Hurtige på Twitter, men ikke på tv

TV 2 Nyhederne fik i går kritik på sociale medier for ikke at fortælle, at en kilde var konservativ politiker. »Det burde have været med,« erkender chef. Under programmet undskyldte TV 2 på Twitter, men det kom ikke på tv, fordi udsendelsen ”er minutiøst planlagt” (Rettet 13/8: En af kritikerne er socialdemokrat, Opdateret 15/8: Mette Thiesen svarer)

Brugernes adgang til hurtig og spontan kritik af medierne er bedre end nogensinde, og det sætter medierne i en ny situation. I går fik TV 2's sene nyhedsudsendelse '22Skammelsen' kritik for en mangelfuld præsentation af en kilde. Kritikken tikkede ind på bl.a. Twitter, mens programmet var i gang.

Annette Gregersen skrev:

Kritikken gik på et indslag, hvor Mette Thiesen fra foreningen Folkeskoleforældre blev interviewet. Det fremgik ikke af indslaget, at Mette Thiesen er byrådskandidat for De Konservative i Hillerød.

”Det er desværre for sent”
På vegne af TV 2 svarede en af '22Skammelsens' journalister på Twitter, at det var for sent at lave noget om:

Men Annette Gregersen – som ifølge sin egen Twitter-profil er socialdemokrat – siger i dag, at TV 2 burde have fortalt om Mette Thiesens politiske tilhørsforhold.

»Jeg føler mig lidt snydt, når jeg som seer ikke får at vide, at hun er konservativ politiker,« forklarer hun.

Men hun tilføjer, at hun godt kan forstå, at TV 2 havde svært ved at rette i selve programmet.
»Jeg har selv være producerassistent på TV 2 Nord for mange år siden, så jeg forstår godt, at man ikke bare kan lave om i programmerne. Men set med medieforbrugerøjne er det ikke godt nok,« siger Annette Gregersen.

'22Skammelsen' er en af de danske nyhedsudsendelser, der er længst fremme med brug af sociale medier, og hun roser '22Skammelsen' for at være så hurtig med at svare på Twitter.

Hurtige på Twitter, men ikke på tv
I aftes skrev en anden kritisk seer, Svend Thorhauge, på Twitter, at '22Skammelsen' sagtens kunne have nået at nævne rettelsen i programmet. Men det var desværre ikke muligt, fordi udsendelsen ”er minutiøst planlagt”, lød svaret fra @22Skammelsen.

I dag fastholder Svend Thorhauge, at TV 2 burde have rettet, så snart brugerne havde gjort opmærksom på fejlen.

»Det ville have været nemt at smide det på efter Vejret, at Mette Thiesen er konservativ politiker. De var jo meget hurtige på Twitter, men skulle også have været hurtige på tv,« forklarer Svend Thorhauge, der selv stiller op for De Radikale.

Redaktionschef på TV 2 Nyhederne Hans Peter Blicher siger, at det egentlig var meningen, at Poul Erik Skammelsen skulle have stillet et spørgsmål om partifarve i programmet, men det kom ikke med, fordi der ikke var tid.
»Det burde have været med, fordi det er en nærliggende tanke, at det er mere en konservativ sag end en forældresag. Det var en fejl, at spørgsmålet ikke blev stillet,« siger Hans Peter Blicher.

Hvorfor nævnte I det så ikke senere i udsendelsen?

»Vi skal selvfølgelig rette, når vi laver fejl. Men jeg ved ikke, om det ville give mening at sige i sportsblokken, at en person i et tidligere indslag er konservativ,« siger han.

Styrker journalistikken
Journalisten har spurgt Mette Thiesen selv, om hun til TV 2 Nyhederne udtalte sig som repræsentant for foreningen Folkeskoleforældre eller som konservativ politiker. Hun svarer per mail:

"For at besvare dit spørgsmål, så repræsenterer mine holdninger til folkeskolen og reformen af samme mig som mor først og fremmest, dernæst som lærer. Det er derimod ikke mit folketingskandidatur for Det Konservative Folkeparti, der skaber mine holdninger."

Hans Peter Blicher henviser til, at hun over for TV 2 også flere gange har afvist, at foreningens holdninger har noget at gøre med konservativ partipolitik.

»Oplysningen om, at hun er konservativ, vil kunne beklikke hende, fordi hun ikke selv mener, at det spiller en rolle. Det havde været noget andet, hvis vi for eksempel havde kaldt en socialdemokrat for konservativ,« fortæller han.

Hans Peter Blicher mener, det styrker journalistikken, at brugerne på sociale medier kan kommentere og korrigere hurtigere end tidligere – nogle gange live.

»Jeg synes, det er en berigelse for journalister, at vi fører en dialog med brugerne både på tv og på tv2.dk. Jeg ser det som en udvidelse af muligheden for adgang til kilder og synspunkter, og jeg kan ikke se noget negativt i det.«

TV 2 Nyhederne har i dag bragt en rettelse på nyhederne.tv2.dk

(Opdateret klokken 15.10 med oplysning om, at TV 2 har bragt en rettelse på nettet)
(Rettet 13/8 11.15: Det fremgik ikke, at Anette Gregersen ifølge sin Twitter-profil er socialdemokrat. Det er tilføjet.)
(Opdateret 15/8 9.15: Mette Thiesen afviser selv, at hendes politiske tilhørsforhold er relevant)

7 Kommentarer

Andreas Marckmann Andreassen
18. AUGUST 2014
Kære Annette Gregersen

Kære Annette Gregersen
Vi er heldigvis enige, men måske formulerede jeg mig uklart. Jeg skriver netop - som du - at det ikke fremgår, at du skulle være opstillet for Socialdemokraterne.

Kære Henrik Jørgensen
Enig, det er et spændende spørgsmål: Hvor meget skal vi deklarere? Hvor aktiv skal man være? Det er en ide, jeg tager med til redaktionen.

Bedste hilsner
Andreas
Annette Gregersen
16. AUGUST 2014
Kære Andreas Marckmann
Kære Andreas Marckmann Andreassen
Jeg er ikke opstillet til noget valg, hvilket jeg også fortalte din kollega på Journalisten. Hvis det var tilfældet, ville det fremgå af min Twitter-bio.

Venlig hilsen
Annette Gregersen
Henrik Jørgensen
14. AUGUST 2014
Kære Andreas

Kære Andreas

Tak for svar. Jeg læste godt, at hun overfor TV2 havde oplyst, at det ikke var relevant, men synes alligevel det havde været rigtigst at kontakte personen selv, når hun er så central for jeres historie.

I det hele taget kan man måske afledt af sagen, og særligt det kuriøse og spegede efterspil om klagernes egne politiske tilhørsforhold, stille det spørgsmål, om ikke man kan varedeklarere for meget? Det forstås, at man på nogle fødevareprodukter er nødt til at skrive, at produktet kan indeholde nødder el. lign., men ingen er så vidt jeg ved, decideret allergiske over for spor af konservativ, socialdemokratisk eller radikal politik osv.
Andreas Marckmann Andreassen
13. AUGUST 2014
Kære Henrik Jørgensen


Kære Henrik Jørgensen
Tak for kritik. Det fremgår af artiklen, at "Mette Thiesen ifølge Hans Peter Blicher tidligere (har) afvist, at foreningens holdninger har noget at gøre med konservativ partipolitik". Men du har ret i, at det ville have klædt artiklen, hvis vi selv havde spurgt. Vi har kontaktet hende og afventer, om hun har noget at tilføje.

Kære Mads Kolby
Også tak for kritik. Det fremgår af artiklen, at Svend Thorhauge "selv stiller op for De Radikale". Men det fremgår ikke, at Annette Gregersen skriver på sin Twitter-profil, at hun er socialdemokrat. Det burde vi have skrevet, og det er nu tilføjet. Det fremgår dog ikke, at hun er opstillet.

Bedste hilsner
Andreas Marckmann Andreassen
Digital redaktør
Mads Kolby
13. AUGUST 2014
Måske burde Journalisten også
Måske burde Journalisten også lige informere om, at Annette Gregersen ifølge sin Twitter-profil er Socialdemokrat, og at Svend Thorhauge er Radikal folketingskandidat i Østjylland.

Der er et eller andet om sten og glashuse.

Flere