Den nyuddannede journalist Asger Gørup Nielsen blev med egne ord olm, da han i fredags så en facebookopdatering fra hjemløseavisen Hus Forbi. Her annoncerede avisen, at de fra 1. december ville lave en julekalender på deres facebookside med et portræt af én af deres sælgere hver dag.
En måned tidligere havde Hus Forbi ellers takket nej, da Asger Gørup Nielsen og to tidligere medstuderende tilbød avisen – som freelancere – at lave en 2014-version af den facebookjulekalender, de tre sidste år lavede som afsluttende projekt på Journalisthøjskolens 7. semester.
I julekalenderen fra sidste år portrætterede de tre netop en hjemløs om dagen på facebooksiden ’Hjemløs Jul’. Nu føler Asger Gørup Nielsen og hans kolleger, at Hus Forbi har kopieret deres idé.
»Jeg synes i bund og grund, det er lidt tarveligt, at vi kommer tre nyuddannede og lufter en idé til at stykke freelancearbejde, og så beslutter de sig for bare at kopiere idéen i stedet,« siger Asger Gørup Nielsen til Journalisten.
Ikke ophavsret på ideer
Første indlæg i de tre tidligere studerendes julekalender fra sidste år så sådan her ud:
Mens første låge i Hus Forbis julekalender på Facebook så sådan ud:
Jurist og leder af DJ Ophavsret i Dansk Journalistforbund Lone Amtrup fortæller, at der som udgangspunkt ikke er ophavsret på idéer.
»Men i tilfældet her lyder det omvendt, som om det er meget mere end bare en idé. Og det lyder lidt, som om Hus Forbi kopierer ideen og laver noget tilsvarende selv,« siger Lone Amtrup, som dog understreger, at hun ikke kender alle de nødvendige detaljer til at kunne vurdere sagen:
»Der er mange ting, der skal undersøges, før man kan sige, om det tipper den ene eller den anden vej. For eksempel kan det jo ikke udelukkes, at Hus Forbi i forvejen selv var i gang med noget lignende,« siger hun.
Hus Forbi: Ikke en original idé
Da Journalisten ringer og spørger Hus Forbi, hvor de fik idéen til deres facebookjulekalender fra, er svaret da heller ikke, at idéen kom fra Asger Gørup Nielsen og hans to tidligere medstuderende:
»Det er noget, nogle af vores sælgere selv har foreslået os. De ville gerne lave en julekalender, som de kunne gå og sælge. Det vurderede vi var for meget – men vi forslog, at vi i stedet kunne lave en julekalender til dem på Facebook,« siger Poul Struve Nielsen, som er redaktør på Hus Forbi.
Poul Struve Nielsen fortæller, at han i forvejen havde kendskab til de tre nyuddannede journalisters julekalenderprojekt fra sidste år. Han hævder, at de studerende fik hjælp fra Hus Forbi i Aarhus til at finde deres kilder, men det afviser de studerende.
Han kan også sagtens huske, at han takkede nej, da den éne af de tre for omkring en måned siden henvendte sig og spurgte, om Hus Forbi ville købe en 2014-version af julekalenderen.
»Med den teknologi vi har i dag, er det helt udelukket, at vi skulle sende tre mennesker rundt og bruge ressourcer på det her. Det er urealistisk at forestille sig, når det tager tre minutter for en sælger selv at tage et snapshot med mobilen og skrive nogle få linjer. Det er lige før, det slet ikke er noget, vi bruger redaktionelle ressourcer på. Derfor sagde jeg, at jeg ikke var interesseret. Men at det godt kunne være, at vi laver noget lignende selv. Men at vi så nok får folk til selv at tage billederne,« siger Poul Struve Nielsen.
Kan du forstå, de nu føler, at I har kopieret deres idé?
»Nej, det kan jeg faktisk ikke. Jeg synes ikke, vi har kopieret deres idé. Vi har overhovedet ikke skelet til deres projekt fra sidste år i den idéudvikling, vi har haft. En idé skal altså have en vis originalitet for at være salgbar – og den her er simpelthen ikke original nok. Der kører jo en masse julekalendere rundt omkring på alle mulige medier,« siger han.
»Det er ukollegialt«
Asger Gørup Nielsen afviser ikke, at selve idéen om at lave en facebookjulekalender hverken er »verdens mest originale eller geniale idé«. Alligevel kommer det bag på ham, at Hus Forbi helt afviser at have skelet til ’Hjemløs Jul’.
»Det undrer mig, at han kan sige sådan, når han åbent i telefonen har sagt, at "det kan vi da bare selv lave". Så har han da skelet til vores projekt. Jeg synes dybest set bare, at det er ukollegialt. Han kunne i det mindste have anerkendt vores arbejde og givet udtryk for bare en smule samvittighedskvaler,« siger Asger Gørup Nielsen.
Men Poul Struve Nielsen fastholder, at idéen ikke kommer fra de tre tidligere studerendes projekt. Portrætkonceptet fra Hus Forbis julekalender på Facebook ligner lige så meget noget, de i forvejen har på bagsiden af avisen, mener han.
»Prøv lige at se, hvordan vores bagside ser ud – og se på andre af de ting, vi har lavet på Facebook i tidens løb. Det er den måde, vi selv har lavet ting på i mange år. Det eneste, vi ikke har gjort før, er at lave det hver dag i december,« siger han.
Opdateret 4/12 kl. 15.25: Det er tilføjet til artiklen, at de studerende afviser at have fået hjælp fra Hus Forbi til at finde kilder til deres julekaleder-projekt i 2013.
7 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Juridisk er der sgu nok ikke noget at komme efter. Men jeg synes "tarveligt" er et meget godt ord for den fremgangsmåde, der er brugt.
Jeg sidder i hvert fald tilbage med en følelse af, at den julekalender ikke ville være blevet lavet, hvis ikke de studerende havde henvendt sig til Hus Forbi.
Man kan da ikke tage patent på og sætte sig på en så oplagt ide som en julekalender med mindre der er et helt specielt og markant særkende! Er der det?
Det er ret vigtigt, synes jeg, at det ikke bliver et spørgsmål om, hvorvidt man under de hjemløse en julekalender eller ej. Det er et spørgsmål om, at et veletableret medie snylter på nyuddannede freelanceres arbejde og kreativitet. Det er, uanset Hus Forbi's ellers vigtige sag, lavt og ukollegialt.
@Johan
Vil du i ramme alvor hævde, du ikke jævnligt ser julekalendre i form af 24 små portrætinterviews på diverse medier?
Herre gud sikke misudelse over vi laver vores egen på vores egen side små sko klemmer trist trist trist mvh en husforbi sælger
Flere