»Hun har så meget selvironi«

Kritikken flyver, efter at Børsen brugte rubrikken "Blondinen på besøg i minen" til en artikel om statsminister Helle Thorning-Schmidt. Artiklens forfatter forstår godt kritikken, men siger, at han blot brugte Helle Thorning-Schmidts eget udtryk fra sidste års kongres-tale

"Skammeligt". "Selvmål" "Nedværdigende tabloid" og "Ingen respekt."

Kritikken på de sociale medier er hård, efter at Børsen brugte rubrikken "Blondinen på besøg i minen" til en artikel om Helle Thorning-Schmidts besøg i en sydafrikansk mine.

Men spørgsmålet er, om kritikken er rimelig.

Forstyrrer jeg?

»Som altid, når du ringer til en journalist, ja! Goddag.« siger Børsens udenrigsredaktør og forfatter til artiklen, Hakon Redder.

Jeg ringer på grund af en overskrift, som cirkulerer på de sociale medier, og som du formentlig står bag. "Blondinen i minen".

»Ja, korrekt. Det rimer! Du kan få det til at rime, når du siger det.«

Hvad skete der der?

»Hvad mener du? Og så skal jeg lige vide, er det her til citat?«

Ja, jeg tænker, at jeg vil skrive om det. Hvis man fx går på Twitter, så er der en del, der kommenterer din overskrift og mener, at den er respektløs over for vores statsminister.

»Jeg har fået to henvendelser, som jeg har svaret, og det jeg har sagt, vil jeg også sige til dig: At statsministeren selv heldigvis har så meget selvironi, at hun på kongressen i '12 sagde, at "det er ikke ovre, før blondinen har stillet sine stilletter". Det er derfra, ideen kommer til mig.«

Okay. Hun siger selv blondine, og så tænkte du, at så kan du også?

»Ja. Fordi hun har så meget selvironi. Og så passede det perfekt ind i den rubrik. Og det er et bagsideformat, hvor vi godt må gøre det anderledes end inde i avisen.«

Hvad tænker du om de folk, der er blevet forargede over den rubrik?

»Ud fra det sædvanlige argument om, at det ville vi ikke gøre med en mandlig statsminister eller direktør, så kan jeg godt forstå, hvorfor det cirkulerer på de sociale medier. Men igen: Jeg er nærmest blevet inviteret til det af statsministeren selv. Jeg ville ikke have gjort det, hvis jeg ikke kunne huske, hvad hun havde sagt. Jeg tjekkede lige igen her til morgen, hvor mange rubrikker det trak dengang. Det citat trak rimeligt mange rubrikker, uanset hvad hun sagde i talen dengang. Selv Berlingskes meget seriøse Politiko brugte blondinen.«

Så det, du siger, er, at kritikerne skal stikke piben ind?

»Nej, absolut ikke. Nu lægger du mig ord i munden. Jeg har jo ikke engang antydet det, du siger der. Jeg kan godt forstå dem, der har det argument, at det ville vi ikke gøre, hvis det var en mandlig statsminister eller direktør. Jeg kan ikke lige på stående fod sige, at vi har gjort noget lignende med fx en skaldet direktør. Men det her er i min optik et udslag af, at hun selv har vist selvironi, så jeg opfatter det ikke som værende kønsfascistisk på nogen måde. Og til citat, så regner jeg med, at Helle Thorning-Schmidt med de dårligste meningsmålinger nogensinde selv har andet at bekymre sig om end en overskrift på en bagside.«

Omhyggelig og detaljeret research viser, at det er korrekt, at statsminister Helle Thorning-Schmidt i 2012 brugte udtrykket "blondinen" om sig selv. Det skete i talen til Socialdemokraternes kongres, og netop "blondinen" blev central i vinklingen i den efterfølgende mediedækning.

2 Kommentarer

helle bygum
12. MARTS 2013
Nej, nu må du undskylde,
Nej, nu må du undskylde, Ulrik K. Petersen. Journalisterne var tilsyneladende så bange for AFR, at han fik den underdanige behandling, han forventede og krævede. LLR fik, da først bilagssagen var ovre, en venlig og relativ ukritisk presse. Lille Lars fra Græsted, I ved...Det samme kan man ikke sige om pressens behandling af HTS. Fra dag 1 har der været en dobbeltstandard. Disse observationer baserer sig ikke på politiske sym-eller antipatier, men på ganske almindelig grundig avislæsning.
Anonymous
11. MARTS 2013
Hvornår begynder Journalisten
Dette indlæg er slettet, da det ikke overholder journalisten.dks debatregler.