search

Hurra – kildebeskyttelsen er krænket!

Ekstra Bladet har handlet i demokratiets tjeneste. Ikke fordi de er moralister, men fordi de er journalister. Ja, deres krænkelse af kildebeskyttelsen vil betyde færre historier fremover, men den slags historier, der før var underlagt beskyttelse, kan vi - folket og styret - sagtens undvære.

Ekstra Bladet har handlet i demokratiets tjeneste. Ikke fordi de er moralister, men fordi de er journalister. Ja, deres krænkelse af kildebeskyttelsen vil betyde færre historier fremover, men den slags historier, der før var underlagt beskyttelse, kan vi – folket og styret – sagtens undvære.

Det er ikke hver dag, man får lyst til at skåle over krænkelsen af noget, som af de fleste anses for at være en helligdom. Den hellige kildebeskyttelse blev krænket af Ekstra Bladet, der søndag afslørede en tidligere spindoktor, Peter Arnfeldts, forsøg på at plante smuds om en modstander gennem ulovligt frembragte, personlige papirer. Skål for det!

Det betyder ikke, at man nu skal lade være med at stole på journalister generelt – eller specifikt journalister fra Ekstra Bladet. Tilliden bør kunne være lige så stor – eller lige så lille som før. Vel at mærke, hvis du er såkaldt "whistleblower", der i offentlighedens tjeneste går til medierne for at afsløre magtmisbrug eller manipulation blandt magtens folk.

Hvis du er spindoktor og ansat til at sløre din chefs fejl og til at plante skidt om hans modstandere, så skal du nok tænke dig nøje om, næste gang du henvender dig på en redaktion. Og sådan burde det også have været FØR denne søndag. Alene det, at Peter Arnfeldt byder sine oplysninger til en daværende oppositionsavis, hvis konkurrent har kørt Helle Thorning-Schmidts skattesag som en mærkesag, afslører, at spindoktorer er blevet lige lovlig trygge ved journaliststanden.

Men du skal vide dig usikker, hr. særlige rådgiver. Du er en del af magten, du arbejder ofte imod sandhedens tjeneste, og du og dine lige har de seneste 10 år været med til at gøre det danske folkestyre til ren Mickey Mouse. Godt hjulpet selvfølgelig af dine nærmeste partnere i pressen. De politiske journalister og kommentatorer, der ganske beredvilligt har taget imod smuds og snavs for at kunne puste personhistorier op til salgbare vinkler og slagfærdige kommentarer.

Det har været helt naturligt for dig at behandle journalister som kollegaer og nå, ja, flere af dem er jo også kolleger og har tidligere selv bestridt dit job. Du har vidst, at pressen havde interesse i at beskytte dig, fordi du altid kunne levere mere. Og mere og mere. Til en branche, der har kannibaliseret på sig selv indefra og som derfor i desperation har glemt, hvad forskellen er på vigtig journalistik og kommerciel sensationsjagt.

Indlæg fortsætter her

 

 

Kommentarer
0
Denne artikel er lukket for kommentarer.
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen