search

Hutlislut

Superliga som nyhedsformidling eksisterer reelt ikke på TV2 i den kommende sæson.

Superliga som nyhedsformidling eksisterer reelt ikke på TV2 i den kommende sæson.

TV2 har spillet sig selv ud af superligaen i fodbold. Magasinprogrammet mandag aften, Hutlihut, lukker og slukker på grund af for lave seertal. Et argument, der tæller på Kvægtorvet, akkurat som det gør hos public service-konkurrenten i DR Byen.

Den journalistiske falliterklæring er så en anden problemstilling, som fodboldens parter selv bærer en god del af skylden for. Det ændrer dog ingenlunde på, at nyhedsformidlingen af dansk topfodbold de facto forsvinder på TV2’s moderkanal – for derfra vil man naturligvis forfægte, at den fortsætter i bedste velgående i satellitforklædning på News.

Sportschef på TV2 Frederik Lauesen, der i sin tid selv har udtænkt konceptet og af samme grund besidder en vis veneration for Hutlihut, nuancerer med den givetvis vredne arm på ryggen beslutningen ud fra den betragtning, at ”magasinprogrammer generelt har det svært i øjeblikket på fjernsyn,” som sporten.dk citerer ham for.

Men Hutlihut er samtidig et forklædt magasinprogram, der har løftet en public service-forventning om nyhedsdækning fra superligaen. Og nærmest et udtryk for en to-trinsafvikling af aktuel reportage fra den bedste danske fodboldrække på kanalen. En redaktionel nedprioritering, der først kostede søndags-nyhedsprogrammet fra superligaen livet og nu altså også mandagsprogrammet.

Det er nemlig sin sag at nyhedsdække en spillerundes seks kampe. For på grund af aftaleforholdene i tv-rettighederne kan DR og TV2 kun gøre brug af deres nyhedsklip-rettigheder indenfor det såkaldte hold back. Af konkurrencehensyn til live-rettighedshaverne skal der gå fire timer fra første fløjt, inden DR og TV2 kan vise sammendrag fra kampene.

Derfor også det sene sendetidspunkt af Hutlihut, der har været programsat til 22.35, så man i slutningen af udsendelsen har været i stand til at vise billeder fra den faste mandagskamp klokken 19. Og i forvejen med en vis ræson og kompensation for nedskæringen om søndagen, at man kunne argumentere med et gennemarbejdet magasinprogram med klip fra alle rundens kampe mandag aften. Ved at lukke Hutlihut er dækning på dagen fra hele superliga-runden stort set fortid på TV2.

Lørdag kan man ikke vise billeder fra klokken 17-kampe, søndag kun fra den enkelte 14-kamp og nu er mandag så også helt væk. Resten er i elektronisk forstand op til Sport på 3’eren på P3 og Fodboldmagasinet på DR1 søndag aften. Samt naturligvis TV3+, TV2 Sport og Canal 9. På radiosiden kan 24syv måske løfte en smule af den aktuelle magasinbyrde fremover.

TV3+, Canal 9 og TV2 Sport lever af gode grunde op til respektive forpligtelser og dyrtkøbte rettigheder ved at pakke deres fodboldkampe behørigt ind. Også i journalistisk magasin- og debatformat. Men fodboldens parter, Divisionsforeningen og DBU, samtidig skyder sig selv i foden ved at udvande og marginalisere sit produkt ved ikke at tilskynde til bred, folkelig billeddækning fra nationalsportens bedste række. De inviterer ligefrem TV2 til den prioritering, som lukningen af Hutlithut er et udtryk for. Måske man skulle inddrage det parameter i den kommende tv-aftale i stedet for konstant at løbe den tilstræbte millard-konkurrences ærinde.

Alt imens TV2 med sit farvel til Hutlihut udhuler sin status som public service-journalistisk formidler af dansk topfodbold. Synd og skam. Jeg er overbevist om, at kommentator Flemming Toft ville udtrykke sig noget i retning af:

Hutlislut…

 

 

Kommentarer
0
Denne artikel er lukket for kommentarer.
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen