000 gange har nogen lyttet med via Mixlr.

Foto: Mads Krabbe

Flere brugere har haft problemer med at afspille radioen fra deres smartphones. Det har fået Moustapha og Louise til at overveje at udvikle en app, og det figurerer nu på idélisten sammen med tanker om også at lave liveudsendelser med debat om fordomme, uskrevne danske regler og homoseksualitet, og at lave flere nyhedsudsendelser dagligt og på flere sprog.

»Jeg har mange flere idéer, og selv om jeg savner at have tid til at læse to-tre bøger om ugen, så vil jeg blive med at lave radio, så længe det føles vigtigt, og så længe jeg kan mærke, at folk gerne vil følge med,« siger Moustapha Shikho.

Lytterne

Hele familien hører radio sammen

Familien Barakat: Vi mødtes med fem fra familien: Faren Samir Barakat, moren Orouaba Bustati, sønnen Muhammed på 12 og døtrene Gharam, 18, og Maram, 19

Det var igennem den 12-årige søn Muhammed, at familien Barakat fra Lemvig hørte om Radio Sawa. Han var elev hos Moustapha Shikho på Christinelystskolen, og han fortalte sine forældre om radioen og viste dem, hvordan de kunne lytte til det på hjemmesiden. Faren, 50-årige Samir Barakat, kom til Danmark fra Aleppo i Syrien for to år siden, og for et halvt år siden fik han sin familie med kone og fem børn til Lemvig. Radiostationens navn, Sawa, er arabisk for sammen, og det har familien taget ganske bogstaveligt.

»Det er vigtigt, at man forstår sproget og samfundet, for vi skal støtte det, når vi bor her,« siger Orouaba Bustati (tv). I midten 12-årige Muhammed, til højre 18-årige Gharam.
Foto: Mads Krabbe

»Vi følger med hver dag, men vi hører ofte nyhederne, dagen efter at de er kommet ud. Så sætter vi os sammen alle sammen og hører dem på først dansk og så arabisk. Det er godt, for vi får mange oplysninger om politik i Danmark, og vi bliver bedre til sproget,« siger Samir Barakat

»Vi sætter os sammen alle sammen og hører det på først dansk og så arabisk,« fortæller Samir Barakat.
Foto: Mads Krabbe

Hans kone, Orouaba Bustati, er glad for, at hun kan følge med i de historier, som kan være med til at påvirke hende og andre syreres situation i Danmark.

»Det er vigtigt, at man forstår sproget og samfundet, for vi skal støtte det, når vi bor her. Det er spændende at høre om de pligter og rettigheder, der eksempelvis er i kommunen, for vi er vant til mange regler fra Syrien,« siger hun.

Gharam.
Foto: Mads Krabbe

 

Det skal virke på vores smartphone

Familien Sammo/Ali: Vi mødtes med parret Rania Sammo og Arif Ali

Parret Rania Sammo og Arif Ali bor i Lemvig med deres to børn, som går i skole i byen. Selv om de begge har fået lært en hel del dansk, så har de stadig svært ved at forstå sammenhængene, når de hører om ting, der sker i Danmark.

»Det betyder meget for mig at forstå det samfund, jeg lever i,« siger Rania Sammo.
Foto: Mads Krabbe

»Men programmerne på Radio Sawa hjælper os til at kunne snakke med danskere og forstå problemstillingerne mellem danskere og flygtninge. Det betyder meget for mig at forstå det samfund, jeg lever i,« siger Rania Sammo.

Det har dog påvirket deres brug af radiostationen, at der ofte har været problemer med at afspille lyd fra deres smartphones, som de helst bruger til at følge med.

»Det betyder, at vi ikke hører det så meget, som vi gerne ville. Hvis det bliver fikset, så vil vi gerne høre mere om kultur og historie, for der er lidt for meget om politik,« siger hun.

Selv er de kommet til Danmark fra storbyen Aleppo i Syrien, men de lytter gerne til flygtningeradio fra Lemvig.

»For mig er det ligegyldigt, om det bliver lavet i en stor eller lille by. Det vigtigste er, at man bliver informeret, og informationer kan komme alle steder fra,« siger Arif Ali.  

»For mig er det ligegyldigt, om det bliver lavet i en stor eller lille by. Det vigtigste er, at man bliver informeret,« siger Arif Ali.
Foto: Mads Krabbe

 

Vi vil have mere dybde og substans

Familien Hussein/Alhadi: Vi mødtes med parret Amer Hussein og Maha Alhadi, som vi også talte med i forbindelse med artikelserien

Inden Radio Sawa gik i luften besøgte Moustapha Shikho flygtninge i lokalområdet, for at høre til deres forventninger til radiostationen. Blandt dem var parret Amer Hussein og Maha Alhadi, som også er kommet til Danmark fra Syrien. De er godt tilfredse med indholdet i den første halvanden måneds tid, men de håber på, at dette kun bliver begyndelsen.

»De korte udsendelser er slet ikke nok. Jeg savner flere oplysninger, mere dybde og mere substans,« siger Amer Hussein.
Foto: Mads Krabbe

»Vi hører det i fritiden, på arbejde, om aftenen og ofte flere gange om dagen. Det er meget spændende, men de korte udsendelser er slet ikke nok. Jeg savner flere oplysninger, mere dybde og mere substans,« siger Amer Hussein.

»Ja, når de snakker om politik, så kan det godt være svært at forstå ord som liberal og radikal i en dansk politisk sammenhæng, så der skal de endelig bare forklare endnu mere, end de gør nu,« siger Maha Alhadi.

»Når man ved, hvad der kører i medierne, så hjælper det til at kunne snakke med andre,« siger Maha Alhadi.
Foto: Mads Krabbe

Hun fandt især et forklarende program om grundloven spændende, og hun husker også en lokal nyhedshistorie om, at en mand var blevet anholdt for en bombetrussel mod en politistation i Holstebro.

»Det havde jeg aldrig hørt om, hvis det ikke havde været for radioen. Når man ved, hvad der kører i medierne, så hjælper det til at kunne snakke med andre,« siger hun.

Foto: Mads Krabbe

 

Kopier link
data_usage
chevron_left
chevron_right