»Hussein for President!«

Det amerikanske præsidentvalg er nu i sin slutspurt, og journalist Marie Louise Sjølie er klar med sit første postkort fra New York.

Det amerikanske præsidentvalg er nu i sin slutspurt, og journalist Marie Louise Sjølie er klar med sit første postkort fra New York.

Foran mig i min støvede lånte lejlighed på 11. etage på Manhattans otteoghalvtredsindstyvende gade – lige bag de to spejlblanke Time Warner skyskrabere – ligger dagens udgave af The New York Times, sidste uges The New Yorker og en helt frisk udgave af Newsweek.

De har alle sammen valget på forsiden. Det har New York-udgaven af Metro ikke: »Drevet til druk af den økonomiske nedsmeltning« lyder gratisavisens bærende forsidenyhed. Nedenunder handler det om amerikansk fodbold: New York Jets vandt kampen over Cincinnati Bengals i søndags. 26-14.

Men så har vi vist også de amerikanske mediers vigtigste emner på plads her tre uger før præsidentvalget. Den økonomiske krise, præsidentvalget og amerikansk fodbold. Ikke i den nævnte rækkefølge.

Det, der optager medierne mest – når vi ser bort fra de unge mænd i visir og skridtbeskyttere og nedsmeltningen på Wall Street, er de seneste dages beskidte spil på det røde hold, altså hos John McCain og Sarah Palin. Den historie har Metro også på side fire. Med store bogstaver gengiver gratisavisen et par af de bemærkninger, der er faldet under republikanernes vælgermøder rundt omkring i landet.

»Dræb ham« og »Han skal af med hovedet« har det lydt fra tilskuerrækkerne. De mente Barack Obama. »Terrorist« råbte en anden. Sarah Palin nøjes med at sige, at den demokratiske præsidentkandidat »hænger ud med terrorister«. Hun hentyder til Barack Obamas bekendtskab med professor William Ayers, der i 1960erne var involveret i den radikale gruppe Weather Underground. Hvordan han er blevet til »terrorister« i flertal, står hen i det uvisse.

Krigsveteranen John McCain er nærmest en engel i sammenligning. Han rettede en dame, der sagde, at Barack Obama var araber (Gud bedre det!) og nøjes med at kalde sin rival for »that one«. Det var under tv-duellen mellem de to præsidentkandidater i onsdags. »Den der«. Man nu kan købe T-shirts med påskriften »I'm voting for That One« på internettet. En klummeskribent i New York Times pointerede, at »that one« nærmer sig den nedsættende vending »that woman«. Oh, hvilken fornærmelse.

Men det værste kom hverken fra Hockey Mum Palin eller Maverick McCain, men fra Bill Platt, en anden fremtrædende republikaner, på et vælgermøde i Pennsylvania. Her insisterede Platt på at kalde demokraternes præsidentkandidat ved sit fulde navn: Barack Hussein Obama. Smædekampagne! lød det flere steder i medierne.

Det fik på den anden side senioranalytiker på det liberale medieovervågningsorgan FAIR, Steve Rendall, op af stolen. Når bla New York Times kalder det at bruge Barack Obamas muslimsk-klingende mellemnavn for en smædekampagne, ja så spiller de med på islamofobien, sagde Steve Rendall i radioprogrammet On the Media. Fordi den underliggende præmis er, at det er en fornærmelse at blive kaldt muslim.

OK, hold on. Det er altså ikke bare republikanerne, men også medierne, der har fordomme over for muslimer, fordi de siger, at de andre har fordomme?

Begge hold vil naturligvis til deres dødsdag nægte at være præget af eller at spille på frygten for Muslimen. PS: På nettet kan man nu købe T-shirten med alle tre navne. Barack Hussein Obama. »Vi har allerede fjernet en Hussein, lad os ikke give magten til en anden«, står der nedenunder.

0 Kommentarer