Kongehuskommunikation

”Hun viser, at hun er et menneske af kød og blod, der har jokket i spinaten”

Dronningens seneste udmelding vil formentlig lægge låg på historien om uro i familien, vurderer kommunikationsrådgiver

Jeg står som dronning ved min beslutning, men jeg er som mor og farmor ked af, at I er blevet kede af det.

Så kort kan budskabet sammenfattes i den skriftlige udtalelse, som Kongehuset mandag udsendte på vegne af dronning Magrethe efter en håndfuld dage med voldsom blæst om hendes beslutning om at fratage prins Joachims børn deres titler.

”Jeg har truffet min beslutning som dronning, mor og farmor. Men jeg har som mor og farmor undervurderet, hvor meget min yngste søn og hans familie føler sig berørt. Det gør et stort indtryk, og det er jeg ked af,” lyder det blandt andet i dronningens udmelding.

Og det er klog og veludført kommunikation, mener Anna Rørbæk, selvstændig rådgiver i Rørbæk Kommunikation.

”Jeg synes, det er rigtigt, at hun går ud og viser, at hun er menneske af kød og blod, der er kommet til at jokke i spinaten og er ked af det. Samtidig står hun ved sin beslutning og begrunder den også,” siger hun.

Får lagt låg på  

Ifølge Anna Rørbæk var det omvendt et resultat af dårligt håndteret kommunikation fra Kongehusets side, da sagen om dronning Margrethes beslutning i sidste uge eksploderede i et familiedrama for rullende kameraer.

Det har hun og en række andre kommunikationseksperter tidligere udtalt i både Berlingske og her hos Journalisten. 

Til gengæld vurderer Anna Rørbæk, at dronningen og Kongehuset med gårsdagens udmelding får lagt effektivt låg på sagen for nu, forudsat at prins Joachim og hans familie ikke ytrer sig yderligere gennem medierne.

”Hun går ud og tager sin del af ansvaret og appellerer også til, at danskerne – underforstået medierne – vil respektere, at familien nu får ro til at få styr på den ulykkelige situation. Og jeg tror faktisk, at pressen vil give dem familiær arbejdsro efter det her,” siger Anna Rørbæk.

Det hører dog med til historien, at pressen så sent som her til formiddag i forbindelse med Folketingets åbning uden held forsøgte at få kronprins Frederik i tale om sagen.

Smart greb med tre niveauer

Når den på overfladen simple udmelding fra Kongehuset virker så godt, er det ifølge Anna Rørbæk, fordi dronningen kommunikativt og retorisk bevæger sig på flere niveauer.

”Der er et niveau, hvor Kongehuset er en virksomhed, og hun er dronning og tager de langsigtede beslutninger. Og så er der et familiært niveau, hvor hun som mor og farmor helt åbenhjertigt viser, hvor ked af det hun er over, at hun er kommet til at såre sin søn og hans børn med den her beslutning,” forklarer Anna Rørbæk.

Hun tilføjer, at en nærmere sproglig og retorisk analyse viser, at dronning Magrethe trods den åbenhjertige udmelding står ved sin beslutning. Hun beklager ikke, at hun har truffet beslutningen – kun at dele af hendes familie er blevet kede af beslutningen.

”Hun kunne godt have lagt sig endnu mere fladt ned ved at sige, at hendes håndtering havde været for dårlig. Men jeg synes, det klæder hende som dronning ikke at lægge sig fuldstændigt fladt ned, men samtidig at gå dem i møde. Jeg vurderer, hun balancerer den rigtigt,” siger Anna Rørbæk.

1 Kommentar

Elisabeth Houe Hansen
6. OKTOBER 2022
Så fik vi det på plads!
Nu mangler vi bare kommunikationseksperternes analyse af grevinde Alexandras og prins Joachims kommunikation:
Var det gavnligt for kongehuset og for danskerne, at grevinden og prinsen valgte at rette en skarp kritik af kongehusets chef, dronningen, i pressen?
Eller ville det have været mere hensigtsmæssigt at grevinden og prinsen havde valgt at rede trådene ud bag lukkede døre?