Hug til videresalg

Videresalgsaftalen mellem Berlingske og en række mindre aviser sætter fortsat sindene i kog i DJ. Hovedbestyrelsesmedlem kalder aftalen en katastrofe.

"Aftalen er det største faglige tilbageskridt, jeg har oplevet i de 24 år, jeg har været medlem af Journalistforbundet."

Kristian Melgaard, freelancer og medlem af DJs hovedbestyrelse, udnyttede delegeretmødet til at sige sin oprigtige mening om videresalgsaftalen mellem Det Berlingske Hus og en række provinsaviser.

"Det er ikke kun en katastrofe for freelancere men også for DJ. Hovedbestyrelsen tænkte: Det går nok ikke så galt. Men det gør det. Det bliver meget, meget slemt," sagde Kristian Melgaard.

På få måneder er salget af Berlingskes artikler kommet godt i gang. Århus Stiftstidende er storkunde og bringer flere Berlingske-artikler dagligt. Men også _Fyens Stiftstidende, Jydske Vestkysten og de seks Bergske Blade har købt retten til dagligt at trykke artikler fra Berlingske Tidende.

Kristian Melgaard anerkendte fra talerstolen, at dagblade kan drage store fordele af videresalg. Og at det kan være en nødvendig udvikling for at bremse avisdøden. Men han var stadig tosset over, at Berlingske-aftalen blev forhandlet på plads i lokale forhandlinger mellem ledelse og medarbejdere i Det Berlingske Hus.

"Aftalen får indflydelse på hele mediemarkedet. Den slags skal forhandles centralt," mente Melgaard, som dermed gik fuldstændig på tværs af DJ-formand Mogens Blicher, som han sad ved siden af på podiet.

Mogens Blicher Bjerregård støttede videresalgsaftalen på delegeretmødet. Han mente, at den slags aftaler også kan være til fordel for freelancere, fordi flere medier overlever.

"Videreudnyttelsesaftaler skal være med til at sikre selvstændige aviser med selvstændige redaktioner, blandt andet fordi videreudnyttelse af stof eksempelvis frigiver ressourcer til, at de regionale og lokale aviser kan få mere tid til det, de er gode til, og som deres aviser skal sælges på," sagde han i sin beretning.

Både Poul Bøgh fra BT og Marianne Bom, tillidsmand på Berlingske Tidende, undrede sig over, at Kristian Melgaard ikke har oplevet værre ting end videresalgsaftalen i 24 år. Marianne Bom understregede, at aftalen er god for medarbejderne på Berlingske Tidende.

"Næste år får medarbejderne samlet to millioner kroner," sagde hun for at pointere, at arbejdsgiverne ikke har fået aftalen gratis.

Der er ikke indgået nogen videresalgsaftale med de 80-100 freelancere, der skriver til Berlingske Tidende. Deres artikler kan altså ikke trykkes i forskellige provinsaviser, og Marianne Bom beklagede, at forhandlingerne med freelancerne går trægt. Hun frygtede, at enkelte freelancere vil gå solo og sælge sig selv for billigt.

"I øjeblikket er den største fare ved dette her, at freelancerne selv render i alle mulige retninger," mente hun.

0 Kommentarer