Ny teknologi

Hvad fuck? P1 bander mere end P3 – men 24syv bander mest

’Fuck’ og ’fucking’ er de danske mediers mest foretrukne bandeord, viser et nyt værktøj fra techvirksomheden MediaCatch, der tæller bandeord på radio og tv

Hvis de danske medier havde en bandekasse, ville det fremover blive en hel del nemmere at afgøre, hvem der skylder mest.

Den danske techvirksomhed MediaCatch har nemlig udviklet et værktøj, et såkaldt Fuckometer, der live og 24 timer i døgnet lytter efter bandeord i alt det, som de danske radio- og tv-stationer sender.

Et nedslag i Fuckometeret fra i går viser for eksempel, at 24syv-programmerne ’Tsunami’, ’Blåt bælte’ og ’Natten Live’ indtager tre af de fem pladser i top-fem på listen over de programmer, der de seneste syv dage har bandet mest. Det gør 24syv til den danske radiokanal, der bander absolut mest.

Men også de mere pæne taleradioer er godt med. Nummer to på listen er Radio4, der med ’Nattevagten’ er indehaver af det radioprogram, der bander mest. Og endnu mere overraskende er det måske, at der i den registrerede periode blev bandet lidt mere på P1 end på P3.

Vil ikke pege fingre

CEO og medstifter af MediaCatch, Lars Damgaard Nielsen, fortæller til Journalisten, at de dybest set har udviklet Fuckometeret, fordi de kan.

”Vi kunne også have brugt den her skabelon til at kigge på andre ord og emner, men bandeord er bare noget, vi alle sammen kan forholde os til og synes er sjovt,” siger Lars Damgaard Nielsen.

Han vil ikke gøre sig til dommer over, om der bliver bandet for meget i medierne. Men han synes, værktøjet er interessant.

”Vi har ikke lavet det for at pege fingre ad nogen og sige, hvad der er rigtigt og forkert. Jeg er ikke sprogekspert eller ekspert i, hvordan folk skal tale. Men det er en indsigt, man ikke har haft før,” siger han.

Er der noget i resultaterne, som har overrasket jer?

”Det eneste, der personligt overrasker mig, er, at 24syv fører så meget. Og at der er så stor forskel på DR1 og TV 2,” siger Lars Damgaard Nielsen og henviser til, at der blevet bandet dobbelt så meget på DR1 som på TV 2.

På tværs af radio og tv og nyhedsmediernes hjemmesider, hvor Fuckometeret også tæller bandeord, er ’fuck’ og ’fucking’ de suverænt mest brugte bandeord. Nummer to på listen er ’hold kæft’.

Musik tæller ikke med

Retfærdigvis skal det nævnes, at Fuckometeret alene tæller antallet af bandeord, men ikke sætter det i forhold til det samlede antal ord i de enkelte programmer eller på de enkelte kanaler.

”Derfor er det logisk, at taleradioerne, hvor der bliver snakket meget, og hvor der måske er mere bramfrie emner, ligger i top. P1 og P3 bander stort set lige meget, men de snakker jo nok mere på P1. Og musik er ikke med, så en sang fra Tessa tæller heller ikke med,” forklarer Lars Damgaard Nielsen.

Ifølge ham er perspektivet i det nye værktøj, at motoren bag det også kan bruges til at registrere alt muligt andet end bandeord.

”Perspektivet er jo, at vi kunne oprette et Ometer på alt muligt. Det kunne også være omtale af folketingspolitikere under en valgkamp eller omtale af jordskælvet i Tyrkiet og Syrien tidligere i år,” siger Lars Damgaard Nielsen.

Top-5 over programmer med flest bandeord:

 1. ’Nattevagten’, Radio4
 2. ’Natten Live’, 24syv
 3. ’Blåt Bælte’, 24syv
 4. ’Tsunami’, 24syv
 5. ’Talentlab’, Radio4

Top-5 over radiokanaler med fleste bandeord

 1. 24syv
 2. Radio4
 3. P1
 4. P3
 5. Nova

Top-5 over tv-kanaler med flest bandeord

 1. DR1
 2. DR2
 3. TV 2
 4. Eurosport 1
 5. TV 2 News

 

0 Kommentarer