search

Hug en hæl og flyt en pæl

-optimer dine ferieminder

-optimer dine ferieminder


I magasiner, reklamer og på webben dukker der oftere og oftere fotografier op af folk med tre hænder, et tændstiktyndt lårben, hul i taljen eller en meget lang arm. Det er nyt, sådan så billeder ikke ud før i tiden med mindre de kom fra et diktatorisk østland.
Mulighederne for at ændre i billeder i dag er uendelige med PhotoShop, og min asketiske holdning til PhotoShop som en elektronisk udgave af mørkekammeret, er der ikke mange der deler – heller ikke  Adobe som står bag PhotoShop.
Adobe lægger ofte instruktionsvideoer på FaceBook og de har lige lagt en på hvor de viser hvordan man fjerner vildfarendt hår på en ung kvinde, så hun ligner en model i en reklame for en cykelhjelm, der ser ud som en paryk. For ikke så længe siden var der også en om, hvordan man optimerer sine feriebilleder; fix a family photo. Det er en hårhændet instruks i, hvordan man tager det bedste af motiverne fra to billeder og så ellers fjerner alle overflødige elementer. Hokus pokus, to dårlige billeder bliver til et godt. Eller gør det nu også det?

Adobe-evangelisten (man er vel lidt hellig) Terry White gør sit bedste for at få det hele til at se nemt ud og forsøger samtidig at skjule så godt som muligt, at det faktisk ikke lykkes ham at få det hele til at passe helt sammen i en håndevending. Selvfølgelig kan det lade sig gøre, selv det mest umulige, men det kræver masser af tid og pillearbejde. Og så er det at det går galt, photoshopperne overser lige den ekstra tommelfinger eller et hul i hovedet, og i koncentrationen om detaljen, glipper helhedsvuderingen.

Når jeg er ude på opgave siger folk ofte: “Det fixer du bare i PhotoShop, når du kommer hjem!” Den almindelige opfattelse er, at PhotoShop er et magisk program, hvor man fixer det hele, fra smilerynker, åreknuder, til en anden farve på bilen. Hvad de færreste er klar over, er hvor stort og tidskrævende et arbejde det er, hvis det skal gøres ordentligt. Og at det gode billede næsten altid er nemmere at lave i selve optagelsen.

En god fotograf tager mange billeder, så mange, at det rigtige billede næsten altid er der, når man kommer hjem. Man kan selvfølgelig godt stykke et perfekt billede sammen af stumper fra flere andre, men som regel bliver det ikke det magiske øjeblik man kan fange i en optagelse.

Tidens sammenblanding af journastik og underholdning, har ikke gjort mediebilledet af verden mindre glamourøst, men spørgsmålet er, hvor interessant et familebillede, der ligner et perfekt postkort egentlig er? De gode billeder er jo netop dem der har en lille torn der stikker, eller en historie der ikke helt er afsluttet, noget der pirrer til fantasien, eller lige den detalje man husker ferien på. Som fotograf og filminstruktør Anton Corbijn sagde i et interview: “Imperfection is my perfection!”

 http://tv.adobe.com/watch/adobe-evangelists-terry-white/fix-a-family-photo/ 

Kommentarer
0

Husk at skrive dit fulde navn og en gyldig mail-adresse i felterne ovenfor, ellers vil din kommentar blive fjernet. Du kan se Journalistens regler for kommentarer her.
Tak fordi du deltager i debatten!

keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen